Pravosuđe mora biti nezavisno

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić u razgovoru sa Alfredom Konteom, savjetnikom poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Italije Paole Severino, istakao je da važnu ulogu u borbi protiv korupcije ima i pravosuđe, koje treba da jača ulogu i bude nezavisno.

Bosna i Hercegovina 05.06.2018 | 23:25
Pravosuđe mora biti nezavisno
Bosić se zahvalio na podršci koju institucije Republike Italije daju BiH u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Prema riječima predsjedavajućeg PD PSBIH, pitanje borbe protiv korupcije pitanje je koje se treba rješavati proporcionalno sa drugim pitanjima, odnosno treba se što je više moguće držati pod kontrolom.

"Ukoliko se to ne čini onda ono može obuhvatiti cijelo društvo i državu i stoga treba uspostaviti procedure kako bi se postigla efikasnija borba protiv korupcije", kazao je Bosič, navodeći da važnu ulogu u borbi protiv korupcije ima i pravosuđe, što znači da i ono treba jačati svoju ulogu i biti što nezavisnije u rješavanju ovog problema.

Sastanku je prisustvovao i zamjenik predsjedavajućeg Šefik Dćaferović, koji je naglasio da borba protiv korupcije jedan od važnijih problema sa kojima se susreće BiH.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o važećem zakonu o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, te zaključili da je potrebno uraditi izmjene postojećeg zakonskog rješenja jer, kako je rečeno, u važećem zakonskim propisu primjetan je utjecaj politike čime je načinjena velika šteta prvenstveno društvu u cjelini.

S tim u vezi, naglašeno je danas, treba težiti postizanju dogovora oko rješenja ovog pitanja  i vratiti se bar rješenjima koja su postojala prije važećih izmjena i dopuna .akona.

Konte je upoznat da su izmjene ovog zakona trenutno u proceduri u Savjetu ministara BiH, te da se članovi Kolegija Predstavničkog doma PSBiH nadaju da bi on do oktobra mogao biti u parlamentarnoj proceduri.

Savjetnik u kabinetu poslanice u Predstavničkom domu Parlamenta Republike Italije Paole Severino istakao je da su parlamenti spona sa nadležnim agencijama u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Zato, rekao je Konti, potrebno je što je prije moguće izvršiti izmjene i dopune zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, što bi doprinijelo jačanju antikorupcijskih elemenata. 

Predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH Mladen Bosić učestvovao je danas u radu konferencije  koja je organizovana u Sarajevu na temu "Uloga parlamenata i tijela vlasti u borbi protiv korupcije u BiH", koju je organizovana u okviru vanbudžetskog projekta koji finansira vlada Italije kroz Stalnu misiju Italije pri OEBS-u.



(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

pravosuđe

06.06.2018 05:32

Pravosuđe mora biti , ne samo nezavisno, nego i nekorumpirano ! Ne zna se koji je , od ova dva problema, veći u pravosuđu BiH.

ODGOVORITE
Name

Selman-KRIMI

06.06.2018 07:38

A od čega da živimo?

Name

re

06.06.2018 19:24

Kako ce biti nezavisno kad je sve sudije i tuzioce postavila SEKTA a onda ovi biraju bajinog kriminalca, M.Tegeltiju u VSTV.

Name

Šorom šajke

06.06.2018 05:47

I vrapcu na grani je jasno da pravosuđe treba da bude nezavisno,ali to u ovoj je..noj zemlji nećemo lako dočekati.

ODGOVORITE
Name

Lom

06.06.2018 06:21

To se u BiH nikad nece dogoditi....

ODGOVORITE
Name

pop

06.06.2018 06:47

Pravosudje i medecina najkurumpiranije naravno posle politicara.

ODGOVORITE
Name

Stav

08.06.2018 05:06

MMF već traži osnivanje Specijalnog suda protiv korupcije.U Ukrajini su uspjeli to napraviti i ovdje će sigurno.

ODGOVORITE