Za oba prijedloga “zeleno svjetlo“

Većina delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je odbila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji predviđa uvođenje optičkog skeniranja glasačkih listića, biometrijskih čitača otiska prsta i video-nadzora. Delegati su usvojili dva prijedloga izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku.

Bosna i Hercegovina 05.06.2018 | 22:08
Za oba prijedloga “zeleno svjetlo“
Usvojen je prijedlog hrvatskih delegata o izmjenama Zakona o krivičnom postupku, ali i prijedlog bošnjačkog delegata Halida Genjca. Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić smatra da zakonsko rješenje koje je predložio SDA ispunjava sve međunarodne norme koje su potrebne za provođenje odluke Ustavnog suda, kako ne bi bio ugrožen pravosudni sistem i brojni krivični postupci.

Zamjenik Predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak objašnjava da je osnovna razlika između dva usvojena zakonska rješenja u davanju imuniteta svjedoku.

Klub delegata srpskog naroda na oba zakonska rješenja uložiće amandmane, najavio je predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić.

U junu prošle godine Ustavni sud je donio odluku kojom je osporio pojedine odredbe Zakona o krivičnom postupku, prije svega one koje se odnose na nadzor i praćenje, uz ocjenu da se krše ljudska prava.

Parlamentarnoj skupštini BiH dat je rok od šest mjeseci za usaglašavanje sa Ustavom.



BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Gavran

05.06.2018 20:34

Soko zove orla soko zove orla prijem, orao pao orao pao prijem. Soko dolazi soko dolazi

ODGOVORITE
Name

Sa

05.06.2018 21:01

Samo kriminalcima i lovcima u mutnom ne odgovara zakon koji bi spriječio prevare na izborima.Teško nama svima,nahebali smo!Džaba izbori,kada mrtvi glasaju.

ODGOVORITE
Name

Mislim

08.06.2018 05:11

A vidiš li kako ovdje stranci ne reaguju,a kad su njihovi interesi ugrozeni(Akcize) onda pritisnu naše muletine i odmah izglasaju. To znaci da je njima svejedno za narod važne su im samo pare.