Ramuš Haradinaj povukao prijedlog

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj povukao je danas iz skupštinske rasprave prijedlog Platforme za dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Region 05.06.2018 | 17:45
Ramuš Haradinaj povukao prijedlog
Na konferenciji za medije Haradinaj je rekao da je tu odluku donio imajući u vidu veliko interesovanje za raspravu u političkim strankama, u parlamentu i među građanima.

"Da bi dali vremena raspravi i kako bi izbjegli lomove među strankama povukli smo platofrmu za razgovore sa Srbijom. Tako dajemo vremena političkom spektru da doprinese idejama i prijedlozima. Kosovo ima potrebe da pronađe forumulu sveobuhvatnog predstavljanja za tako važnu temu", kazao je Haradinaj.

Na takvu odluku Haradinaja uticala je i rasprava u kosovskom parlamentu.

Tokom rasprave u Skupštini Kosova platformu su podržali samo Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i stranke nesrpskih manjina, dok su protiv bili Socijaldemokratska incijativa koja je dio vladajuće koalicije, Demokratski savez Kosova, Samoopredjeljenje i Socijaldemokratska partija poslanika koji su napustili Samoopredjeljenje.

Najsporniji dio platforme je bio predlog da dijalog vodi predsjednik Kosova Hašim Tači.

Platforma Vlade Kosova za finalizaciju briselskog dijaloga Kosova i Srbije, ovlašćuje predsjednika Kosova Hašima Tačija da zajedno sa kosovskom delegacijom koja će biti formirana, vodi razgovore o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Delegaciju će činiti predstavnici svih političkih partija, navodi se u Platformi, javila je Radio Slobodna Evropa pozivajući se na tekst u koji su imali uvida. U dokumentu stoji da Skupština insistira da se dijalog treba okončati međunarodno obavezujućim pravnim sporazumom, putem kojeg treba da dođe do recipročnog priznanja Kosova i Srbije.

Skupština, navodi se u Platformi, smatra da se međunarodno obavezujućim pravnim sporazumom treba omogućiti potpuna normalizacija odnosa dvije zemlje, uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Skupština takođe podržava ulogu posrednika Evropske unije i podršku SAD u postizanju tog sporazuma, koji će Kosovu omogućiti članstvo u UN i svim ostalim relevantnim međunarodnim organi zacijama, kao i ubrzani evroatlantski put. Od predsednika Kosova se traži da redovno obavještava Skupštinu o toku dijaloga delegacija Kosova i Srbije.

Međutim tu se javljaju problemi jer Strategija nema potrebnu podršku Skupštine Kosova.

Izvor: Beta

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Prasak

05.06.2018 16:15

Pa nema covjek vremena da se bavi platformama kad je prasak na ceni a mentori vole zelembace.

ODGOVORITE
Name

re

05.06.2018 16:34

Pa vise ubistava ima u Beogradu nego na cjelom Kosovu....

Name

Prasak

05.06.2018 19:24

Prasak brate prasak.Ovi u Beogradu su anateri.

Name

Za Re

07.06.2018 16:03

To oko ubistava u Beogradu radi NATO, tacnije specijalci iz Crne Gore kad njih oduzmes nije toliko strasno

Name

Kosovo

05.06.2018 16:55

Pa ljudi samo rat je rjesenje... A EU mozemo zaboraviti!

ODGOVORITE
Name

Lažno Ime

05.06.2018 18:02

Slušaš li ti Vučića? Citiram Vučića ,,Ako izbije rat Srbija će nestati" o kakvom ti ratu? Kosovo se nalazi na Nato teritoriji. Ah da,pa Srbija je pobijedila Nato pa hoće opet da ih polupa.

Name

Rokaj

05.06.2018 18:33

Bato !!!

Name

Re

07.06.2018 16:05

Ako bi bilo rata on bi se vodio ili da skroz unisti Srbiju ili da je svede na granice iz Berlinskog kongresa. Tako da rat nije nikakvo rjesenje bar ne za Srbiju