RG: Kako Novak kaže...!

Današnje četvrtfinale Rolan Garosa između našeg asa i anonimusa iz Italije, Marka Čekinata zavisiće isključivo i samo od Đokovića. Pobednik ide na boljeg iz sudara Zvereva i Tima (14. 00 časova).

Tenis 05.06.2018 | 14:30
RG: Kako Novak kaže...!
Uspeh je najslađi kada ga ne očekujete. Zna to sada dobro i Novak Đoković koji takav osećaj nije imao skoro čitavu deceniju.

Da bi ponovo doživeo onu staru latinsku - "per aspera ad astra" morao je prvo ponovo da padne u trnje iz kojeg je već izrsatao, ne bi li se vinuo ka zvezdama. Gde je takođe bio. Dve godine je prošlo od kako je srpski as osvojio Rolan Garos i time zatvorio krug od četiri grend slem trofeja koji su sa njim bili u isto vereme. Time je dotakao zvezde i opekao se. Usledio je pad, psihološki, pre svega motivacioni, ali i veoma nezgodna povreda lakta koja ga je dodatno zakočila.

Sada je priča vraćena na početak. Na Marjana Vajdu, Gebharta Fila Griča, ali i glad za pobedama, trofejima, te pre svega da se dokaže da je i dalje najbolji. Da je zvezdano nebo njegovo igralište.

I čini se da je ovaj Rolan Garos konačno prava odskočnica ka uspehu. Stigao je naš sa ponovo do četvfinala, kao i prošle godine odbranivši 360 ATP poena. Time je namiren koliko-toliko, ali mu današnja prepreka u liku Marka Čekinata dodatno povećava glad. U to nema sumnje. Ulog je polufinale, 720 ATP poena što bi ga vratilo u Top 20, ali i 560.000 evra.

Protivnik je sve samo ne na istom nivou sa srpskim teniserom. Šta više, često mu je služio kao trening partner u Monte Karlu i Italiji. Današanji oponent Đokovićev je trenutno 72. na ATP listi, baš ove godine u Parizu je ostvario prvu grend slem pobedu, a onda je nanizao još tri. Pred njim je prvo nakon velike borbe pao Rumun Marijuš Copil, a dalje su sledili malo poznati Argentinac Marko Trunjeliti, Španac Pablo Karenjo Busta, te Belgijanac David Gofan. Sasvim respektabilni protivnici.

Čekinato, koji je poznat i po tome što je odležao suspenziju zbog navodnog nameštanja mečeva (mada se na kraju ispostavilo da možda i nije kriv te je i pomilovan) odlikuje se upornošću, odličnom odbranom, ali i pristojnim udarcima, pre svega prilično učinkovitim jednoručnim bekendom.

Njegova prednost je što dobro zna igru Đokovića, ali samim tim takođe dobro zna da je lošiji teniser od Beograđanina. Sve će verovatno zavisiti od toga na koju je nogu ustao Đoković, jer ako bude raspoložen, neće biti nimalo problema. Malo napetije bi moglo da bude u prvom setu, ali ako ga Nole osvoji to će biti verovatno sve od Čekinata za ovaj Rolan Garos.

Pobednika ovog meča, koji neće početi pre 16 časova u polufinalu će čekati bolji iz sudara Aleksa Zvereva i Dominika Tima koji počinje u 14 časova. Dva asa od kojih se očekuje da uskoro preuzmu šampionsku luč od velike trojke. Biće to njihovo sedmo odmeravanje,  a tri godine stariji Austrijanac vodi sa 4-2. Zverev, pak trenutno bolje igra tenis, ali je sigurno pakleno umoran nakon tri vezana meča u pet setova. Ako Tim bude uspeo da ostane živ nakon tri seta, ima veće šanse za trijumf. Biće ovo veoma napet meč.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action IMAGES

Komentari / 0

Ostavite komentar