U jeku Rolan Garosa: 13 uhapšeno za namještanje!

Nova akcija protiv tenisera i teniserki spremnih na mito i korupciju dovela je do serije hapšenja i to u toku Otvorenog prvenstva Francuske.

Tenis 07.06.2018 | 22:10
U jeku Rolan Garosa: 13 uhapšeno za namještanje!
Belgijske vlasti uhapsile su i ostavile u pritvoru 13 osoba koji se sumnjiče da su deo organizovane grupe koja je od 2014. godine do danas, u korist nekolicine svetskih kladionica, nameštala ishode teniskih mečeva objavilo je federalno tužilaštvo u utorak.

Ova kriminalna organizacija čije veze vuku ka Belgiji, ali i Jermeniji, godinama je učestvovala u podmićivanju uglavnom loše plasiranih tenisera i teniserki koji su se, po pravilu, takmičili na nižerazrednim turnirima fjučers ili čelendžer serije, navodi tužilaštvo u Briselu.

To su mahom bili mečevi koji nisu bili prenošeni na televiziji, ističe agencija Rojters u svom izveštaju.

Imena uhapšenih, kao i spisak takmičara koji su pristajali da učestvuju u ovakvoj vrsti obmane, za sada nije objavljen, ali tužilaštvo navodi da postoje čvrsti dokazi da su pojedini teniseri pristajali da gube mečeve na koje su njihovi "poslodavci" uplaćivali ozbiljne sume na kladionicama i ostvarivali ozbiljne zarade.

Belgijske vlasti izvele su ovu seriju hapšenja nakon višemesečnog rada na prikupljanju dokaza zajedno sa kolegama iz Nemačke, Francuske, Bugarske, Slovačke, Holandije i Sjedinjenih Država, a pretpostavka je da će rasvetljavanje ovog slučaja dovesti i do saznanja o ostalim sličnim grupama koje širom planete vrbuju tenisere i nude im novac koji oni teško mogu da ostvare na turnirima čiji su ukupni nagradni fondovi oko 100.000 dolara.

Pre otprilike mesec dana nezavisne komisije oformljene da prate problem ilegalnog klađenja u modernom tenisu iznele su zabrinjavajuć izveštaj u kom se navodi da postoji "očigledan" udar na integritet ovog sporta i da je on postao samo ozbiljniji pojavom "online" klađenja gde je moguće uplaćivati opklade i na svaki sledeći poen, gem, set pa i meč.

Gotovo sva istraživanja pokazala su da se broj sumnjivih mečeva, sa neočekivanim ishodima i nesvakidašnjim obrtima u samim setovima, povećava kako nivo teniskih turnira opada od ATP i WTA tura prema ITF rangu takmičenja. Čelendžeri i fjučersi su zapravo turniri na kojima šansu traže upravo oni teniseri i teniserke zbog kojih je prošlog januara Novak Đoković tražio korekciju sistema nagrađivanja upućujući na to da najveći procenat aktivnih igrača i igračica ne može premijama da pokrije ni troškove putovanja.

Moguće da će imena optuženih vremenom biti objavljena i da će inače poduža lista tenisera dovođenih u vezu sa ilegalnim klađenjem, ili zvanično suspendovanih zbog istog, biti samo dopunjena.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar