Naredni Novakov rival: Sa dna do visina...

Italijan Marko Čekinato igra najbolji tenis u karijeri na ovogodišnjem Rolan Garosu, nakon što je prošao trnovit put posle kojeg bi mnogi "digli ruke"!

Tenis 04.06.2018 | 19:30
Naredni Novakov rival: Sa dna do visina...
Ko je Marko Čekinato, rival Novaka Đokovića u četvrtfinalu Rolan Garosa? To je bilo prvo pitanje većine kada je srpski teniser savladao Fernanda Verdaska i obezbedio plasman među osam najboljih u Parizu.

Očekivalo se da će Đoković igrati protiv daleko poznatijeg Davida Gofana, ali je Sicilijanac napravio još jedno iznanađenje i dogurao do najboljeg plasmana na grend slemu u karijeri.

Čekinato, trenutno 72. igrač na ATP listi, u Parizu je redom rušio Marijuša Kopila, Marka Trunhelitija, Pabla Karenja Bustu, pa Davida Gofana.

"Za mene ovo je najbolji trenutak u životu. Možda je i san, jer sam veoma srećan zbog ovog meča", rekao je Čekinato nakon što je pobedio Gofana.



Momak sa Sicilije doživljava najbolje trenutke u karijeri i to samo nepunih dve godine nakon što je dotakao tenisko dno.

Teniska federacija Italije proglasila ga je krivim za nameštanje mečeva i ilegalno klađenje na čelindžeru u Maroku 2015. godine i suspendovala ga na 18 meseci, uz novčanu kaznu od 40.000 evra. On je tada bio na 130. mestu na svetskoj listi, odnosno najbolje plasirani igrač na ATP listi koji je zaradio suspenziju.

Čekinato je tvrdio da nema veze s tim, pa je podneo žalbu. Nezavisni sud je potom utvrdio da italijanski igrač nije imao nameru da namesti meč u Maroku, pa je kazna smanjena na 12 meseci suspenzije.

Nakon toga Olimpijski komitet Italije u potpunosti je poništio suspenziju, pošto je utvrdio da su postojale neregularnosti kod prvobitno  prikupljenih dokaza.

Pošto je donekle sprao ljagu sa svog imena, Čekinato je 2017. proveo uglavnom nastupajući na čelindžerima, što se ispostavilo kao odličan potez.

Već u januaru ove godine uspeo je da uđe u top 100 igrača na svetskoj rang listi, u aprilu je osvojio i prvu ATP titulu na turniru u Budimpešti, nakon čega je stigao i do najboljeg renkinga u karijeri - 59. mesta.

"Izvinite, ali ne želim da pričam o tamnom periodu svoje karijere", poručio je novinarima u Parizu Sicilijanac, koji je i veliki navijač Fudbalskog kluba Milan.

Na Rolan Garosu, koji igra peti put u karijeri, je "eksplodirao".

Podatak koji najbolje oslikava koliki je uspeh zabeležio plasmanom u četvrtfinale je taj da je u Parizu prethodno samo jednom igrao u glavnom žrebu, pre dve godine, i da je odmah poražen na startu od Nika Kirjosa. Ostala tri puta nije uspeo da prođe kvalifikacije.

I na ostalim grend slemovima do sada je prvo kolo bio maksimum.

Plasmanom u četvrtfinale postao je najslabije rangirani teniser koji je to učinio na Rolan Garosu još od Ernesta Gulbisa 2008. godine.

Za ulazak među četiri najbolja imaće najteži zadatak do sada. Igraće protiv bivšeg šampiona Rolan Garosa i osvajača 12 grend slem pehara, Novaka Đokovića.

"Za mene je to neverovatno. Zaista je zadovoljstvo igrati protiv Đokovića četvrtfinale Rolan Garosa", poručio je 25-godišnji Čekinato, tek osmi Italijan koji se dokopao četvrtfinala na nekom grend slemu.

Duel Đoković - Čekinato na programu je u utorak.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar