Janez Janša pobjednik izbora

Prvi preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Sloveniji potvrdili su ubedljivu pobedu desničarske Slovenačke demokratske stranke bivšeg premijera Janeza Janše i drugo mesto nove parlamentarne stranke Lista Marjana Šareca, a čak devet partija moglo bi da ima poslanike u novom sazivu, što bi stvorilo velike probleme oko stvaranja vladajuće koalicije, navodi STA.

Region 03.06.2018 | 22:54
Janez Janša pobjednik izbora
Agencija prenosi da je do sada prebrojano oko polovine glasova i da bi Janšina stranka, od 90 mesta u selovenačkom parlamentu, mogla da ima 26 poslanika, dok bi Šarec mogao da računa na 13 poslanika.

Iza njih slede Socijalne demokrate sa 10, Stranka modernog centra dosadašnjeg premijera Mira Cerara i Levica sa po devet i Nova Slovenija sa sedam poslaničkih mesta.

STA navodi da je, prema prvim preliminarnim rezultatima, Demokratska stranka penzionera Slovenije (DeSUS) iznenađujuće loše prošla i računa na pet poslanika, koliko bi trebalo da ima i Stranka Alenke Bratušek, dok se u parlament izgleda vraća ultradesničarska Slovenačka nacionalna stranka sa četiri poslanika.

Još dva poslanička mesta zagarantovana su predstavnicima italijanske i mađarske manjine.

Slovenačka agencija ocenjuje da, iako je Janšina stranka jasni pobednik izbora, kategoričko odbijanje praktično svih stranaka, osim Nove Slovenije i Slovenačke nacionalne stranke da sarađuju s njim, stvara nekoliko komplikovanih scenarija.

STA navodi da bi u teoriji, šest stranaka koje naginju centru i levici moglo lakše da formira vladu, u kojoj bi za premijera bilo logično očekivati Šareca.

Janša je u poruci na Tviteru obećao da će njegova partija, ukoliko formira vladu, voditi zemlju pravedno za sve građane, prenosi STA.

"Ne plašimo se sutrašnjice. Mi joj se radujemo... Slovenija će biti bezbedna, s uređenim javnim službama i u njoj će jednaki uslovi važiti za sve", poručio je Janša na ovoj društvenoj mreži, zahvaljujući se biračima na podršci.

Gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec, čija je istoimena Lista prema izlaznim anketama zauzela drugo mesto na izborima, poželeo je Janši "sreću sa formiranjem koalicije", ali i rekao da je srećan zbog izbornih rezultata i da će Lista Marjana Šareca biti ta koja će sastavljati koaliciju, ukoliko se svi budu držali onoga što su pričali pre izbora.

Šarec je poručio da njegova stranka neće zvati Janšinu, ali da ukoliko poziv dođe od Janše, "provesti neko vreme uz kafu nije problem".

"U svakom slučaju ponovićemo ono što smo već mnogo puta rekli", naveo je Šarec.

STA prenosi da je Stranka modernog centra dosadašnjeg premijera Mira Cerara, koja je prema izlaznim anketama zauzela treće mesto na izborima, zadovoljna tim rezultatom.

"Nadam se da će se nova vlada, kakav god da je njen sastav, držati reformi koje su dobre za ljude i naravno zadržati evropsku orijentaciju", rekla je novinarima visoka funkcionerka te stranke i komesarka za saobraćaj EU Violeta Bulc.

Na osmim parlamentarnim izborima od osamostaljenja Slovenije – građani te zemlje birali su 90 poslanika Državnog sabora.

Prema izborima u Sloveniji, Brisel je rezervisan jer bi Janšin treći dolazak na vlast doneo – novi snažan glas protiv migranata u Evropskoj uniji, promene u spoljnoj politici Ljubljane, i njenim odnosima sa susedima.

Janez Janša godinama opstaje u politici, i pored brojnih skandala. Pre tridesetak godina, uhapšen je zbog odavanja vojnih tajni, kada je Slovenija bila deo Jugoslavije. To hapšenje bilo je katalizator tzv. Pokreta slovenačkog proleća, prve epizode raspada Jugoslavije.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar