Vlasti da poštuju stav institucija

Stručnjaci Venecijanske komisije trebalo bi da naredne sedmice razgovaraju sa liderima političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona BiH, sa fokusom na rješavanje popune federalnog Doma naroda, pišu ''Vijesti''. Bivši član Centralne izborne komisije BiH Vehid Šehić očekuje da će Venecijanska komisija nakon detaljnije analize dati svoje mišljenje.

Bosna i Hercegovina 02.06.2018 | 08:11
Vlasti da poštuju stav institucija
"Jako je dobro što predstavnici Venecijanske komisije direktno razgovaraju sa predsjednicima političkih stranaka, koje imaju svoje poslanike u državnom Parlamentu. No, teško je prognozirati da li će doći do kompromisnog rješenja, budući da postoji određeni stepen nepovjerenja među akterima političkog života", kaže Šehić za ''Vijesti''.
 
On potcrtava da bi domaći političari trebalo konačno da shvate da BiH ne smiju uvući u političku krizu i onemogućiti funkcionisanje institucija na državnom nivou neimplementacijom odluke Ustavnog suda BiH.
 
"Treba sačekati i odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji Borjane Krišto, a u vezi sa članom Ustava FBiH koji govori da će se iz svakog kantona izabrati najmanje po jedan delegat iz sva tri naroda, ukoliko je izabran u kantonalnu skupštinu. Nakon toga situacija će biti jasnija. No, sigurno je da postoji rješenje za ovaj, sad već politički, problem koji ugoržava implementaciju rezultata izbora", smatra Šehić. 
 
Navodi kako ne želi prejudicirati kakvo će biti mišljenje Venecijanske komisije, ali kaže da je potrebno uzeti u obzir ono što je rekao Ustav FBiH.  Vlastima u BiH poručuje da treba da poštuju stav institucije, koja je tijelo Vijeća Evrope.
 
"Bilo bi licemjerno da kažu da neće uvažiti mišljenje Venecijanske komisije, a prethodno su ga zatražili", mišljenja je Šehić. 
 
Ipak, dodaje, da je BiH, nažalost, izgubila međunarodni kredibilitet i da je poznata po tome što se ne poštuje Ustav ove države, kao ni presude Ustavnog suda BiH i odluke Evropskog suda za ljudska prava. 
 
"Kako ćemo tek poštivati mišljenja Venecijanske komisije koja nisu obavezujuća?", pita Šehić retorički.
 
 Kako navodi, nekada se zalagao za to da predstavnici međunarodne zajednice, odnosno OHR, moraju preduzeti određene mjere radi građana BiH. 
 
"Međutim, postavlja se pitanje zašto mi imamo vlast, zašto vlast ne implementira ono što je po zakonu obavezna, zašto da to radi neko drugi u ime njih. Mislim da je došlo vrijeme da međunarodna zajednica kaže: 'Dogovorite se, mi nećemo nametati'. No, ukoliko se zbog nečinjenja i neodgovornosti domaćih političara funkcionisanje države dovede u pitanje, onda smatram da treba preduzimati određene političke mjere - utvrđivanje političke odgovornosti", naglašava Šehić.

(BN/Vijesti)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Laktasi

02.06.2018 06:38

I VLAST I ISTITUCIJE TREBAJU DA POSTUJU ZAKONE I DA RADE PO ZAKONIMA A NE OVAKO MOCNICI STA ZELE TO I OSTVARE TU ZAKONI NE POSTOJE! SVI PROVLEMI U NASOJ ZEMLJI DOLAZE OD KORUMPIRANE VLASTELE I NJIHOVIH JATAKA

ODGOVORITE
Name

Opet oni

02.06.2018 07:19

Opet ta Venecijanska komisija.Sta ce savjeovati da carsija bira hrvatskog predstavnika.Smijesno.

Name

Ne,samo

02.06.2018 08:07

Će reči da samo oni sa HDZ genetskom markicom mogu glasovati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. To su europske vrijednosti a svi znamo da su i hrvatski HDZ i bh filijala nosioci tih vrijednosti na prostorima južno od Bleiburga