Mektić: Dodik je ''odvalio'' glupost

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kazao je da je od početka 2018. godine u BiH ušlo 5. 116 migranata i do danas nije odobren nijedan zahtjev za azil. On je kazao da je to i odgovor Miloradu Dodiku koji je kazao da se pomoću migranata želi promijeniti nacionalna struktura u BiH i to je njegovo pravo da "to odvali".

Bosna i Hercegovina 31.05.2018 | 13:08
Mektić: Dodik je ''odvalio'' glupost
"Sve ovo o nekom tajnom planu Sarajeva, o naseljevanju 11 hiljada migranta na području RS je najobičnija glupost i izmišljotina. To jednostavno je nemoguće da se dogodi. Neće se ni dogoditi. Ja sam na štabu danas rekao da ne želim da se od ovog štaba krije jedan jedini migrant. Imamo informaciju da pojedine države prikazuju da imaju od početka ove godine od 100 do 300 migranta. Otkudi ih onda kod nas 5.000", rekao je Mekitć i dodao da neki politički lideri žele da migracije žele iskoriste za anarhiju, konflikt, sijanje straha.

''Na granici je zatečeno pri nezakonitom pokušaju ulaska u BiH oko 3.300 i vraćeni su. Izuzetno dobre rezultate je dalo upućivanje dodatnih policijskih službenika, ali se sada pritisak sa Višegrada pomakao na Gacko i Bileću'', kazao je Mektić.

On je kazao da će vrlo brzo uputiti još jedan kontigent iz Policije Republike Srpske i Brčko Distrikta Graničnoj policiji kako bi se eliminisao bilo kakav oblik masovnosti priliva migranata.

''Obavio sam razgovor sa FUP-om i još nekim agencijama i da su spremni da reaguju. Dobro je da imamo rezerve ljudi da mogu zamijeniti druge policajce ili da budu raspoređeni na druge tačke''.

Mektić je govorio i o strukturi migranata navodeći da je bila najzastupljenija Sirija sa 30%, ali da se sve više povećava broj čistih ekonomskih migranata u odnosu na ove koji dolaze iz zemalja zahvaćene ratom ili drugom krizom. Sada je najviše Pakistanaca među migrantima.

''Na trećem mjestu je Iran. Imamo jedan ozibljan probleme sa Irancima. Srbija je ukinula vize državljanima Irana i sasvim legalno dolaze u Srbiju bez ikakvih problema, a nama ilegalno dolaze i idu prema zapadnoj Evropi. Srbija onda mora bez ikakvih problema da nam omogući readmisiju tih državljana jer nam ulaze iz Srbije posebno kad ih zateknemo odmah uz granicu''.

Mektić je kazao da je zatražio od svih članova Operativnog štaba da se ne krije nijedan podatak, niti jedan migrant.

''Pozivam te političare umjesto da se bave migrantima da se pozabave „našim migrantima“ koji svaki dan idu prema Zapadnoj Evropi. Da bi skrenuli temu sa jada, siromaštva i korupcije bave se drugim i skreću pažnju. Ne znači im ništa što smo mi među najvećim ekonomskim migrantima u Evropi'', kazao je Mektić.

On je istakao i nesrazmjer u podacima o broju migranata, koji variraju u nekoliko stotina, pa Mektić postavlja pitanje kako je onda u BiH ušlo 5.000 migranata.

Od sljedeće sedmice biće u funkciji kasarna Ušivak gdje će smjestiti migrante.

''Nećemo dozvoliti da migranti spavaju na autobuskoj i željezničkoj stanici. Ako žele zaštitu onda moraju biti tamo gdje se odredi to mjesto i dobiće zdravstvenu zaštitu i ishranu''.

(BN/Agencije)

Komentari / 45

Ostavite komentar
Name

Odvala

31.05.2018 11:24

Dodik jeste odvalio. Igra na kartu straha da digne rejting pred izbore. Migranti se nece naseliti u BiH jer ovde nemaju sta traze. Ovdavde i domicilno stanovnistvo bjezi tako da se ovoga ne moramo bojati. A sta reci o zemlji iz koje su i kinezi pobjegli? A ni Mektic ne zaostaje za odvalama, mada ga nismo culi zadnja dva mjeseca ali sustice on traktoristu.

ODGOVORITE
Name

kkk

31.05.2018 12:52

Nije istina da ne pokusavaju da ostanu ovdje. sve se cini da se rasporede u Republiku Srpsku ali to nece ici1 Predsjednik je jasno rekao da mi ne zelimo migrante na nasoj teritoriji i sada je svim jasno da od toga nece biti nista. Samo trebamo slijediti oprobani recept Viktora Orbana koji nije dozvolio prolazak migrantima kroz Madjarsku. Neka o migrantima brinu oni koji su im razorili drzave a sada bi da uz nesto kao pomoci nasele te iste migrante u nasu Republiku. To nece ici i trebamo zadrzati cvrst stav oko ovog pitanja.

Name

re

31.05.2018 13:20

Poslije svega što se izdogađalo na ovim prostorima, uvijek treba biti spreman na podvale. Ako analizirate polnu i starosnu strukturu migranata, lako možete izvesti i druge zaključke, kad je u pitanju njihova namjera, dali će ostati ovdje ili nastaviti put u EU.

Name

Re Kkk

31.05.2018 16:21

Pa jel tvoj predsednik morao svima da prica kako je kod nas bolje nego u Njemackoj. Sad niko od izbjeglica nece u Njrmacku nego svi navalili u ovo nashe blagostanje. Ko bi normalan pozelio da ide negdje drugdje,

Name

E

31.05.2018 17:20

kad je rudonja odvalio, izgleda uzasno, glava mu raste a usta se krive..

Name

re kkk odvala

31.05.2018 18:55

Vidio sam migrante u Srbiji. Sve sto iz zanima je kako da prodaju pakete pomoci koje dobiju i kako da predju u EU. To sto se svega plasis i sto vjerujes u sve sto politicari kazu tvoj je problem. Kako ce zaustaviti migrante ovde kad ne mozemo da zaustavimo ljude koji su rodjeni ovde....

Name

Ne

31.05.2018 11:28

Nije glupost i izmisljotina.

ODGOVORITE
Name

Bnn

31.05.2018 12:31

On uvjek cesto odvali gluposti nista novo

Name

BOBA

31.05.2018 11:37

MEKTIĆ GOVORI RIJEČNIKOM OBIČNOG NARODA.FUNKCIJA GA NIJE PODIGLA U OBLAKE KAO MNOGE DRUGE.ON ŽELI DA OTVORI OČI ONIMA KOJI SU ZABORAVILI NA SVE ŠTO SU PROŠL.ZAŠTO NE PODRŽE OVAJ NAPAĆENI NAROD. .MNOGI KAŽU BITNO JE ŠTA JE SADA A ŠTA JE BILO KOGA TO BRIGA IZBJEGLICE SU ISTO PROLAZILE KAO MIGRANTI A SADA SU IM MIGRANTI SMIJEŠNI.NEKA SE ZAPITAJU KO SU BILI, ODAKLE SU DOŠLI , ŠTA SU SADA.NE KAŽE SE DŽABA LAKO SE NA DOBRO NAVIKNUTI.SRETNO.

ODGOVORITE
Name

Zr

31.05.2018 12:58

Pa nesretni covjece sto nas izbjeglice tako ocrni a niko nista ne rece o tim ljudima. Nije nama tako dobro u RS samo iz Derventa je do sada otislo 10000 izbjeglica. A to sto neki kriminalci izbjeglice drmaju Banja Lukom to vam je politika Dodika, pa neda on inteligenciji mjesto kakvo zasluzuju u drustvu. Banja Luko zelim ti srecu al tesko sa kriminalcima i izbjeglicama i domicilnim.

Name

Peđa

31.05.2018 11:42

Umjesto da "predsjednik" kaže šta je to što RS može učiniti u prevazilaženju krize on opet svoje nebuloze FUJ

ODGOVORITE
Name

Hare

31.05.2018 11:45

Srbija uz dodikov dogovor salje migrante u BiH da bi ovaj prikupljao politicke poene na racun migranata jadno bjedno i zalosno od strane ovog neobrazovanog baje iz Laktasa a taj isti dodik ce prodati bracu srbe za sacicu dolara samo ako vidi svoj licni interes u tome dodik je kao elitna prostitutka ide onome ko ponudi vise

ODGOVORITE
Name

Branka 7

31.05.2018 12:40

Možda Dodik jeste ovakav i onakav.Samo da ti kažem da je veoma obrazovan čovjek.to sto se neko ne slaže s njim po pitanju politike,e to je nešto drugo.živim u njegovom komsiluku i znam puno vise od onog sto se prica od strane njegovih neistomišljenika.

Name

Branki

31.05.2018 12:51

Mozda je to tako u tvojim ocima gledajuci iz staklene zgrade uz fobru platu a nista nerafiti

Name

Re "Branka7" RASPUCHIN

31.05.2018 12:55

Додик веома образован човјек? Гдје и како се он образовао и стекао толико знање? Можда сам од ријетких који су га имали прилику видјети још 1990. г. , тачније показали су ми тог "човјека" и указали на истог. Могу Вам рећи да му се гесте и укупно држање и понашање од тада нису промјенили а то увелико говори о човјеку и његовом образовању и сазријевању. Иначе се не служим оваквим ријечима али остао је исти неотесанац као и тада. Те '90. г. је ходао по 'рвацкој , заједно са Драганом Чичићем (власником "Дрвопласт"-а из Петриње који је касније заједно са тим "веома образованим" ојадио и Р. Српску) и уз помоћ комуњара и реформиста пљачкао и онај систем. О њему се све зна и не требате убјеђивати народ у оно што сами вјерујете. Његова диплома је исфорсирана по политичкој линији и иза исте не стоји стварно знање па пустите те приче за Ваш комшилук.

Name

re Branka 7

31.05.2018 12:55

Dodik obrazovan covjek? Jesi ti citava? Taj ako je procitao Jezevu kucicu dam ti sta hoces. Ne provaljuj se majke ti svaki maturant gimnazijalac posjeduje vise znanja od ove mesarske buzdovancine, a to sto ti imas od skole veliki odmor pa ti se i neko sa osam razreda cini Ajnstajn, to je vec tvoj problem!

Name

Branka 7

31.05.2018 13:00

To u vezi plate sve stoji .nista ne kontriram.samo kažem vezano za obrazovanje .volim da kažem ono sto znam.

Name

re Branka 7

31.05.2018 13:00

Osamdesetih su komunjare politicke nauke sto ih je Dodik zavrsio djelile diplome samo da neko zavrsi Uhvetio se Mile tog fakulteta samo da vise ne vozi povrce koje mu je caca teskom mukom uzgajao,Toliko o njegovom karakteru i obrazovanju komsinice jedino ako je tebi to neko obrazovanje i neki nivo.

Name

Branka 7

31.05.2018 13:24

Ahaha.sta ja imam od škole .veliki odmor.a ti si vjerovatno pored škole samo prošao.MAGISTAR FARMACIJE.Eto to imam od škole.i nikog ne vrijedjam za razliku od tebe.

Name

Branka 7

31.05.2018 13:28

Vidi se koliko je ko obrazovan i u ovim komentarima.nismo u stanju da komuniciramo normalnim izrazima.nego ko je čitav a ko nije .to samo govori o nama samima.možda bi neko da mi provjerava diplomu.kao dodikovu.uostalom svaka je bolja od ovih današnjih privatnih fakulteta.pa cak i ta dodikova.

Name

Branka 7

31.05.2018 13:31

I kakav si ti čovjek ako ponižava s nekog ko je proizvodio povrće.svašta bi mogla da ti napišem,ali to mi ne dozvoljava moj nivo obrazovanja ili ljudskosti kako god hoćeš.

Name

za BRANKU

31.05.2018 14:03

Postovana gospodjo, imate sasvim korektan stav, ne obazirite se na tkz pametne fakultetlije koji po CJELI dan ovde samo od tatinih para pisu gluposti. VELIKI POZDRAV ZA VAS.

Name

Re Branka

31.05.2018 16:23

Ljudi, mozda je za Branku obrazovan covjek koji zna da vozi traktor. A nas Baja je bio prvak poljoprivredne skole u toj vjestini. Branka, nisi ti dtugarice nikad srela obrazovanog covjeka, da jesi ne bi izvalila takvu glupost..

Name

Kiki

31.05.2018 21:58

Draga Branka jel ti nemas pametnija posla ..mislim tako obrazovana a prepires se na portalima...ko kad,gdje,tacka,zarez...hahaha...idi malo u prirodu il se hvataj nekog dase da te malko promrda.

Name

Hare

31.05.2018 11:53

"Potvrdio je da je Krizni fond Evropske unije odobrio milion i po eura BiH nakon čega se izvinio Nikoli Špiriću zbog toga što je na prošloj konferenciji rekao kako u problemu s migrantima nema para, te da mu nije jasno zbog čega se Špirić interesuje za ovu temu. "Želim da se izvinim Špiriću jer evo ima para. Oblizuj se Špiriću, možda šta i ubudeš", rekao je Mektić." EPIC

ODGOVORITE
Name

Kiki

31.05.2018 12:32

Dobro je ovo Mektic reko..a i jest onaj Spiric ko lesinar.

Name

????????????????????????????????????????

31.05.2018 12:30

Sve je pod velom tajne. Neznam ko je upravu. Volio bih da Dodik, kome inace nista ne vjerujem, ne bude u pravu.

ODGOVORITE
Name

Branka 7

31.05.2018 12:51

Upravo tako sve je pod velom tajne.Običan narod se prepire ko je u pravu ko nije Mektic ili Dodik.SDS ili SNSD.bas smo kao ovce .svi smo ovce Srbi Bošnjaci Hrvati .pa kad smo već ovce nek nas šišaju.

Name

Tanja

31.05.2018 12:59

Branka dobro kazes!

Name

Re branka

31.05.2018 13:06

Upravo tako.narod su ovce.dobije gajbu piva.kafu Severin.il ko sta vec daher i onda udri jedni Po drugima nazovi botovima i svakakvim rijecima.Dotlem politicari Pune djepove parama i smiju se.navedite bilo kojeg politicara Koji nema Par stanova.firmi ist.nema takvih.kod nas nepostoji.

Name

SMIJESNO

31.05.2018 13:01

DODIK JE POSTAO SMIJESAN SA SVOJIM ISMISLJENIM PROBLEMIMA. OVO MU JE PROLAZILO 15 GODINA (OPASNOST IZ SARAJEVA, STRANI PLACENICI .. ) SAD MIGRANTI. MA LJUDI STA CE MIGRANTI OVDJE, STA CE BILO KO OVDJE .. OVDJE SAMO MOGU PREZIVJET KRIMINALCI. MOJ MILORADE PRETJERAO SI, PA JEDAN TE ISTI VIC PRICAS 15 GODINA ,POSTAJES DOSADAN, NEZANIMLJIV SI. PONIZAVAS SVOJ NAROD, TI MISLIS DA SMO PREVISE GLUPI. MI NISMO GLUPI VEC POSTENI I TRPIMO ALI SVE ZNAMO.

ODGOVORITE
Name

SRECA

31.05.2018 13:03

KAMO SRECE DA SU SVI POLITICARI KAO MEKTIC, POSTENI NARODNI COVJEK, MI BI BILI DALEKO NAPREDNIJI A VI KRIMINALCI MANJE BOGATI.

ODGOVORITE
Name

Guya

31.05.2018 13:07

Ovo je sramota da neko ovako govori za izabranog predsjednika, ma kakav bio.

ODGOVORITE
Name

Branka 7

31.05.2018 13:46

Sramota naravno da je sramota.to nigdje nema.a tako ce biti i ako bude neko drugi izabran.mi smo takav mentalni sklop.takvi smo ljudi.niko namnevalja .tako je bilo i kad je bila drugačija vladajuća struktura.nama treba diktatura ili okupacija.stranac na grbavi.to nama treba.

Name

Kiki

31.05.2018 16:12

Najbolje nek ih Mile salje ko Tito na goli otok..3 mjeseca ko uvredi lik i djelo druga Mile...Tramp bi morao pohapsit 65% Amera.

Name

Dario

31.05.2018 13:49

Milokradu je ostalo samo da plasi ovaj narod jer strahom i djeljenjem vlastitog naroda i cuvajuci Rs od Sarajeva je postao jedan od naj bogatijih ljudi na teritoriji bivse Juge a mi kao narod najsiromasniji.

ODGOVORITE
Name

S.kojotovski.

31.05.2018 14:17

Odvalio!A desi se nekada da covjek prdne pred rajom,sta ces...nije ni to sramota.Ako smrdi previse raja se razbjezi,a ako malo smrducka samo se nasmijiu.

ODGOVORITE
Name

Hamis

31.05.2018 14:30

Pa ti prije 15 dana rece da se radi o sporadicnim ulascima a sad odjednom 5000 i kusur onaj panj odvaljiva ali vala ni ti nisi obavijesten kao ni Kostunica , nema Arapa pa imaju arapska naselja ,izbjeglice sporadicni slucajevi pa ih sad nemas gdje

ODGOVORITE
Name

Zoka

31.05.2018 14:33

Svi vi vodite narod u propast a samo bacate ljagu jedni na druge BAGRO jedna.

ODGOVORITE
Name

Hamis

31.05.2018 14:37

Ali ono " Spiricu nema ovde para" e zato ti kapu skidam.

ODGOVORITE
Name

Branka 7

31.05.2018 15:36

Hvala !!!Pozdrav vama i svima koji su sposobni da saslušaju ljude ne bitno da li imaju isto ili drugačije mišljenje.a ne da komentarisu vrijedjajuci bilo čiji stav.a ne znaju gdje treba staviti zarez a gdje tacku.

ODGOVORITE
Name

ibro

31.05.2018 15:39

Neznam zašto se Mektić ne kandidira pa njega neće ni njegovi da predlože, znaju da bi osvojo max dva glasa, politička marijoneta Sarajeva.

ODGOVORITE
Name

savo

31.05.2018 16:15

Mektic mjenja Lukaca u oktobru...stas takav je zivot.

Name

In

02.06.2018 23:45

Ibro mars u svoje dvoriste.

Name

Dario

01.06.2018 10:44

Autoritet iz Bakinaca ako kaze da je tako,onda se zna da je tako,on zna obavjestavaju ga oni koji su ga i stavili na vlas kao "SVJEZI DASAK VJETRA JOS 97."A to je medjunarodna zajednica njegovi poslodavci.

ODGOVORITE