Đurić: Nasilje nad Srbima na KiM

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić istakao je danas, povodom brojnih incidenata nad srpskim narodnom u južnoj srpskoj pokrajini, da je posljednji trenutak da međunarodna zajednica ispuni svoje obaveze i zaštiti nedužnu nejač od sistematskog nasilja.

Srbija 31.05.2018 | 12:57
Đurić: Nasilje nad Srbima na KiM
Ðurić je na konferenciji za novinare naglasio da smo suočeni sa nizom incidenata protiv srpskog naroda, što predstavlja opasno ugrožavanje stabilnosti i opstanak srpske zajednice na KiM.

Samo u maju zabilježen je veliki broj incidenata, naveo je Ðurić prenijevši brojne primjere sistematskog nasilja nad Srbima.

Ukazao je na krađu stoke porodicama koje žive od stočarstva, kamenovanje medicinskih ustanova u srpskim sredinama, ali i slučaj kamenovanja povratnika koji su u 28.maja u selu Petrič došli da proslave praznik Svete Trojice, ali i posljednji slučaj, od sinoć, gdje su Albanci napali Srbe i naneli povrede čak petomjesečnoj bebi.

Kao posljednju informaciju koju je dobio prenio je da je reditelju i autoru koji se bavi pitanjem srpskog nasljeđa na KiM, Borisu Malagurskom, koji je trebalo da prisustvuje projekciji svog filma, uručena zabrana ulaska u pokrajinu.

"Srbija postavlja pitanje međunarodnoj zajednici šta je to što je potrebno da se desi da dođe do organizovane reakcije hiljade predstavnika međunarodnih misija koje imaju jasan mandat, nalog  i misiju da spriječe ovakve događaje i kampanju nasilja, koja je očiglendo sistematska, i direktna posljedica političke negativne klime koju separatisti stvaraju naspram srpskog stanovništva", kazao je Ðurić.

On je istakao da Beograd zahteva ne samo od Kfora, UNMIK-a i Euleksa već i najuticajnijih evropskih i svjetskih država, da učine što je njihova odgovornost a to je da se na KiM osigura mir za sve građane.

"Ćutanje u situaciji da imamo dokazanu i nedvosmislenu akciju sa ciljem zastrašivanja je isto što i saučesništvo. Za ovo nasilje nema nikakvog opravdanja“, proučio je direktor Kancelarije za KiM.

Ukazao je na činjenicu da izjave najviših zvaničnika u Prišine, koji su prethodnih dana ponavljale, kako se protive postizanju kompromisa i dogovora, koji bi podrazumijevao da obje strane zadovolje svoje interese, zajedno s ovim nasiljem, koje nema osudu Prištine i reakcije na terenu, predstavlja ozbiljan korak nazad u procesu normalizacije odnosa.

"Onaj ko misli da sa Srbijom može da razgovara sa batinom u ruci pogrešno procjenjuje situaciju na terenu, kao i oni koji misle da će Srbija prihvatiti da se ovakve stvari guraju pod tepih“, podvukao je Ðurić.

Nema najava o nastavku dijaloga

Ðurić rekao da nema najava o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, a da je Beograd spreman da razgovara, ali na ozbiljan način.

Ako bude najava, kaže Ðurić, bićemo spremni da razgovaramo, ali na ozbiljan način i sa ljudima koji su spremni da sprovode sporazume.

"A ne sa onima koji se javno rugaju svakom obliku dogovaranja i sporazumima koje su sami postigli", rekao je Ðurić.

Izvor: Tanjug

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

TRN

31.05.2018 11:36

Od ovoga da je pola istina sastao bi se Savjet za Bezbjednost Srbije u roku od 2 Sata....

ODGOVORITE
Name

Pendula

31.05.2018 12:17

Gde god je Beograd branio Srbe tu isti vise ne zive .

Name

Trr

31.05.2018 14:40

IMAMO DVA IZBORA 1. DA OSTANEMO NELJUDI 2. DA POGINEMO KO LJUDI.

ODGOVORITE
Name

drr mrr

31.05.2018 16:23

Toliko o srbima koliko su jaki da dozvoljavaju nasilje nad svojim narodom a ovamo se prse mnogo smo jaki jeste jaki ko pile kad kaki najlakse je pricat a na djelu nula.

ODGOVORITE