O RTV taksi biće još rasprave

Prijedlog SDS-a da se ukine plaćanje RTV takse i da se javni RTV servisi finasiraju iz budžeta izazvala je danas oštru polemiku među poslanicima i višečasovnu raspravu. Prijedlog nije usvojen po hitnom postupku, kako je SDS tražio, već je upućen u redovnu parlamentarnu proceduru.

Bosna i Hercegovina 30.05.2018 | 19:15
O RTV taksi biće još rasprave
Puno je razloga zbog kojih treba da prestane finansiranje javnih RTV servisa na ovakv način, ističu u SDS-u i predlažu da se finansiranje prebaci na budžete i to da se iz budžeta Republike Srpske finsira RTRS, Federacije BiH Federalna  televizija, a BHT iz vudžeta institucija BiH.

SDS je našao i način da finsiranje RTV servisa ne ošteti entitetske budžete nego da se iznađu sredstva za funkcionisanje javnih emitera iz novca prikupljenog povećanjem akciza na gorivo koji stoji neiskorišten i koji se kako stvari stoje neće upotrijebiti za izgradnju novih puteva i autoputeva.

"To bi bilo nejpoštenije i prema građanima i prema javnim emiterima'',smatra predsjedavajići Predstavničkog vijeća Mladen Bosić (SDS) i dodaje da se SDS ne bori protiv javnih servisa ali se bori pritiv njehove privatizacije odnsno rada u interesu jedne grupe ljudi ili jedne političke grupacije.

"Nadam se da će naš prijedlog dobiti neophodnu podršku u Predsatavničkom domu i da ćemo napraviti bar taj mali korak da makar nešto olakšamo građanima. Mnogo je građana koji smatraju da ne traba od svojih usta da odvajaju za ovakve javne emitere'',ističe Bosić.

Prijedlog SDS-a  je izazvao salvu napada i uvreda iz tabora SNSD-a.

,,Ovo je tačka na i kada je u pitanju izdaja Saveza za promjene'',tvrdi poslanik SNSD-a Nikola Špirić i dodaje da Savez za promjene "juriša" na građane Republike Srpske koji sada trebaju, kako kaže, da plaćaju RTV taksu za RTRS ali i za BHT.

"Zna li SNSD kako se sada finsiraju RTV servisi'', pitaju iz SDS-a i podsjećaju da od 7,5 maraka RTV takse polovina ide BHT-u a po četvrtina RTRS-u i Federalnoj televiziji, te da je na takav način podjele sredstava svojevremeno pristao upravo SNSD.

,,SDS ne ukida finansiranje RTRS-a, mada bi trebalo jer je to postao servis koji ignoriše zahtjeve građana i koji svakog stanovnika Srpske koji se usudi da kaže da nije zadovoljan stanjem u Srpskoj naziva izdajnikom i stranim plaćenikom'',tvrdi šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević i dodaje da SDS nije i nikada neće rušiti institucije Republike Srpske.

,,Mi se borimo za očuvanje institucija, a ruše ih oni koji ih zloupotrebljavaju i koji se kriju iza njih'',ističe Pandurević.

,,RTRS je iznad svih nas.To je institucija koja će postojati i nakon SNSD-a ali će raditi kako treba. RTRS sada ima i ogromne finasijske probleme. Imovima im je pod hipotekom,imaju 20 miliona neisplaćenih obaveza a radnicima se ne uplaćuju doprinosi poslednje dvije godine'',kaže Pandurević i ističe da bi se stavljanjem na budžet RTRS finansijski stabilizovao.

Osim SNSD-a, prijedlog SDS-a ne podržavaju ni ostale partije iz tzv.akcizne koalicije,odnosno poslanici SDA,HDZ-a i SBB-a.

Zašto se pojedine političke patrije protiv ideje da se tri javna emitera u BiH finsiraju iz novca koji ne iskorišten stoji na računima Centralne banke?

Zašto ne žele da građanima uštede bar tih 7,5 maraka mjesečno, što je otprilike suma koju će prosječan penziner u Srpskoj dobiti nakon obećanog povećanja penzija?

Odgovore ćemo,nadamo se,dobiti do oktobra.



BN TV


 

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

markus81

30.05.2018 17:40

Ako pretplata već treba da bude zakonska obaveza građana, onda treba građanima omogućiti uticaj na uređivačku politiku i menadžment RTRS-a. Zašto bi plaćao televiziju koju ne gledam, i ne želim da gledam jer služi kao privatno glasilo jedne stranke.

ODGOVORITE
Name

Re

30.05.2018 20:33

Pretplatu treba da plaćaju oni koji primaju platu iz budžeta i državnih preduzeća. Neka država ne traži nikom da plaća pretplatu onima kojima je oduzela sva ljudska prava.

Name

Insajder

30.05.2018 18:33

Ne razumijem kakve veze gradjani RS imaju sa Bht i Ftv.Moze li neko da mi kaze da li od novca koji gradjani federacije uplacuju kao tv taksu,dio novca ide za Rtrs?

ODGOVORITE
Name

kole

30.05.2018 19:05

Isto kao I mi sto uplacujemo za bht I ftv, toliko I oni uplacuju za bht I rtrs. Jedina razlika je sto vecina hrvatskih kantona ne uplacuje nista. Da li je sada jasnije? od 7,5 KM, 50% ide bht, a po 25% rtrs I ftv

Name

Re kole

30.05.2018 21:00

Ok,a koja je ondq logika sto placamo jedni druge.Placamo mi svoje,oni svoje i to je to.50% bht,a 50% rtrs.A i to mi nije jasno,ne mogu biti dva javna rtv servisa,ili bht ili rtrs.Ako placas bht zato sto ti se ipak drzava zove BiH,onda placas samo bht i to je to.Ako ne priznajes drzavu,onda placas samo rtrs i tu je kraj price.Za hrvatske kantone svaka cast,i ne treba nista ni placati,posto ocito se ne zna ni ko sta,ni kome placa...

Name

MA

30.05.2018 18:50

NIKO VAS NE ZAREZUJE NI DVA POSTO.

ODGOVORITE
Name

Gojko

30.05.2018 21:44

A što ne kažete da su samo tri poslanika glasala za ovu glupost!

Name

Sonja

30.05.2018 19:40

Apsolutno podržavam. Ne gledam je. U početku jer je programska šema bila bez veze, a sada je i politika duboko involvirana u uređivačku politiku.

ODGOVORITE
Name

Joja

30.05.2018 21:28

Jeste vi smjesnniii..ne gledam ni ja 60 kanala u Njemackoj...dva puta upalim u 10 dana al ipak platim 18 eura svaki mjesec...ko mi je kriv sto ne gledam??? Sad bi ja Svabi trebo reci ostavi mi 4 kanala evo ti 2 eura..?? hahaha

Name

Re Joja

01.06.2018 13:24

Svaka čast Joja!

Name

mostarac

30.05.2018 20:05

Ja je nikad necu platiti ,ni rtrs ni ftv ni bhtv samo bi platio HTV.

ODGOVORITE
Name

С4

30.05.2018 20:16

Било би најреалније да плаћање буде законска обавеза, а да свако има право да одреди којој ТВ кући ће да уплати. Е, онда би се знало најпрецизније стање гледаности и квалитета програма.

ODGOVORITE
Name

Insajder

30.05.2018 21:29

Dug RTRS je 35 miliona KM.

ODGOVORITE
Name

Baja

31.05.2018 07:02

Ako je to problem..daj priznanicu da to poravnjam.

Name

Luka

30.05.2018 21:32

Izdajnici su oni koji su napravili milionski dug RTRS a ne oni koji traže izmjene zakona. Izdajnici su oni koji su srušili kuću iznutra jer su nesposobni poslušnici dva kabineta. TAČKA!

ODGOVORITE