Za sporazum je potrebna većina

Za pravno obavezujući sporazum sa Prištinom mora da postoji široka saglasnost i većinska volja srpskog društva, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija 30.05.2018 | 09:28
Za sporazum je potrebna većina
Vučić je za "Večernje novosti", odgovarajući na pitanje može li se dogoditi da Srbija potpiše pravno obavezujući sporazum sa Prištinom a da, ipak, ne uđe u EU, rekao da to ne bi posmatrao kao da je riječ o trgovini.

"Hoćete li nešto da uradite, a da zauzvrat dobijete nešto drugo? U interesu Srbije je da postignemo sporazum sa Albancima, bez obzira na to da li ćemo postati članica EU ili ne. Ali, kada bi se to dogodilo, uveren sam da bi vrata bila ne odškrinuta, već širom otvorena", rekao je Vučić.

On je ocijenio da bi EU Srbiju uslovljavala rješavanjem pitanja Kosova i Metohije i kada bi bila "šampion reformi" i da Beograd zato želi da postigne neku vrstu kompromisnog rješenja.

Vučić je naveo da je "od pojedinih velikih igrača na svjetskoj pozornici dobijao nešto što liči na načela, principe, nešto što predstavalja `non-pejper`".

"Sve što mogu o tome da kažem je, i da je bila pitana da li tako nešto prihvata ili ne, Srbija bi teško na te predloge mogla da pruži pozitivan odgovor", rekao je Vučić.

On je dodao da je teško da Srbija iznese novi prijedlog zato što velike zapadne sile polaze od toga da je teritorijalno pitanje Kosova i Metohije riješeno, tako što su dobili nezavisnost.

"Oni od toga neće da odustanu. A naše je da pokušamo da vidimo šta možemo da dobijemo, i za Srbe na Kosovu i Metohiji, ali i za Srbiju", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije nije želio da navede kada će objaviti svoj prijedlog, ističući da će to učiniti kada bude ocijenio da je to dobro za Srbiju.

"Kada budem ocenio da je to dobro za našu zemlju i kada budemo mogli da dobijemo određeni rezultat", rekao je Vučić.

Izvor: Srna

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Па

30.05.2018 07:41

Они му дали независност, ми га не признамо и СТОП. Нема предаје, нема издаје. Стоп.

ODGOVORITE
Name

Re

30.05.2018 11:15

Jesi li se ovaj mjesec dilajlo prijavio na biro?

Name

Dr

30.05.2018 07:58

Ti si mozak Srpskog naroda svi u srbiji misle kako im ti kazes da misle ti si i vecina ti si u srbiji sve zato molim te bez demagogije slobodno bez ustrucavanja to potpisi poslije malo nastupi i medijima pa pricaj kako evropski put srbije mir i stabilnost ekonomski rast perspektive investicije nemaju alternativu kako ti je tesko ali moralo se radi buducih generacija,potpisi ne sekiraj se narod je glup opet ce nasjesti na tvoju demagogiju.

ODGOVORITE
Name

S

30.05.2018 09:49

Predsjednik ima zadatak od stranih mocnika da prije nego se zauvjek povuce sa politicke scene prizna Kosovo,za uvjek odvoji Kosovo od Srbije.To je njegova zadaca i on ce to do kraja mandata uciniti nezgodan i tezak zadatak jeste ali sto je tu je domaci zadatak se mora odraditi.A njemu neka bog pomogne nije ni lako biti covjek o kojem ce u udjebenicima iz istorje za nekih par stotina godina se uciti kako se odrekao svete srpske zemlje radi evropskog puta Srbije.E sada zavisi za par stotina godina od stanja u Srbiji da li ce to biti evropska zemlja ili robovska kolonija znacemo da li je gosp.Vucic bio u pravu ili je prodao zemlju za buraniju.Ako vjeruje u boga nije mu lako jer to sto on mora uraditi je isto kao da se jevreji odreknu Jerusalema.E sada ne bi mogli naci jevreja koji bi na to pristao ni za kakve pare niti bod bilo kakvom prijetnjom ili pritiskom ni jedan jevrej ne bi volio uci u istoriju na taj nacin.Ako je predsjednik ateist onda ce mu biti lakse jer nece puno mariti u kom kontekstu ce mu se ime spominjati kada ne bude vise bilo na planeti.U svakom slucaju jeziv je osjecaj od same pomisli da kada za par vjekova se bude ucilo o kosovskoj bitci i Kosovu pisati ce u udjbeniku da je to bilo srce srbije istorisko,kultorolosko sve do dolazka na vlast Akeksandra Vucica koji je pod pritskom svjetskih mocnika to poklonioAlbancima a za stotinjak godina tertorij nase bivse pokrajine sigurno nece biti nezavisna drzava nego ce biti u sastavu Albanije.

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

30.05.2018 10:08

Ti u Srbiji a Dodik u RS ste rasturili sve što valja,stvorili ste mafijaška carstva, dosta vas je jer previše i ružno vas je i gledati....ispade da vi sve znate,a u stvari samo gledate da što duže trajete...dosta,idite!Lopovi!

ODGOVORITE
Name

FBIH

30.05.2018 10:09

Vučić 5 godina indirektno šalje sublimalne poruke da Kosovo treba "nekako rješiti" i sada kad je nafilo narod izdajničkim duhom kaže "hajmo referendum" da naguramo tih 51% . E Vučiću misliš da je narod budala..

ODGOVORITE