EU: BiH je raj za poreske prevare

Mjesecima je BiH bila na sivoj listi Radne grupe za borbu protiv pranja novca (FATF).

Bosna i Hercegovina 29.05.2018 | 09:01
EU: BiH je raj za poreske prevare
Početkom ove godine, nakon što se Savjet ministara BiH sjetio da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene Krivičnog zakona, uklonjena je s liste. Iako je skinuta sa sive liste FATF-a, nisu otklonjeni svi nedostaci, te se još nalazi na sramnoj listi EU!

Sakrivanje podataka

''BiH je delistirana, odnosno skinuta sa sive liste FATF-a, čime smo u potpunosti otklonili sve nedostatke koje je BiH u svom sistemu imala u vezi s borbom protiv pranja novca i finansiranja terorizma'', rekao je predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić.

Naime, prije desetak dana ispostavilo se da je tačan samo prvi dio ove izjave. Tako je Evropski parlament nedavno objavio listu zemalja koje se smatraju visokorizičnim, među kojima je i BiH. Lista je revidirana i potvrđena 13. marta.

Kako se navodi u izvještaju, EU je spisak napravila kako bi jasno bile obilježene zemlje koje se smatraju poreskim utočištima, odnosno zemlje u kojima je vrlo lako moguće sakriti podatke o porezima.

Na spisku su zemlje koje su svoje zakone o porezima napravile tako da su privlačne za one koji otvaraju offshore kompanije, a u izvještaju se nazivaju poreskim utočištima.

Izvršiti pritisak

Dalje je navedeno da je lista sastavljena po nekoliko kriterija. Jedan je transparentnost, odnosno poštivanje međunarodnih standarda u automatskoj razmjeni informacija, procjena postojanja štetnih poreskih režima, učestvovanje u inkluzivnom okviru EU…

Kako se navodi na kraju dokumenta, lista je sastavljena kako bi se izvršio pritisak na zemlje da svoje zakonske regulative izmijene i naprave sigurnijim.

Šri Lanka, Sjeverna Koreja, Iran

Među zemljama koje su označene kao visokorizične su Iran, Irak, Sjeverna Koreja, Šri Lanka, Sirija, Trinidad i Tobago…

Zanimljivo je da su Bahami, Dominikanska Republika i Barbados sklonjeni s liste, a važili su kao poreski rajevi. Kako je istaknuto, ove su zemlje prilagodile svoje zakone.

Izvor: Avaz

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Preciznije

29.05.2018 07:28

BiH je raj za bandite i fukare!

ODGOVORITE
Name

AR

29.05.2018 07:37

Kake imamo vodje taka nam je I drzava to je veoma prosto objasnjenje

Name

RUDONJA

29.05.2018 07:39

Za mene je RS i BiH najveći raj na zemlji. Ma kakva egzotična ostrva u Indijskom i Tihom okeanu ili karipskom moru, uživam ovde u Bakincima i obližnjem selu Banja Luci...

Name

Zile

29.05.2018 08:03

Treba smijeniti pojedine tuzioce policajce isve porezne radnike a pojedini tuzioci sudije koji drze prijave u fiokama za dobre pare sveje povezano sa korupcijom i mitom lopovska drzava zalosno ali istinito

Name

Vas sistem

29.05.2018 08:30

Pa vi sa zapada ste kreirali drzavu bez sistema.Sta je sad cudo.

Name

Dodjite i varajte

29.05.2018 08:40

Bilo kakve prevare.Ako hocete da izgradite fabriku koja ni u jednoj zemlji ne bi dobila dozvolu radi zagadjivanja okoline ili da ubijate zivotinje kojima prijeti izumiranje,da eksperimentisete na ljudima na taj nain sto cete pustiti u promet lijek koji jos nije kontrolisan....Lista je beskonacna a zemlja je jako mala.Jako mala zemlja,a lista beskonacna.

Name

01

29.05.2018 15:59

Organi gonjena hapse kriminalce iperace novaca utaju poreza a tuzioci i sudije nista ne rade treba pohapsiti sudije i tuzioce sto zatsskavaju prijave.

Name

Novomatic Admiral

29.05.2018 08:16

Austrijska kockarska mašinerija za pranje Novomatic Admiral kojoj je PRIMARNA djelatnost PRANJE NOVCA narko kartela iz Južne Afrike,gdje je bio ministar Lukač kad je David ubijen,i Južne Amerike. Novomatic Admiral je 2007 godine u Republiku Srpsku doveo Vladimir Delić ,Delić je kriminalac sa Kipra i prijatelj Milorada Dodika. Prilikom upoznavanja Novomaticovih mešetara sa Miloradom Dodikom,Milorad Dodik je dobio 2 milona eura u kešu kao poklon za buduću suradnju. Malo poslije toga Milorad Dodik je naredio Jovi Radukiću,danasnjem Revizoru RS, da napravi nacrt zakona o igrama na sreću na automatima koji će ići u korist samo Novomaticu i Jovo Radukić je to uradio,a poslije toga je Milorad Dodik naredio Igoru Radojčiću,tadašnjem predsjedniku skupštine a današnjem gradonačelniku Banjaluke,da usvoji nacrte zakona koje je pravio Jovo Radukić sa Novomaticovim pravnicima i Igor Radojicić je to uradio. Poslije toga Milorad Dodik sa Novomaticovim mešetarima regustruje na Osnovnom Sudu kod sudije Monike Kovačević dvije firme za pranje novca NOVO RS doo i RSA GAMING doo, Milorad Dodik u ovim firmama ima vlasništvo 20% koje se vode na treće lice, a treće lice na kome se vodi Dodikovih 20 % je NADA ILIĆ iz Beograda i koja je zaposlena u firmi UNIBROS STEEL Ltd čiji je vlasnik gore spomenuti Vladimir Delić. Firme NOVO RS doo i RSA GAMING doo u Republici Srpskoj peru novac devet godina i pod zaštitom su institucija Republike Srpske!

ODGOVORITE
Name

re

29.05.2018 09:22

Tačno tako. Balavi i pijani Jovo Radukić je glavni zaduženi perač Novomaticovog novca i o tome priča cijelo ministarstvo financija. Treba uhapsiti Jovu Radukića i Zdravka Miličevića bivšeg direktora Uprave za igre na Sreću jer su oni direktno umješani u pranju novca.

Name

PDP

29.05.2018 09:26

Naš čovjek Trifković je bio direktor tog Novomatica ali mi smo pošteni!

Name

Sudinica Monika Kovačević

29.05.2018 09:29

Nisam ja kriva,nagovorio me Milan Tegeltija i Milorad Dodik!

Name

Re

29.05.2018 13:11

De brate malo pojasni kako su prali pare. I ja bi ali ne znam kako se to radi. Ako moze da ostane dosta kesa rado bih. Vidim upucen si dobro. Mora da si izbacen iz kombinacije ili neki policajčić ili inspektorčić koji je nesto nacuo.

Name

re re

29.05.2018 16:09

Jednostavno,preko Srbije stigne mnogo keša u Banjaluku,a onda Jovo Radukić zaduži poslušnike da taj kes guraju u aparate i rulete Admiral klubova i onda keš iz aparata se nosi i polaže na banku kao promet. Tako se prljavi novac polaganjem na banke pušta u regularne tokove.

Name

Odgovorni

29.05.2018 09:00

Han, Vigemark, Mogerini, Incko, i njihova kolaboracionistička vlast ovde.

ODGOVORITE
Name

re

29.05.2018 09:16

Bravo za komentar.......a svi su placenici Novomatic Admirala.....

Name

Re re

29.05.2018 11:46

Hypo bank, Alpine Bau, Novomatic...sve uvezano, milijarde su maznute!