EU ne može pomoći bh. političarima

Bh. političarima ne može pomoći Evropska unije, već psihijatar. I tako će biti sve dok političari ne shvate da se u Evropsku uniju ne može bez demokratskog sistema. Tvrdi to za BN TV poslanik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović. Demokratski sistem se, kaže, bazira prije svega na ljudskim pravima, na jednakosti i ravnopravnosti svih građana, bez obzira kojoj nacionalnosti ili kojoj grupi oni pripadaju. Uslovi EU su jasni, kriterijumi još jasniji – ali političke volje nema.

Bosna i Hercegovina 28.05.2018 | 20:02
EU ne može pomoći bh. političarima
_- Gdje je problem? Problem je npr. kada kažem da BiH mora biti građanska država. Neki se ježe od toga i uvjeravaju me da to nije moguće. Ja kad govorim o građanskoj državi, ja mislim o državi ravnoravnih građana. Ja želim da svi građani budu jednaki i to su osnovna ljudska prava i osnovna pravila EU. Ne može se EU prilagoditi jednoj grupi koja prije svega traži mehanizme kako će zadržati vlast’’ – kaže za BN TV poslanik u Parlamentu Savezne Republike Njemačke, Josip Juratović.

On je jedan od rijetkih parlamentara koji pokušava fokus evropske politike vratiti na Balkana. Priznaje da mu to sve teže polazi za rukom.

’’Zapadni Balkan ne smije biti crna rupa u EU. Mi trebamo Zapadni Balkan, koliko god i Zapadni Balkan treba nas. Na drugoj strani, htio bih poručiti Zapadnom Balkanu da se ne će gledati kroz prste i da će biti sve teže, jer moramo uvjeriti građane EU da je to bitno i tu trebamo pomoć od Zapadnog Balkana’’ – kaže Juratović.

Politička situacija je komplikovana, ekonomska ništa bolja, što potvrđuje činjenica da hiljade građana napušta BiH. Organizacija Fridrih Ebert organizovala je večeras politički kafe o evropskim pitanjima. Iz svega se može zaključiti da je dražava paralizovana i da niko nema da kaže dosta je bilo dvadest godina širenja straha, manipulacija nacionalnim temama.

O novim perpsektiva da se i ne govori.



BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bravo

28.05.2018 18:13

Nebrini Evropo ja cu pomoci bh.politicarima

ODGOVORITE
Name

Dobro kaže

28.05.2018 19:25

Samo sto ne kaže mars Milorade,Bakire i ti treći u p.... materinu .Odlazite da narod progleda da ne mora plakati za svojom djecom koja odlaze.Mars sva trojica u pećinu tamo vam je mjesto.

Name

Opet lupaju

28.05.2018 19:30

Opet lupate.Pa ta vasa Evropa ovde je napravila monstrum sistem konfesionalne demokratije plus potpuno divlji liberalni kapitalizam.Gospon to je potpuno neodrzivo.

Name

Folklora

28.05.2018 19:03

GRADJANSKA DRZAVA kako rece gospodin ma ovo je PRIVATNA DRZAVA 10 porodica ostali nesmiju ...PISNUTI...Lopovluk

ODGOVORITE
Name

Kiklop

28.05.2018 19:04

Da bi se zapadna demokratija ” primila” u BIH drustvo, narod treba biti na drugom civilizaciskom nivou. Ovi sadasnji su beznadezan slucaj, ovi sto se sad radjaju imaju sansu.Ne raste limun u Sibiru...

ODGOVORITE