Ekonomija u fokusu razgovora

Ministri inostranih poslova BiH i Alžira Igor Crnadak i Abdelkader Mešahel konstatovali su da je potrebno unaprijediti ekonomske odnose dvije zemlje, te dogovorili da se početkom 2019. godine u BiH održi Druga investiciona konferencija BiH-Alžir, saopšteno je danas iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Bosna i Hercegovina 28.05.2018 | 18:22
Ekonomija u fokusu razgovora
U saopštenju se navodi da Crnadak boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Alžiru, te da je sa ministrom Mešahelom razgovarao o unapređenju odnosa BiH i Alžira, s posebnim naglaskom na oblast ekonomije, imajući u vidu značajne potencijale u sektorima energetike, rudarstva, namjenske industrije i poljoprivrede.

Na Drugoj investicionoj konferenciji BiH-Alžir učestvovaće veliki broj privrednika iz Alžira, a konferencija bi bila sastavni dio uzvratne posjete ministra inostranih poslova Alžira Mešahela BiH.

Dogovoreno je i da se u organizaciju posjete uključi Spoljnotrgovinska komora BiH, privredne komore Republike Srpske i Federacije BiH, kao i brojni privrednici iz BiH.

Crnadak i Mešahel razgovarali su i o mogućnostima potpisivanja sporazuma iz oblasti investicija, zdravstva, turizma, te readmisije.

Tokom sastanka razgovarano je i o pitanjima bezbjednosti i borbe protiv terorizma, što je jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta, kako BiH, tako i Alžira.

Tema sastanka ministara bila je i situacija u jugoistočnoj Evropi i sjevernoj Africi, kao i druga važna međunarodna pitanja.

Tokom zvanične posjete Alžiru, Crnadak će se sastati i sa premijerom Ahmedom Ojahiem, predsjednikom Vijeća naroda Gornjeg doma Parlamenta Abdelkaderom Bensalahom, predsjednikom Nacionalne narodne skupštine Saidom Buhadjom, ministrima energetike, industrije i rudarstva Mustafom Guitunijem i Jusefom Jusfijem te predsjednikom Alžirske privredne komore i industrije Laidom Benamorom.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zat opet

28.05.2018 16:41

Zar opet.Pa milion konferencija.A ni odumireno.

ODGOVORITE