Albanci gađali Srbe kamenicama

Troje Srba je povređeno kada su ih Albanci gađali kamenicama po povratku sa crkvenog obreda u Petriču, kod Kline, na Kosovu i Metohiji, dok je jedan uhapšen.

Srbija 28.05.2018 | 14:45
Albanci gađali Srbe kamenicama
U neredima teže je povređen Radoslav Kizić i to u predelu glave, zbog čega je prebačen je u bolnicu u Peći gde mu se ukazuje lekarska pomoć, preneo je RTS. Povređeni su i njegov rođeni brat Nemanja Kizić (20), kao i predsednik privremenog organa Kline Božidar Šarković.

Kako je Radio Goraždevac preneo Srbin koji je uhapšen je osumnjičen za navodni ratni zločin počinjen 1999. godine.

Albanci su najpre jutros blokirali put Srbima ka crkvi Svete Trojice u Petriču, a nakon što im je posle višečasovne drame policija omogućila prolaz, Albanci su ih na povratku iz crkve sačekali i gađali kamenjem.

Oni su opkolili raseljenje Srbe gađajući ih kamenjem i nazivajući ih pogrdnim imenima.

 Raseljeni Srbi su se razišli uz pomoć policije.


Više desetina Albanaca svojim vozilima, traktorima i teškom mehanizacijom od jutros je blokiralo prilaz Crkvi Svete Trojice u Petriču kod Kline.

Oni nisu dozvolili raseljenim Srbima poreklom iz tog iz sela da obeleže današnji praznik po kome crkva nosi ime. Na terenu je od prepodneva prisutan veliki broj pripadnika kosovske policije.

Nakon nekoliko sati, policija je uspela da napravi prolaz za Srbe povratnike koji su, nakon što su upalili sveće, napustili prostor oko porušene crkve.

Međutim, njih su kamenicama gađali Albanci i pogodili ih, uprkos jakim policijskim snagama.

Prethodno, okupljeni Albanci su sa tri strane blokirali prilaze crkvi, a oko podneva su zauzeli i crkveno dvorište u kome su sedeli i nisu dozvoljavali kosovskim policajcima da ih pomere.

Prema informacijama medija tamo prisutno je između 50 do 150 Albanaca, koji su blokirali prilaz crkvi.

Božidar Šarković je jutros rekao da su Albanci blokirali put i da tridesetak raseljenih Srba nije uspelo da uđe u crkveno dvorište i preseče slavski kolač.
 
- Albanci i dalje ne žele da se pomere, već su mnogi od njih posedali oko temelja porušene svetinje kojoj i dalje ne možemo da priđemo - kaže Šarković koji se nada da će specijalne jedinice kosovske policije uspeti da sklone okupljene Albance i raseljenim Srbima omogućiti da obeleže seosku slavu.

On je prethodno objasnio da su raseljeni Srbi policiji u Klini prijavili ovaj događaj.

- Pošto nismo imali drugog izbora, a plašeći se za svoju bezbednost, otišli so do stanice policije u Klini, odakle su poslali specijalnu jedinicu koja će nadam se rasterati okupljene Albance a nama omogućiti da obeležimo seosku slavu iako je svih oko 250 Srba iz sela proterano 1999. godine - ističe predsednik Šarković, prenose "Večernje novosti".

On napominje da Albanci nemaju nikakvog razloga da onemogućavaju obeležavanje verskih praznika pogotovu što ih raseljeni Srbi ničim ne ugrožavaju.


Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić rekao je da je blokada puta i sprečavanje raseljenih da posete Crkvu Svete Trojice u selu Petrič kod Kline sraman čin koji ne donosi ništa dobro nikom ko na Kosovu živi.

"Ovo je nedopustivo i ovakvim i sličnim incidentima se već jednom mora stati na put", ocenio je Jevtić u saopštenju.

Napominje da je žalosno to što ovo nije jedini incident ovakve vrste, već da se ovako nešto često ponavlja.

Ističe da će iskoristiti svoj autoritet kod međunarodne zajednice, ali i političkih predstavnika Albanaca i nadležnih institucija na Kosovu kako bi ukazao na ozbiljnost situacije i na štetnost koju ovakvi događaji prouzrokuju.

Srpska lista: Krše ljudska prava

Srpska lista najoštrije je osudila otvoreno neprijateljstvo koje se demonstrira u selu Petrič prema raseljenima iz Metohije, kojima se direktno onemogućava pravo na slobodu kretanja Srbima na Kosovu i Metohiji.

"Nakon što čelni ljudi kosovskih institucija deluju kršeći sopstvene zakone i nameravaju da grade put kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, sada se i građani organizuju i sprečavaju raseljene Srbe da obiđu crkvu Svete Trojice i selu Petrič, na taj način onemogućavajući slobodu kretanja i kršeći ljudska prava prognanih Srba", navodi se u saopštenju Srpske liste.

"Devetnaest godina nakon sukoba raseljenim Srbima se onemogućava da se vrate na svoja imanja, otimaju se kuće i optužuju za navodne zločine, blokiraju se putevi kada raseljeni žele da obiđu groblja i svoje crkve onda se pitamo da li je ovo primer suživota o kome pred stranim predstavnicima govore kosovski zvaničnici", dodaju iz Srpske liste.

Grupa raseljenih iz sela Petrič danas je trebalo da poseti ostatke porušene crkve i seosko groblje kako bi obeležili praznik Sv. Trojice.

Inače, u selu Petrič kod Kline od Srba ostala je samo baka Kata Grujić, čija je imovina često na meti lopova.

Crkva Svete Trojice nalazila se u Petriču nedaleko od Kline, na putu Peć-Priština.

Sagrađena je 1992. godine, a nakon dolaska italijanskih snaga KFOR-a, demolirana je krajem juna 1999.

Ambulanta u srpskom delu Suvog dola, koji se nalazi na par kilometara od Kosovske Mitrovice ponovo se našla na meti nepoznatih napadača. U noći između nedelje i ponedeljka, kamenicama su polomljena stakla na ulaznim vratima i prozor na ordinaciji, a napadači, kao i u prethodnih nekoliko napada, nisu pronađeni.

"Naša ambulanta u Suvom dolu, u kojoj pet dana u nedelji odriniraju lekar i medicinska sestra, često je na meti vandala koji uvek ostaju neotkriveni i nekažnjeni. Poslednji napad desio se februara meseca ove godine, ali su naše prostorije u ovom multietničkom selu bile meta i ranijih godina" kaže direktor Doma zdravlja u severnoj Kosovskoj Mitrovici doktor Mirjana Gvozdić.

(Blic) 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

2001 banjaluka - kamenovanje vjernika

28.05.2018 13:00

Ovakav vandalizm je teško pronaći: https://www.youtube.com/watch?v=sDnHKsqJqC0

ODGOVORITE
Name

Bošnjak Iz RS

28.05.2018 13:19

Zar ima još uvjek ovakvih ljudi?.. Nesmiješ obici rodjenu kucu ili crkvu u ovom slucaju...

Name

Re.

28.05.2018 13:20

Prijatelju,znaš li ti možda koje je ovo godina,u kojoj živimo?! Mi u Tuzlu nemožemo da odemo jednom u godini da odemo počast pobijenoj djeci a vi bi da arlaučete svaki dan u Banja Luki.

Name

blanko

28.05.2018 13:41

To je pravo lice albanaca. Podlost, neljudskost i neobrazovanost je njihov opis ukratko.

Name

Re 2001

28.05.2018 20:56

Šta tražiš onda tu,idi u meku možda nađeš neku Crkvu nacrtanu pa se moli Bogu.

Name

brzo uce

28.05.2018 13:32

Albanci su dobri ucenici....ucili su od najboljih...a i na svojoj kozi osjetili.

ODGOVORITE
Name

Kneževo

28.05.2018 16:22

Tačno, kralj zola, pa enver hodža, pritisak, zabrana, a sve uz naklonost ovih krvoloka sa zapada . Tu ništa nije čudno, djeca rade, šta vide od Oca.

Name

re

28.05.2018 16:24

Tačno, oni sada samo "prepisuju" kako su drugi radili.

Name

Mićo

28.05.2018 14:10

Stoka šiptarska.

ODGOVORITE
Name

Svedska

28.05.2018 20:15

E Srbi sve se vraca sve se placa,zlo ciniti a dobru se nadati ne moze ici.

ODGOVORITE
Name

re

28.05.2018 22:31

Bravo svedska!

Name

Mrkonjić grad

28.05.2018 22:40

Šteta što srbska vlast ne umije cijeniti veterane,ali bez obzira na sve proradi krv predaka kad ovakvo divljaštvo vidim ali ako Bog da biće još megdana sa balistima i biću dobrovoljac kao i moji Preci na Kosmet. Još se Skadra odrekli nijesmo!