Saradnja s ciljem jačanja ekonomije

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Narodnoj Demokratskoj Republici Alžir.  Ministar Crnadak i ministar inostranih poslova Alžira Abdelkader Messahel razgovarali su o unapređenju odnosa BiH i Alžira, s posebnim naglaskom na oblast ekonomije, imajući u vidu značajne potencijale u sektorima energetike, rudarstva, namjenske industrije i poljoprivrede.

Bosna i Hercegovina 28.05.2018 | 11:03
Saradnja s ciljem jačanja ekonomije
Ministri su zajednički konstatovali da je potrebno unaprijediti ekonomske odnose između BiH i Alžira, te je dogovoreno da se početkom 2019. godine u BiH održi 2. investicijska konferencija BiH - Alžir.

Na 2. investicijskoj konferenciji BiH - Alžir će učestvovati veliki broj privrednika iz Alžira, a Konferencija bi bila sastavni dio uzvratne posjete ministra inostranih poslova Alžira Bosni i Hercegovini. Takođe je dogovoreno da se u organizaciju posjete uključi Spoljnotrgovinska komora BiH, privredne komore Republike Srpske i Federacije BiH, kao i brojni privrednici iz BiH.

Ministar Crnadak i ministar Messahel razgovarali su i o mogućnostima potpisivanja sporazuma iz oblasti investicija, zdravstva, turizma, te readmisije.

Tokom sastanka je razgovarano i o pitanjima bezbjednosti i borbe protiv terorizma, što je jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta, kako BiH, tako i Alžira. Tema sastanka ministara bila je i situacija u jugoistočnoj Europi i sjevernoj Africi, kao i druga važna međunarodna pitanja, navedeno je u saopštenju MIP BiH. 

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

P.P. NJEGOŠ

28.05.2018 10:25

Bravo za najboljeg ministra iz Rs u Vladi Bosne i Hercegovine.Još jednom čestitam od srca za sve što radite za dobrobit građana Rs.

ODGOVORITE
Name

P.P. NJEGOŠ

28.05.2018 10:26

Bravo za najboljeg ministra iz Rs u Vladi Bosne i Hercegovine.Još jednom čestitam od srca za sve što radite za dobrobit građana Rs.

ODGOVORITE