Kurc brine zbog migrantske rute

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da je austrijska vlada zabrinuta zbog nastanka nove balkanske migrantske rute i najavio da će voditi razgovore sa zemljama duž te rute.

Svijet 27.05.2018 | 20:10
Kurc brine zbog migrantske rute
Austrijska vlada sastala se danas u Mauerbahu gdje je razgovarala o aktuelnoj situaciji u Austriji i šire, a tom prilikom upozoreno je na formiranje nove balkanske rute.

Kurc je s tim u vezi istakao da Austrija neće dozvoliti da se ponovi situacija iz 2015.godine.

On je, u razgovoru sa novinarima, u više navrata naglasio da je broj dolazaka migranata u Grčku ove godine već dostigao 18.000, što je, kako je konstatovao, “veoma, veoma velika brojka”.

To je, u poređenju sa prošlom godinom rast od 150 odsto, ukazao je Kurc, dodajući da nova ruta vodi preko Albanije, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije do zapadne Evrope.

On je najavio da će najpre sa albanskim premijerom Edijom Ramom, koji dolazi u posjetu Beču, razgovarati da se migranti zaustave već na spoljnim granicama izbjegličke rute.

“Radi se samo o pitanju volje”, smatra Kurc.

I vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe smatra da se može sprovesti u djelo zatvaranje nove balkanske rute.

“Ako to ne uspije onda će Austrija, uz pomoć ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane, svoju granicu zatvoriti”, najavio je Štrahe.

Na pitanje koji će broj migranata predstavljati kritičnu tračku poslije koje bi se prešlo na zatvaranje granice, čelnici austrijske vlade nisu željeli da daju odgovor, ali tvrde će uraditi sve kako se brojke iz 2015 ne ponove.

Kurc kaže i da trenutno stanje nije “alarmantno“.

Ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl, prilikom dolaska u Mauerbah na zasjedanje vlade, rekao je da se kretanje migranata detaljno prati i potvrdio da će granice, ako bude potrebno, biti zatvorene.

Najavio je da će od ponedeljka da kontaktira svoje kolege duž rute od Grčke do Slovenije.

Izvor: Tanjug

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Refo Dziz

27.05.2018 19:19

Nekada su se u Austriji migrantske krize rijesavale na drugaciji nacin.(Blajburg).

ODGOVORITE
Name

konkretno

27.05.2018 19:33

A njega boli prezime šta se dešava , čuj nije alarmantno

Name

Skini

27.05.2018 19:43

Frau Merkel, pa onda resavaj islamiste !!!

ODGOVORITE
Name

E

28.05.2018 03:22

Bas tako.

Name

Kargo

27.05.2018 20:36

Kargo avioni i pokupis svaki mjesec kako iz koje zemlje dolazi tako ih vratis. nakon par puta to uradis nece vise jer nisu u pitanju izbjeglice nego migranti iz Afganistana, Pakistana, Indije. Neki od tih ljudi su otencijalno veoma opasni.

ODGOVORITE
Name

Sulc

27.05.2018 21:03

I usput nek se i pobrine vise oko svog prezimena.

ODGOVORITE