Najljepša stvar Krstajićevog spiska - zlatna petorka!

Čekali smo i dočekali!

Fudbal 25.05.2018 | 22:30
Najljepša stvar Krstajićevog spiska - zlatna petorka!
Počelo je 2013. u Litvaniji, pelcer se preneo na Novom Zelandu, a sledeća epizoda je u Rusiji.

Zlatni dečaci srpskog fudbala su ponovo na okupu. Petorica momaka koji su ušli u istoriju srpskog fudbala objedinvši evropsku i svetsku titulu, dobili su priznanje i na mundijalskom spisku MladenaKrstajića. Doduše,  proširenom ali sa velikim šansama da se svi zajedno nađu u u Rusiji.

Sergej Milinković Savić, Predrag Rajković, Nemanja Maksimović, Mijat Gaćinović i Miloš Veljković su zlatni kvintet srpskog fudbala i njihovim pozivanjem je Krstajić ostvario snove srpskih navijača. Kada su kao dečaci pokorili Evropu u Litvaniji 2013. godine, najavili su blistave karijere pobedom u finalu protiv Marsijala, Laporta, Rabioa i kompanije. Ali u tom uzrastu to nije bila neka velika garancija. Kada su dve godine kasnije kao momci na Mundijalitu pokorili planetu pobedivši Gabrijela Žezusa, Malkoma, Žorža i ostale Brazile, potrvdilo se da Srbija dobila fudbalsko blago koje treba da neguje.

Već tada je masa povikala da ih što pre treba prekomandovati u A tim Srbije. Zakucali su na vrata nacionalnog tima, neki i dobili prve pozive ali se nit prirodnog sleda događaja negde prekinula. Sada su kao odrasli ljudi tu gde i treba da budu i što su odvano zaslužili. I to je zapravo najlepša stvar spiska Mladena Krstajića.

Predrag Rajković je prvi poziv u A reprezentaciju Srbije dobio još kao omaldinac Jagodine pre svih uspeha sa reprezentativnim selekcijama. Siniša Mihajlović je imao dobre izvore i dobar njuh da oseti talenat među stativama i pozvao ga je u martu 2013. da oseti atomsfer A tima. Debitovao je kod Mihe nekoliko meseci kasnije u prijateljskom meču protiv Kolumbije.

Miloš Veljković je rođen i fudbalski odrastao u Švajcarskoj, ali je srce prelomilo kada je dobio poziv za omladinsku reprezentaciju Srbije 2013. godine i nije pogrešio. Usledili su uspesi sa zlatnom generacijom, a kao stub odbrane Orlića je zaslužio poziv selektora još ranije. Nisu ga osetili Advokat i Ćurčić, da bi prvi poziv u A tim usledio kod Slavoljuba Muslina u novembru 2017. kada je to bilo neizbežno jer je blistao u Verderu. Debitovao je kod Krstajić na azijskoj turneji i tada je bilo jasno da će biti reodvan član reprezentacije Srbije.   

Sergej Milinković Savić je u onoj „litvanskoj“ generaciji igrao zadnjeg veznog, godinu dana kasnije na EP u Mađarskoj kao polušpic, a potom na Mundijalitu kao univerzalac u veznom redu. I bilo je jasno da smo dobili prototip modernog igrača. Ispostavilo se da je izarstao u unikat evropskog fudbala od 100 i kusur miliona evra. Prvi ga je u A tim pozvao Radovan Ćurčić za mečeve sa Albanijom i Portugalijom kada je sve bilo gotovo u kvalifikacijama koje je upropastio Dik Advokat. Ali u dva meča kod Ćurčića nije dobio šansu da debituje. Potom ga je na prvo okupljanje pozvao Slavoljub Muslin i tu je došlo do krtakog spoja. Posle još dva meča u A timu koje je presedeo na klupi, pitao je Muslina u čemu je problem i proteran je iz reprezentacije. Usledile su Muslinoveuspešne kvalifikacije i „tim koji se ne menja“, ali i Sergejeva igračka eksplozija u Laciju. Selektor je terao inat, radila je sujeta i na kraju ga je tvrdoglavost koštala posla. Krstajić je ispravio Muslinovu grešku i SMS će kao najbolji srpski fudbaler u ovom trenutku bio naša najveća uzdanica u Rusiji.

Nemanja Maksimović je specifičan fudbaler kakvog Srbija nema. Vezista posebnog stila igre koji se poput kameleona pretvara u ono što treneri traže od njega i ume da bude ubitačan iz drugog plana. Izabrao je teži put u akrijeri kada je kao omaldinac napustio Zvezdu, u Litvaniji igrao bez kluba... Kasnije je dao onaj čuveni gol u Turskoj u 96. minutu za prolaza Mundijalito na Novom Zelandu gde je stavio krunu Srbiji. Prvo nas je spasao onim penalom kada je hladan kao špricer eliminisao Amere, a onda i u finalu protiv Brazila kada je istrčao onu kontru i raspalio fudbalsku ekstazu kakvu Srbija decenijama nije osetila. U A tim ga je prvi pozvao Radovan Ćurčić kod kojeg je debitovao u prijateljskom meču protiv Poljske, a potom se našao i na prvom velikom spisku Slavoljuba Muslina. Ipak, prethodni selektor nije ozbiljno računao na njega, ali mu je Krstajićukazao poverenje i pored ne baš velike minutaže u Valensiji. Ako je neko od zlatnih Orlića zaslužio mali selektorski kredit, onda je to Inijesta s Drine.

Mijat Gaćinović je prvi iz generacije uspeo da se izbori za redovne pozive u A selekciju Srbije. Brzonogi Hercegovac je debitovao kod prethodnog selektora Muslina i u finišu kvalifikacija bio džoker sa klupe, a čak je na debiju u Gruziji dao i bitan gol. Gaćinović je bio nezamenjiv u zlatnoj generaciji, njegov gol protiv Portugalije je spasao Srbiju na EP u Litvaniji kada smo već bili na izdisaju u polufinalu. Na Novom Zelandu je bio jedan od najstandardnijih i najavio da kuca na vrata A selekcije. On je igrač bez kojeg se zlatna generacija ne može zamisliti. Načekao se na debi za Orlove i konačno zaigrao kod Muslina koji je ozbiljno računao od njega. Sa 22 odigrana meča u Bundesligi i golom u finalu protiv Bajerna se preporučio kao jedno od tajnih oružja Krstajića u Rusiji.

Zlatna petorka je opet na okupu. Ovoga puta u seniorskom timu koji im je bio suđen. Po talentu, kvalitetu, pobedničkom mentalitetu i pre svega posbenom mestu u istoriji srpskog fudbala, kvintet svetskih i evropskih šampiona zaslužuje da se nađe u Rusiji.

Njihovim ulaskom u A tim će posle Mundijala i zvanično započeti smena generacija i ostvariće se želja tolikog broja ljubitelja fudbala koji su jedva čekali da zlatne dečake vide u seniorskoj reprezentaciji.

Vreme zlatnih Orlića je došlo. A tu su u i još neki članovi zlatne generacije koji nisu umali sreće da objedine evropsko i svetsko zlato. Od „Litvanaca“ je tu Aleksandar Mitrović, od „Novozelenđana“ Marko Grujić i Andrija Živković. Dakle, to su osmorica članova zlatne generacije. Uz neke još mlađe snage koje su zakucale na vrata Orlova poput Jovića i Milenkovića, polako se stvara tim koji će u budućnosti sigurno braniti Srbiju na neki velikim tkamičenjima.

I ko zna, možda nam opet donesu neku titulu? Sa tom „ludom“ generacijom se nikad ne zna...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar