Novac od akciza i dalje “zarobljen“

Javno preduzeće „Auto-putevi Republike Srpske“ je u velikim problemima, jer im u junu dospijeva rata kredita od 11,9 miliona evra, a novac od akciza na naftne derivate ne dobijaju od februara. Dok su putarska preduzeća u opasnosti, jer nemaju od čega da vraćaju kredite, novac od dodatnih akciza stoji zarobljen na računu u Centralnoj banci BiH.

Bosna i Hercegovina 24.05.2018 | 20:41
Novac od akciza i dalje “zarobljen“
Javno preduzeće „Auto-putevi Republike Srpske“ u ovoj godini mora da obezbijedi 24 miliona evra za vraćanje kredita EIB-u i EBRD-u, ali taj novac i dalje stoji zarobljen na podračunu Centralne banke gdje se od povećanja akciza na gorivo prikupilo oko 100 miliona maraka.

Ministar finansija Republike Srpske apeluje na predstavnika Federacije BiH u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje da podrži odluku o raspodjeli sredstava koja se primjenjuje već 10 godina.

Iz Saveza za promjene odgovaraju da su stranke akcizne koalicije, među kojima je i stranka Zorana Tegeltije o ovome trebale da razmišljaju prije nego što su uveli dodatne akcize koje su dovele do drastičnog poskupljenja goriva. Tada nije bilo problema, a SNSD, HDZ i SDA su se lako dogovorile oko uvođenja novog nameta za građane.

Da držanje novca na podračunu Centralne banke nije dobro i da direktno ugrožava javna putarska preduzeća, smatraju i ekonomisti.

Nastojanjem stranaka akcizne koalicije da se što prije uvede povećanje akciza na naftne derivate, došli smo u situaciju da građani plaćaju skuplje gorivo, prikupljeni novac stoji zarobljen, a putarska preduzeća moraju da se zadužuju.



BN TV

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Kakofonija

24.05.2018 18:53

Super. sad će Dodik emitovati evropske obveznice, kad već nema para od akciza. Na klixu javlja neki naš stručnjak, da je Agrokor propao upravo na takvim obveznicama, ali to našeg hrabrog baju neće spriječiti, da nas uvali u govna.

ODGOVORITE
Name

Bole

25.05.2018 12:30

Čuvaju se pare za predizbornu kampanju. Treba sto hiljada glasova kupiti, svakome po pedeset i koliko izađe.

Name

re

28.05.2018 10:27

Neki bi da zive na tudji racun kako su navikli,...tesko ce to ici..uskoro ce uslijediti i izmjena koeficijenta od preraspodjele poreza UIO,....zavrcu se pipe,...

Name

kiki

24.05.2018 19:03

66,3 - 33,7 i nije nikaakav problem i ako se salije ivive u federaciji od 66,3 al eto.

ODGOVORITE
Name

Re

24.05.2018 20:36

Oce Mile i Zeljka da na uplacenih 17 miliona iz Srpske u raspodeli dobiju 43 miliona. Nece da moze

Name

Re: kiki

24.05.2018 20:38

Problem je što ste potrošili svega 22% goriva, u vrh glave. Kako vidim, Baja je nasamaren. Glasao za akcize, a sad i ako dobije, biće mnogo manje nego što je mislio.

Name

moze

24.05.2018 20:48

Nema problema. Ako cemo gledati po sipanju goriva neka se uvede taj sistem. Onda Republika Srpska neka donese novi zakon i omoguci naplatu putarine na pojedinim mjestima na magistranlnim putevima kao sto su npr medjuentitetska linija(prolazne rampe na svakom prelazu medjuentitetske linije). Pa da svi kamioni i automobili iz FBiH placaju koriscenje puteva u Republici Srpskoj kada idu prema zapadu. Gledas da je 66% goriva kupljeno u federaciji ali neces da pogledas mapu puteva i vidis da 90% medjunarodnog saobracaja federacije prolazi putevima REPUBLIKE SRPSKE. Po tome ispada da kamion koji naspe gorivo u Maglaju i ide za Njemacku treba da putarinu plati samo federaciji iako minimum 100 kilometara ide kroz Republiku Srpsku koja treba da odrzava puteve i gradi autoputeve. Po tome ispada da RS treba da odrzava te sisteme samo od novca koji ce uzeti samo od svojih gradjana umjesto od svih koji ih koriste. Pravedno je jedino da se koriscenje puta placa onome ko je vlasnik od strane onoga koji ga koristi. A cinjenica je da sva vozila koja idu iz federacije idu ka istoku, sjeveru i zapadu moraju da koriste puteve Republike Srpske(osim vozila iz Bihaca).

Name

kiki

24.05.2018 21:20

Moze al kad budu u tom smjeru koristili auto puteve..obicne puteve se nigdje na svijetu ne placa..il si ti cuo da se lokalni putevi placaju??? Ja jos ne. Mani se te suplje demagogije.

Name

re moze

24.05.2018 21:25

Sine regionalni putevi su za vrijeme Tita napraviti i otplaceni kroz registracije i osiguranja davnih dana...Akcize na gorivo se uzimaju za gradnju auto puteva a ne za naplatu neceg sto je davno otplaceno.

Name

075

25.05.2018 06:14

@ moze E onda MOŽE da se otpuste svi radnici koji rade u F. BiH, pogledaj kolonu ka Istočnom Sarajevu, veća je oko 17h nego prema Vogošći, MOŽE da seljaci iz "boljeg" entiteta ne prodaju u F.BiH, npr. u Tuzli danas je oko 70 % iz "boljeg" entiteta, a da se ja pitam davno bi počelo i završilo "drugo poluvrijeme" zbog takvih kao što ste vi, vi kao osoba ne kao narod! Poruka vama "Srbuj i gladuj"!

Name

Re Moze

25.05.2018 06:44

Jel to fora iz filma 'Ko to tamo peva'? Odlicna fora.

Name

Re Za 075 nidzo

25.05.2018 08:06

Pa covjek uopste ne srbuje, prica o putarini i ima logike to sto prica. Bar onaj dio koji se odnosi na medjunarodni saobracaj. Vise od pola vozila koja prolaze putom Doboj Samac su vozila iz federacije. I samo da znate nije tacno da se nigdje ne placa putarina na magistralnim putevima i autoputevima koji su vec otplaceni. Autoput Beograd - Zagreb je napravljen pedesetih i otplatio se do raspada drzave a onda su hrvatska i srbija pocele naplatu putarine. Srbija je cak htjela sad da uvede putarine na magistralnim putevima za kamione i ne bi bila jedina. Ne znam sta je dobro u svemu tome ali je muslimane pogodio u zivac.....

Name

Dare

25.05.2018 09:12

Aj ne lupajte a kojim putem mi iz Isrocnog Sarajeva Foce Gacka Visegrada Bilece Rudog Pala itd idemo u Doboj Teslic B. Luku Mrkonjic itd. A i obrnuto. Tako da neglupirate stavove.

Name

Kiki

25.05.2018 16:08

ZG_BG nikad se nije placalo nista dok nije napravljen autoput...pricate nebuloze.

Name

Re: Re Za 075 nidzo

25.05.2018 16:25

Ali, nije riječ o putarini ljudi božiji, nego o akcizama na gorivo. Niko ne brani naplatu putarine na autoputu, ali ne možeš to naplaćivati na lokalnim putevima, to je ograničavanje slobode kretanja i uzimanje harača, to nema nigdje u Evropi. Vrijedan ste narod, samo malo progledajte i riješite se ovog Dodika, biće bolje i vama i nama. Pomrijećete gladni s njim.

Name

seljak

24.05.2018 20:27

NAS PUT U NEPOVRAT !

ODGOVORITE