Jačati veze Južnih Slovena

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da Miroslavljevo jevanđelje i Povelja bana Kulina dokazuju porijeklo Srba i zajedničke korijene današnjih naroda, te upućuju da Južni Sloveni i danas treba da jačaju bratske, prijateljske i dobrosusjedske odnose.

Republika Srpska 24.05.2018 | 12:20
Jačati veze Južnih Slovena
Čubrilović je poručio da se stepen razvoja svakog društva i naroda mjeri značajem i razvojem njegove kulture, nauke i obrazovanja, a Dan slovenske pismenosti predstavlja obilježavanje početka kulture srpskog naroda, prosvjetiteljstva, obrazovanja i pripadnosti evropskim civilizacijskim vrijednostima.

"Slovenski narodi danas slave Svete Ćirila i Metodija koji su najzaslužniji za početak opismenjavanja, prihvatanje hrišćanskog učenja i nastanak nacionalnih slovenskih književnosti", rekao je Čubrilović, obraćajući se na predstavljanju kopija dva najznačajnija i najljepša spomenika srpskog jezika - 166. lista Miroslavljevog jevanđelja i Povelje bana Kulina.

On je rekao sa du još u devetom vijeku Ćirilo i Metodije preveli osnovne bogoslužbene hrišćanske knjige na tadašnji jezik kojim su govorili solunski Sloveni i, na poziv moravskog kneza Rastislava, počeli su sa opismenjavanjem slovenskih naroda.

Prema njegovim riječima, Đirilo, po kome je kasnije nazvana ćirilica, i njegov brat Metodije, postavili su osnovne temelje slovenske pismenosti.

"Oni su stvorili prvu slovensku azbuku - glagoljicu. Ćirilo i Metodije su zaslužni i za opismenjavanje srpskog naroda, koje je, kasnije, uspostavio i nadogradio Sveti Sava", podsjetio je Čubrilović.

On je naveo da je Miroslavljevo jevanđelje, koje je nastalo u 12. vijeku, ocijenjeno kao najznačajniji i najljepši spomenik srpske, odnosno srpskoslovenske pismenosti.

"Zbog njegove posebnosti, Unesko ga je uvrstio u biblioteku `Pamćenje svijeta`, na listu najznačajnijih dobara ljudske civilizacije", naglasio je Čubrilović.

On je dodao da je Miroslavljevo jevanđelje do kraja 19. vijeka čuvano u manastiru Hilandar na Svetoj Gori, kada je poklonjeno srpskom kralju Aleksandru Obrenoviću, te da se originalni 166. list ovog jevanđelja nalazi u Ruskoj nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu.

Čubrilović je istakao da je Povelja bana Kulina pisani spomenik od izuzetnog značaja u jezičkom, pravnom i diplomatskom smislu za srpski narod i druge južnoslovenske narode.

"Višestruko je važan dokument koji govori o odnosima Dubrovačke Republike i srednjovjekovne Bosne", naveo je Čubrilović.

On je istakao da Povelja bana Kulina svjedoči o viševjekovnom kontinuitetu razvoja jezika, pisma, kulture, dokazuje postojanje dobrosusjedskih odnosa, ukazuje na nivo razvoja tadašnjeg društva, te potvrđuje pripadnost hrišćanskoj civilizaciji.

"Istorijske činjenice govore da je bosanski ban Kulin bio u bliskim i prijateljskim vezama sa dinastijom Nemanjića. Njegova sestra bila je udata za humskog kneza Miroslava, po čijoj narudžbi je napisano Miroslavljevo jevanđelje", naveo je Čubrilović.

On je ovom prilikom zahvalio predsjedniku Zakonodavne skupštine Sankt Peterburga Vjačeslavu Makarovu i upravi Ruske nacionalne biblioteke i Biblioteke Ruske akademije nauka koji su mu, prilikom uzvratne posjete, poklonili digitalno izdanje originalnog 166. lista Miroslavljevog jevanđelja i autentičnu kopiju Povelje bana Kulina.

"Autentične kopije ovih izuzetno važnih pisanih spomenika srpske kulture od danas će trajno biti postavljene u izložbenom prostoru Narodne skupštine Republike Srpske. Ova dva dokumenta biće zajedno izložena i na taj način simbolišu povezanost bosanskog bana Kulina i Nemanjića", rekao je Čubrilović.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Pixy

24.05.2018 14:01

Lijepa tema, ali zašto od njega uzimate intervju za ovo???

ODGOVORITE
Name

Kakofonija

24.05.2018 17:02

U vezi bana Kulina i njegove sestre, isto tako, sestra mađarskog kralja, udala se za Dragutina Nemanjića, pa po Čubriloviću, svi Mađari odmah postaju Srbi. Zbog ovakvih retrarda, ratovi su se i vodili devedesetih.