BiH mora da štiti svoje granice

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BIH Mirko Šarović je izjavio za TV1 da BiH treba da štiti svoje granice od ilegalnog ulaska migranata i da je u stalnoj koordinaciji sa predstavnivima EU o pitanju kvota migranata jer u suprotnom BiH može da se pretvori u jednu vrstu geta čime bi se iskomplikovala migrantska kriza.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Savjet ministara je usvojio informaciju što se tiče pojačanog priliva migranata i akcioni plan sa prijedlogom mjera. S obzirom na to da se broj migranata sve manje zadržava u Srbiji i Crnoj Gori, da Hrvatska ne želi da prima migrante, to je alarm za BiH i da treba da štiti svoje granice od ilegalnog ulaska u BiH, smatra ministar Šarović.
 
"Što se mene tiče, imao sam potpuno jasan stav - s obzirom na to da se broj migranata prazni u Srbiji i Crnoj Gori, da EU, odnosno Hrvatska ne želi da vrši dalji prijem migranata, to je alarm za BiH da povede računa, da štiti svoje granice kako bi spriječila ilegalne ulaske u BiH, a da broj migranata zadrži u onoj mjeri koliko ima kapaciteta i finansijskih mogućnosti. To je ono što treba da radimo, inače ćemo postati jedna vrsta geta", kaže Šarović i naglašava:

"Naravno, niko ne osporava humanitarni aspekt, ali on treba da bude dimenzioniran u skladu sa mogućnostima BiH. Da EU želi da primi veći broj migranata, onda bi možda pričali na drugačiji način - ovako ne."

Politički skupovi turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u Sarajevu su izazvali niz kontroverzi. Šarović smatra da ovi politički istupi nisu zakonom zabranjeni, ali da treba izbjegavati izborne skupove lidera regiona u BiH.

"Učestvovao sam u radnom dijelu posjete. Dolazak turskog predsjednika i resornih ministara iskoristio sam u korisne svrhe. Što se tiče održavanja političkog mitinga, to je više unutrašnja potreba Turske, ali vjerovatno su neke benefite iz ovog skupa koristile i neke političke opcije u BiH, prije svega u FBiH. Zakonom ovako nešto nije zabranjeno, ali mislim da trebamo izbjegavati ovakve manifestacije jer one uvijek izazivaju reakciju na više strana. Ne mislim da je pametno da ovo bude neka vrsta prakse", kazao je Šarović.

Ali posjeta turske delegacije imala i pozitivne efekte , i to ekonomske. Dvije ključne teme - izgradnja dva pravca auto-puta Sarajevo-Beograd i izvoz bh.roba u Tursku.

Turska je jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Bosne i Herceogvine. Obim robne razmjene u 2018. godini će dostići 1,5 milijardu KM maraka, rekao je Šarović.

"Obezbijedili smo izvoz mesa u narednih pet godina u količini do 15 tona. To je čvrst dogovor. Ali smo riješili neka sporna pitanja oko izvoza brašna i jestivog ulja", rekao je Šarović naglašavajući da sa Turcima nije jednostavno pregovarati.

I Poslovni forum u Atinu otvorio je vrata BiH u nova tržišta. Ministar Šarović je, gostujući na TV1, ukazao da i dalje nema dogovora entiteta o podjeli sredstava od akciza i ta sredstva su sada neiskorištena.

Samit EBRD-a koji će biti održan u BiH u maju 2019. godine biće najveća ekonomska manifestacija ikada održana u BiH. Okupiće najvažnije finansijske stručnjake, ministre finansija iz cijelog svijeta, predstaviće se 2200 svjetskih kompanija, najavio je ministar Šarović.(BN)

KOMENTARI11
POŠALJITE PORUKU

Kadija

23.05.2018 22:59

Nevjerovatno je da ima normalnih u manjem entitetu. Svaka cast gospodine Sarovicu.

Fašističko razmišljanje prosječnog sarajlijice! Znači u Srpskoj svi smo nenormalni osim onih koji vama odgovaraju i zastupaju vaše interese.

Vlado

24.05.2018 09:02

www.nezavisnikandidat.info

23.05.2018 23:12

Navedeno, citat: "inace cemo postati jedna vrsta geta"! Pa zar strankama nije jasno da mi vec jesmo jedna vrsta geta! Zar strankama nije jasno da treba traziti izlaz iz jedne vrste geta? Sto je najgore oni sto nisu u jednoj vrsti geta, niti ce ikada biti, govore sirokim slojevima stanovnistva o getu. Pa, da li je mozda radi vas na vlasti stanovnistvo u nekoj vrsti "egzistencijalnog geta"???

Glas naroda

24.05.2018 00:45

Samo 15 tona!!!Mora da je neka greska!!!

drmr

24.05.2018 00:56

Jel naj minister poceo izvoz svinjetine u tursku , i nafte u saudisku arabiju ?

Drzava

24.05.2018 04:03

Nek Federacija zatvori granice prema RS i to je to , tamam da dodik pokaze da smo drzava i kakva smo drava .

Neznas koliko bi me obradovao.Da vam uvedemo vize za Federaciju pa da vidim gdje bi isli da kradete automobile pa bjezite u sumu.

Rep

24.05.2018 08:46

kole

24.05.2018 05:20

Najbolni bakirov ministar..

Pantic

24.05.2018 07:24

Ti bi trebao biti vjecni ministar , zajedno sa Mekticem , jedino vrijedite a ove ostale na smetljiste istorije.

Tiiih

24.05.2018 07:41

PRAVDA.ZA.DAVIDA..DAVIDOV.TRG.ZA.UVJEK..STOP.NASILJU.I.UBIJANJU.

Za Kadiju

24.05.2018 08:07

Re kadija eto kako kažeš u manjem entitetu ima neko normalan ali na žalost u većem e titetu nema niko normalan.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.