Podržati srpsku listu u FBiH

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta uputio je otvoreno pismo predsjednicima srpskih političkih stranaka u Republici Srpskoj povodom opštih izbora u BiH, u kojem ih je pozvao da podrže prijedlog o formiranju zajedničke srpske liste u Federaciji BiH, na kantonalnom i federalnom nivou.

Republika Srpska 23.05.2018 | 21:10
Podržati srpsku listu u FBiH
Pismo je upućeno predsjednicima SNSD-a Miloradu Dodiku, SDS-a Vukoti Govedarici, PDP-a Branislavu Borenoviću, DNS-a Marku Paviću, SP-a Petru Đokiću, NDP-a Draganu Čaviću i Ujedinjene Srpske Nenadu Stevandiću.

Linta u pismu ukazuje da su predstojeći izbori u BiH, koji će biti održani 7. oktobra, od suštinskog značaja za opstanak Srba u FBiH, te ističe da je zajednička srpska lista jedini način da Srbi koji žive u FBiH ili izvan nje na opštim izborima izaberu u što većoj mjeri svoje legitimne i istinske predstavnike.

Uz podsjećanje da ovaj prijedlog snažno podržavaju i brojna zavičajna udruženja Srba koji su rodom i porijeklom iz FBiH i žive u Srbiji, Linta navodi pozitivan primjer zajedničkih srpskih lista na proteklim izborima u opštini Srebrenica i na Kosovu i Metohiji.

On je naveo da brojne činjenice jasno pokazuju da je položaj Srba u FBiH izuzetno težak i nesnošljiv, da su obespravljeni i diskriminisani u zapošljavanju, obrazovanju, raspodjeli sredstava u budžetima opština, kantona i na federalnom nivou, u obnovi oštećenih i porušenih kuća i lokalne infrastukture, u povratku otete i uzurpirane imovine, kao i u drugim oblastima.

“Činjenice jasno pokazuju da Srbi u FBiH u prethodnom periodu nisu imali mogućnost da putem Parlamenta FBiH štite svoje nacionalne interese”, istakao je Linta.

On je ocijenio da je potrebno u što većoj mjeri ojačati položaj srpskog naroda u FBiH, da bi preko svojih legitimnih i istinskih predstavnika mogao daleko snažnije i efikasnije da se bori za opstanak i ravnopravnost sa ostala dva konstitutivna naroda.

Jedan od ključnih preduslova, smatra Linta, jeste da se sve srpske političke stranke i organizacije, koje djeluju u FBiH, a čije su centrale na području Republike Srpske, dogovore oko zajedničkog programa i na predstojećim izborima u BiH izađu sa zajedničkom srpskom listom za Skupštine Kantona i Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Linta navodi da su od deset kantona u FBiH, Srbi u devet kantona, prema popisu stanovništva 1991. godine, činili između 12 odsto /Srednjobosanski kanton sa sjedištem u Zenici/ i 36 odsto stanovništva /Livanjski kanton/.

“To znači da bi zajednička srpska lista mogla da pređe census od tri odsto u svih devet kantona, kao i za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, jer pravo glasa imaju i protjerani Srbi koji žive u Srbiji i trećim zemljama pod uslovom da se prijave za glasanje izvan BiH do 24. jula”, naveo je Linta.

On je podsjetio da je samo u Zapadno-hercegovačkom kantonu /Široki Brijeg/ Srba bilo svega 0,3 odsto.

Linta podsjeća da je, prema popisu stanovništva iz 1991. godine, u FBiH živjelo oko 600.000 Srba, a prema popisu stanovništva iz 2013. godine svega 56.000 Srba i taj broj se stalno smanjuje.

On dodaje da u tri kantona /Hercegovačko-neretvanski, Bosanko-podrinjski i Posavski kanton/ Srbi nisu postali čak ni formalno-pravno konstitutivan narod, jer skupštine tih kantona odbijaju da svoje ustave usaglase sa Ustavom FBiH.

U ostalih sedam kantona, podsjeća Linta, zakonodavni i izvršni organi nisu sproveli konstitutivnost srpskog naroda u svakodnevnom životu, već je ona ostala u najvećoj mjeri “mrtvo slovo na papiru”.

Prema njegovim riječima, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu srpski jezik i ćirilica nisu navedeni kao službeni jezik i pismo, već je službeno pismo samo latinica, a službeni jezici hrvatski i bošnjački.

“U ostalim kantonima odredba o službenoj upotrebi srpskog jezika i pisma u najvećoj mjeri se ne sprovodi u praksi”, naglasio je on.

On ističe da Klub srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH nema zakonom predviđenih 17 delegata već samo 13, te da se delegati u Klub srpskog naroda, kao i u klubove bošnjačkog i hrvatskog naroda, biraju iz reda poslanika koji su izabrani u skupštinama kantona.

Od 13 srpskih delegata, svega tri su delegati stranaka iz Republike Srpske koji su izabrani kao poslanici u Skupštini Livanjskog kantona, a ostalih deset delegata su izabrani kao poslanici u skupštinama kantona sa lista stranaka sa sjedištem u Sarajevu, od kojih su šest predstavnici SDP-a BiH.

Važno je naglasiti, kaže Linta, da Klub srpskog naroda, kao i klubovi ostala dva naroda, ima pravo da pokrene mehanizam za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pod uslovom da se saglase dvije trećine delegata od predviđenog broja, odnosno njih 12.

On napominje da je u Domu naroda FBiH od 2003. godine do danas 14 puta pokrenut mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa ili od Kluba Hrvata ili Kluba Bošnjaka, dok u tom periodu Klub Srba nikada nije pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, jer su srpski delegati štitili interese, prije svega, svojih političkih stranaka sa sjedištem u FBiH, a ne vitalne interese svog naroda.

Linta navodi i da Srbi u Federaciji u sazivu 2014-2018. godine nisu imali nijednog poslanika iz reda stranaka iz Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

BOBA

23.05.2018 19:27

SVA UDRUŽENJA TREBA UKINUTI.POGOTOVO OVA IZ KRAJUNE U BEOGRADU .UVEZALI SE PRAVE RAZNE TRANSAKCIJE.SVI SE POZNAJEMO .KO SMO BILI KO SMO SADA.PRAVDA ZA DAVIDA.

ODGOVORITE
Name

xx

23.05.2018 21:45

Ma ko tebe sta pita? Sta ste vi ucinili da ti ljudi bolje žive u FBiH i da se vraćaju?

Name

Gii

24.05.2018 05:58

NEMA.OD.TOGA.NISTA.KRIMINAL.I.UBISTVA.PRAVDA.ZA.DAVIDA.

ODGOVORITE
Name

BOBA

24.05.2018 12:17

BITNO JE DA XX DOBRO ŽIVI. ŽIVJETI U BEOGRADU, NOVOM SADU PA BI JOŠ I U PRIRODU,I DA PAMETUJU OVIMA KOJI SU OSTALI .IZ KAMENJARA DIREKTNO U BEOGRAD ZAOBIŠLI MANJA NIJESTA A SAD PRIČATE BAJKE.IMAJU BENZINSKE PUMPE, ZGRADE I DA NE KAŽEM ŠTA SVE.PODRŽITE DAVORA INVALIDA KOJI SE DO POSLEDNJEG DANA BORIO ZA RS.TO NISAM PRIMJETILA DA RADITE.PRAVDA ZA DAVIDA.

ODGOVORITE