Onlajn mediji se zloupotrebljavaju

U Banjaluci je danas održana panel konferencija o zloupotrebi online medija i govoru mržnje u organizaciji Kluba novinara Banjaluka i udruženja „BH novinari“. Učesnici su zaključili da je potrebna veća kontrola objavljivanja informacija, ali i zakon koji bi to regulisao.

Republika Srpska 23.05.2018 | 21:07
Onlajn mediji se zloupotrebljavaju
Zloupotreba online medija posebno je vidljiva u izbornoj godini kada se namjenski osnivaju mediji, uglavnom internet portali, koji ciljano šire laži i govor mržnje. Zato je, kažu u Savjetu za štampu, potrebno ozbiljno shvatiti zloupotrebu i uticati na policiju i tužilaštvo da uzmu učešće u razotkrivanju lažnih medija i sankcionišu ih.

Dodatni problem rada u medijima predstavljaju i prijetnje novinarima koji iznesu istinite informacije potkrepljujući ih dokazima i argumentima. Upravo sa tim problemom susreću se novinari portala „Žurnal“. Urednik ovog portala kaže da ukoliko nekome ne odgovara ono što novinari napišu, onda nastaju problemi.

„Mi dobijamo vrlo ozbiljne prijetnje; komentari ispod naših sadržaja su govor mržnje i direktnih prijetnji i fizičkih likvidacija što mi prijavljujemo nadležnim institucijama. Međutim, do sada nismo primijetili da je bilo nekih reakcija sistema da nas zaštiti“, poručuje Eldin Karić, urednik portala „Žurnal.info“.

Osim lažnih vijesti, imamo i lažne analitičare i lažne novinare što ne čudi, jer živimo u isto tako lažnoj stvarnosti koju kreiraju političari i institucije koje to podržavaju, smatra urednik portala „Capital.ba“.

„Mislim da je to ogroman problem koji podriva čitavu medijsku scenu. Podriva povjerenje u novinare koji to rade profesionalno i stvara se slika da gledaoci i čitaoci veb portala smatraju da smo svi isti“, kaže Siniša Vukelić, urednik portala „Capital.ba“.

Učesnici konferencije su poručili da je BiH potreban zakon kojim bi se regulisalo objavljivanje sadržaja na internetu koji bi zaštitio prava građana, ali i spriječila zloupotreba i namjerno širenje neistina putem interneta.



BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar