Institucije su podlegle pritisku

Anketni odbor, koji je formiran radi sagledavanja činjenica o smrti Davida Dragičevića je, nakon što je ispitan Siniša Kostrešević, načelnika Uprave kriminalističke policije MUP-a RS, počeo saslušanje Darka Ćuluma, direktora Policije RS.

Republika Srpska 22.05.2018 | 17:43
Institucije su podlegle pritisku
Branislav Borenović, predsjednik Anketnog odbora kazao je da je ovo četvrta izjava koju odbor uzima od predstavnika zvaničnih institucija.

Naglasio je da bi odgovori na pitanja trebali biti kratki i koncizni.

Borenović je započeo sa postavljanjem pitanja Ćulumu.

Ćulum je kazao da su i načelnik policije (Darko Ilić), ministar (Dragan Lukač) i on, svi bili sagasni da treba održati pres 26. marta jer je javnost bila suviše uznemirena.

"Na društvenim mrežama su se čak pojavile i prijetnje. Pisano je svašta, čak i da su momci koji su se potukli sa Davidom sa mnom u srodstvu. Pisano je da je jedan od aktera i sin od mog brata, što nikako nije tačno jer on živi u Njemačkoj", rekao je Ćulum i dodao da su na društvenim mrežama prozivali i njegovog trinaestogodišnjeg sina.

"Odgovorno tvrdim da je policija ispoštovala sve naredbe tužioca i da smo svaku naredbu i radnju sproveli do kraja", rekao je Ćulum.

Rekao je da su Tužilaštvu podnijeli izvještaj 28. 3. i u izvještaju piše da je David Dragičević stradao na nepoznat i neutvrđen način.

Istakao je da su smjene u policijskoj stanici Lauš izvršene zbog propusta jer u kući u ulici Velibora Janjetovića nije izvršen uviđaj.

"Neizlaženje na uviđaj je pravdano time što je oštećeni izmijenio lice mjesta, gledao šta mu je otuđeno i tako dalje, ali to nije opravdanje jer ako je izvršilac bio u kući morao je ostaviti tragove", rekao je Ćulum.



Dodao je da ovakav pritisk javnosti nikad nije zabilježen.

"Smatram da su sve institucije podlegle pritisku javnosti", rekao je Ćulum i dodao da su oni utvrdili da je dio povreda na Davidovom tijelu iz tuče ispred kafane "Meta", a sve ostale povrede utvrđjuje obducent.

Na pitanje da li na lice mjesta kad se pronađe tijelo izlazi mrtvozornik, Ćulum je kazao da izlazi, te ako utvrdi da ima sumnjivih povreda to onda javlja Tužilaštvu.

Na pitanje Borenovića, da li mrtvozornik na licu mjesta mora pregledati leš i sadržaj džepova, Ćulum je odgovorio da ne zna da li je to obavezno.

Na pitanje zašto je angažovan poligrafista iz Sarajeva, a ne poligrafista MUP-a RS, Ćulum je kazao da se ponekad angažuju poligrafisti iz Srbije i Sarajeva jer imaju više iskustva.

Mihaljica ispitivao Ćuluma
Na pitanje Milanka Mihajlice da li je u skladu sa ovlaštenjima Ministra MUP-a RS da donese odluku o skidanju Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS i stavljanje na slučaj Uprave kriminalističke policije MUP-a RS, Ćulum je kazao da je on bio na službenom putu, a zamjenici bolesni, te da je zbog tog Lukač donio tu odluku.

Kazao je da Uprava za organizovani i teški kriminalitet uključena u slučaj jer oni vode istragu o svim ubistvima sa nepoznatim izvršiocem, a na konstataciju Mihajlice da do danas Dragičevićeva smrt nije okvalifikovana, Ćulum je rekao da je bilo potrebno da ova uprva izvrši analizu onog što je do tada uradila policija.

Na pitanje Mihajlice kakva je saradnja sa FBI-em, za koji je rečeno da je uključen u slučaj, Ćulum je rekao da je FBI upoznat s predmetom te da je od njih traženo da se iščiste snimci nadzornih kamera, te da mu nije poznato da li je FBI odgovorio na zahtijev.

Na pitanje koliko je LSD česta droga u RS, Ćulum je rekao da je prisutna.

Istakao je da je spreman odgovarati za sve za šta je on kao direktor policije odgovoran.

Ćulum je kazao da je primio Davora i Suzanu, Davidove roditelje, te da mu je u razgovoru Davor rekao "Darko hvala ti na svemu što radiš, ja znam da ti nemaš veze sa prezimenjacima koji se dovode u vezu sa Davidom, ali Davor to nikad nije javno rekao na trgu ispred Boske", kazao je Ćulum.

Naglasio je da za 30 godina rada nije doživio da mu neko dodjeljuje epitete, kakve je dobio sada.

"Šta trebam ja sada da uradim? Da li da trpim i šutim, a da svojoj porodici kažem da se zaključa u podrum?", upitao je Ćulum.

Istakao je da su dva momka sa snimka sa trga koja su se srela sa Davidom identifikovana i da radi se o maloljetnim licima koja nisu mogla ući u klub, pa su tu sjedili.

Na pitanje da li je David bio u kući na Laušu, Ćulum je rekao da će to utvrditi istraga.

(Nezavisne novine)

Komentari / 38

Ostavite komentar
Name

Kint

22.05.2018 15:55

Ajoj. Ovaj je najvise rekao. Au brate. Jos samo jedan svjedok saradnik i svasta ce biti. Jel iko procvrkutao?

ODGOVORITE
Name

nepismena Slavica Matijaš

22.05.2018 23:07

Idealan svjedok bi bila nepismena tužiteljica Slavica Matijaš koja je najslabija karika pravosudnopoliciske zločinačke organizacije i ona je kao član uigrane pravosudnopoliciske zločinačke organizacije bila dežurni tužilac kad je David nađen,a bila je dežurna kako bi izašla na lice mjesta da ukloni eventualne tragove i podmetne ukradene predmete pokojnom Davidu. Nepismena Slavica Matijaš je velika kukavica i idealana je za svjedoka suradnika. PRAVDA ZA DAVIDA! ✊✊✊✊✊✊✊✊✊✊

Name

Mladenko Šepur

23.05.2018 09:19

O kakvom pritisku javnosti ovaj lik govori,sami su smandrljali nazovi istragu,za rekordno vrijeme.Šerlok Holms,Herkul Poaro im nisu ravni,a ispadose Šeprtlje kao inspektor Kluzo.Pritisak je počeo kada se vidjelo da je ono što su nam izjavili puno nelogičnosti ili laži. Pravda Za Davida.

Name

Y

22.05.2018 15:58

Kao sad on ispade žrtva? Svi pravi samo David kriv. Ubili nevinog davida i sad ubice skrivaju. To je zločin! Nećemo odustati dok se počinioci ne nađu. Pravda za Davida će ipak pobijediti. Svakim danom smo sve brojniji. Mi rastemo, a oni padaju. Kad je tako brižan roditelj, zašto nema empatije za Davora? Neka se malo postavi na njegovo mjesto da vidi u mislima kako je to strašno što mu dijete ubiše. Oni ubice štite. Vlast pokvarenija od mućka.....Fuuuuuj

ODGOVORITE
Name

bibi

22.05.2018 16:02

Mnogo se pravi lud nezna jeli kuca opljackans dok nezavrsi istraga a na pres konferenciji opljackana ito fino Ilic opisa.

ODGOVORITE
Name

Milko

22.05.2018 18:00

Ne zna nista ali zna sve o tome ko i gdje je spominjao njegovu porodicu.

Name

Direktor Policije

22.05.2018 18:25

Nista ne zna, niceg se ne sjeća, pa nije bio tu, pa pod pritoskom javnosti...e moj Direktore nije ovaj posao za tebe!

Name

Krajina

22.05.2018 20:51

Auu, zar je ovaj mulac direktor policije?! Pa policija je onda zlatna ko im je sef.

Name

Cuj

22.05.2018 16:04

Javnost vrsi pritisak , a vi navikli da se silite i vjerovatno ste mislili dacemo saopstenje i slucaj zavrsen , ali eto naisli ste na upornog covjeka koji samo hoce da sazna ko mu je ubio dijete , a vi to hocete sa sakrijete . Sada kazes da tek treba da se ispita da li je David boravio u kuci , a lijepo je neko na konferenciji rekao da je David opljackao kucu i navodno opljackane stvari nadjene kod njega .Sada se kaze i da se ne zna ko je Davida isprebijao , a njihov sef rece da nema elemenata krivicnog djela . Mi jesmo obican narod , ali ne toliko glup , kao sto vi i vasi sefovi misle !

ODGOVORITE
Name

Primio ih

22.05.2018 16:07

Ovdje je pokušaj da se opet otac Davor i majka Suzana naprave lošim ljudima, lažovima. Kakve to veze ima šta je njemu Davor rekao prvih dana možda tamo 27.28,30, marta. Ćulum da je čist morao je odmah promijeniti tim za istrage i skinuti Ilića

ODGOVORITE
Name

Ja Culuma poznajem

22.05.2018 16:08

On je isao u gradjevinsku skolu ,pa se je prekvalifikovao za policajca. On zna samo po satorima da sjedi, nema vasara da on nije tu pod satorom. Dali on ima nesto sa obistvom Davida , nevjerujem, ali svakako treba sve detaljno ispitati. Pa ako ima, zna se brate Tunjice, Foca, Zenica bilo gdje. I svi ostali naravno.

ODGOVORITE
Name

r

22.05.2018 17:20

Pa jel Culum nesmije nigdje otici .Jel krivicno djelo biti pod satorom .Joj budala.

Name

@ Ja Culuma poznajem

22.05.2018 18:05

Hahaha, baš se od srca ismijah!

Name

Prota

22.05.2018 16:12

Čuj službeni put i ovi bolesni... Malo li je za početak... E jaki razlozi...

ODGOVORITE
Name

Re Prota

22.05.2018 18:13

Da, i on i Lukac bili na "službenom putu", zamjenici, rece bili na bolovanju, oni inspektori sa Lauša nisu otišli da naprave uvidjaj, jer je bila Nedjelja, a u stvari ko zna dali su i bili na poslu, prema tome moj narode u ovoj nazovi instituciji po svemu sudeći vlada veliki javasluk!

Name

POP

23.05.2018 18:01

LJIGAVAC I KARIJERISTA A IZJAVA O PUTU I BOLOVANJU DVOJICE ZAMJENIKA NE DA JE SMIJEŠNA VEĆ RETARDIRANA!

Name

Niko nije tu bio

22.05.2018 16:24

Svi bili na poslovnom putovanju, bice da je Dodik sam ubio Davida . Pravda za Davida

ODGOVORITE
Name

Pravda

22.05.2018 16:32

Ojadili ste sve institucije. Ne brinite, nismo isti, necemo dirati vasu djecu. Mi smo pravedni, a ne kao vi bagro lopovska.

ODGOVORITE
Name

Херцеговац

22.05.2018 16:56

Лако вам је скинути притисак јавности и прекинути протесте: Ријешите случај и похапсите убице! Послије фотографија са обдукције не можете причати о задесној смрти. Свакоме је јасно да се ради о немилосрдном убиству!

ODGOVORITE
Name

Za hercegovac

23.05.2018 10:41

UPRAVO TAKO. I SVE ZAVRSENO.

Name

Skeptik

22.05.2018 17:01

Za policiju je normalno da dva maloljetnika sjede u centru grada u pola tri ujutru. Pa ako su i maloljetni jer to znači da ih se ne smije pitati ko je zaustavio Davida . A morali su vidjeti jer su ustali i prišli im. Pitati ih ko im je prišao i držao na odstojanju od Davida i onih što su ga zaustavili. Ustvari, šta ja lupam bezveze kada je policija sve to ispitala i sve to zna. Samo nas zamajavaju. Sve lažov do lažova.

ODGOVORITE
Name

Milicija

22.05.2018 18:22

Kako su se nekad rješavala ubistva, u vrijeme naše stare MILICIJE, nista nije ostalo neriješeno. Pa brate, ako vam ne ide, ako ne znate rijesiti, pozovite nekog starog inspektora da vam pomogne!

Name

DOBOJ

22.05.2018 18:06

Cuj njega veliki pritisak javnosti!! Pa rijesite slucaj pa nece biti pritiska a ne onako ruzno i podlo kako ste govorili na onom presu 26.03..Sad sam ga gledao na BN njegovi odgovori su vecinom ne znam a veliki DIREKTOR policije!!! Svaka cast anketnom odboru sto je sve dostupno javnosti da svi vide njihove odgovore!!

ODGOVORITE
Name

Slucajnost

22.05.2018 18:40

"Ćulum je kazao da je on bio na službenom putu, a zamjenici bolesni,". Kako se sva odsustva, u ovom slucaju tako "slucajno" ovako poslozise?

ODGOVORITE
Name

Ja

22.05.2018 20:17

Svi na pozicijama bili na "poslovnom" putu,zamjenici bolesni.LSD "prisutan" u gradu.Jedna porodica unistena,mlad momak ubijen,otac trazi odgovore a niko od ovih koji bi trebali nista ne zna.Eto jadni oni ni oraha ni ljelja u dzepu a prozivaju ih.Ali su zato tu kao krvolocni psi da prvo spomenu svoju djecu i da eto oni ni krivi ni duzni ispastaju.E pa i David je bio necije dijete.Necij sin.Bio je ali ga nema vise.Zahvaljujuci bas ovima sto se pokusavaju saprati.

Name

Mihajlo

22.05.2018 19:54

Da ste vi ministri i funkcioneri od obraza i casti, do sad bi sami podnijeli ostavke ili bi svoje mandate stavili na raspolaganje vali ili bilo kome kome to trebate uraditi... Vi ste sljam i lopurde i zato i ne pustate te stolice sto ih drzite, ali vi to ne vidite narod vidi, sto se vise branite na tim funkcijama vise se umotavate u kluko vlasitith lazi i obmana.

ODGOVORITE
Name

Direktor Po Rodenju

22.05.2018 20:58

Sada ne treba da se zakljucavaš u podrum i ne daj bože da brineš i bezbjednosti svoje porodice.Direktore pa ti si direktor policije koja čuva sve građane i njihivu imovinu.Taman posla da se ne osjećaš bezbjedno.Pa šta bi mi oblični smrtnici rekli za našu bezbjednost.Direktore budi čovjek podnesi ostavku

ODGOVORITE
Name

Re Direktor Po Rođenju

22.05.2018 21:26

Ćulum se plasi za bezbbjednost svoje porodice, a neki dan se njegov ministar, predsjednica vlade i vrli nam predsjednik upljuvase pricajuci kako je bezbjednosna situacija u RS savrsena. J..e lud zbunjenog!

Name

Xxx

22.05.2018 22:46

Citam ove komentare.Bicu objektivan...Radio sam u policiji, znam Darka Culuma i o njemu kao policajcu,rukovodiocu,prijatelju imam izuzetno visoko misljenje...Jasno mi je da je stradao mlad momak,nazalost to se ne moze promjeniti i to je najteze za porodicu...Zelim da se u potpunosti istraze sve okolnosti... Ali, isto tako mislim da je nemoralno od prvog dana, zbog istih prezimena (Culum) dovoditi u vezu Darka Culuma sa ovim...Darko Culum takodje ima svoju porodicu,radi u ovom gradu vise od 30 godina i ko god ga poznaje zna da je iskren,dobronamjeran i da ne bi sebi dopustio da on ucini neku gresku..Mislim da ce se u konacnici to i dokazati..Moguce su sve verzije u vezi sa stradanjem pokojnog Davida, moguce je da je bilo i nekih gresaka u istrazi, da ima na neki nacin umjesanih i ljudi iz policije, ali da Darko Culum nesto prikriva, to mislim da nije moguce...Nadam se da ce to uskoro biti svima jasno i da ce istraga utvrditi sve cinjenice, te ako ima elemenata krivicnog djela, da ce izvrsioci odgovarati...

ODGOVORITE
Name

Kole

23.05.2018 06:55

Pajdo, sve sto si rekao postujem, osim prve recenice: Bicu objektivan. Dakle nisi objektivan vec upravo suprotno, jer poznajes Culuma. Ako znas razliku izmedju objektivnog i subjektivnog, onda treba da znas da je tvoj komentar 100% subjektivan, sto nije problem sam po sebi. Problem je sto ti nas citaoce hoces da uvjeris da je objektivan. Kush!! PRAVDA za DAVIDA

Name

Fir

23.05.2018 02:41

KRMECA.GLAVA.ISTA.TVOJA.NJUSKALO.KRIMINALNO

ODGOVORITE
Name

Kanada

23.05.2018 06:43

Culume, ne mogu te nazvati g-din, navikli ste da narod cuti I rteakcija Davidovih roditelja I gradanja vas je potpuno dezorjentisala. Niste ocekivali ovo I zato su tebi podredeni u policiji onako bezobrazno I samouvjereno utvrdili za samo nepuna dva dana sve cinjenice o Davidovoj smrti, zavrsili istragu , utvrdili da ne postoji krivicno djelo I o tome obavjestili javnost 26. marta. Sta je posle isplivalo u javnost svi znamo kao I ti sto znas. Sta bi se desilo da nije bilo pritiska javnosti. Davidova smrt bi ostala okarakterisana onako kako su tvoji podtredeni izrezirali. A danas svi znamo , I ti , da je nad Davidom izvrsen teski zlocin. Kako to? Gdje je tu tvoja odgovornost ? Primas platu za svoj posao pa izvoli radi I snosi odgovornost za ono za sta si placen. Plasis se za svoju djecu. Razumljivo . Roditelj si. A zapitas li se da li se plase ostali roditelji za svoju djecu ili njihova samo sluze za odstrel kao zivotinje u dzungli bez prava na zivot a o sansama za buducnost da ne govorim. Zapitas li se kako je Davoru Dragicevicu I Suzani? Ti si na funkciji koja bi trebala da bude u sluzbi zastite svih gradana RS-e a u stvari I tI I Lukac ste u sluzbi zastite kriminalaca u sopstvenim redovima I ko zna jos kojih . Zivot necijeg djeteta prodajete za fotelje kojima niste dorasli - niko of vas. Da je iole RS pravna drzava - entitet . kako hocete, davno bi se vi odazivali na broj I virili iza resetaka. Ko je taj ili ko su ti koji su vazniji od RS-e, od ustava, od zakona, od pravnog sistema pa ih toliko stitite. Jedini moguci zakljucak da je neko , upravo od vas , umijesan u Davidovo ubistvo pa tako fanaticno stitite sami sebe. Ili Dodik ima svog pulena koga , po naredbi , stiti tvoja policija. Ne znamo I ja ne treba ni da znam, ali si ti taj koji mora da zna . Davor Dragicevic vec zna dok zna i dan i tacno vrijeme kad mu je dijete izdahnulo. On ceka da tvoja policija i tuzilastvo objavi imena sto je vas posao a ne njegov. Da li si svjestan u kakvim mukama je David umro ? Da li mozes da spavas? Proganjace i tebe i Lukaca a i ove iz tuzilastva Davidove rane. Prokletnici!

ODGOVORITE
Name

Re

23.05.2018 08:36

Ti sve znaš i u sve si "upetljan". Iz Kanade vidiš da li je neko prokletnik. Deklarišeš se kao pošten, odgovoran i demokrata a vrijeđaš ljude na svakom koraku, bez dokaza a i bez potrebe. Sve to činiš kako bi pomogao u istrazi, je li tako? E, ja vidim da nije. To radiš zato što liječiš neke svoje komplekse, i zato što nisi dobra osoba. Dobra i korektna osoba nikad' ne bi nikog vrijeđala i upućivala ljudim pogrdne riječi. Ti si malen u velikoj Kanadi.

Name

re za re

23.05.2018 10:51

Čovjek ne živi u Kanadi, to što se tako potpisao tebi daje krivu informaciju. Znaš li zašto? Zato što si malouman. Komentar je vrlo korektan i ne trebaš se stavljati u zaštitu institucija koje kriju istinu.

Name

Re

23.05.2018 11:15

Tata ti je malouman.

Name

Re re za re

23.05.2018 11:38

Nisi u pravu, čovjek živi u Kanadi, vidljivo je jer stalno mješa riječ od sa of.

Name

Mladenko Šepur

24.05.2018 09:21

Čovjek je u Kanadi već 38 godina,ako sam pogriješio, neka me ispravi.Zato njegovi komentari smetaju pojedincima,jer čovjek vidi iz uređene države što je to neuredno kod nas.Meni ne smetaju njegovi komentari,jer ima mnogo toga što bi bilo korisno za nas,da uredimo našu državu da bude pristojnija.Umjesto zahvalnosti,neki ga omalovažavaju.Vjerovatno je čovjek na vrijeme vidjeo gdje živi, pa je otišao,ovo je moja pretpostavka,ipak on zna razlog.

Name

PRAVDA

23.05.2018 10:37

Kaze ,,ovakav pritisak javnosti nije zabiljezen,,. Oni su navikli da RADE STA HOCE. Svugdje u svijetu i razvijenim zemljama narod izlazi na ulicu SAMO KOD NAS NE DO SADA. U NAS JE SVE U REDU. JADNI MI.

ODGOVORITE