Vučić: Drugačija klima u Evropi

Drugačija je klima u Evropi, nikada ovako komplikovana situacija u svetu nije bila, čak ni u vreme pred Prvi svetski rat.

Srbija 22.05.2018 | 08:50
Vučić: Drugačija klima u Evropi
To je primetio predsednik Aleksandar Vučić, komentarišući rigidne stavove Holandije i Francuske u vezi sa otvaranjem poglavlja za zemlje kandidate u junu, te poziciju i izglede Srbije u tom kontekstu.

"Nije da nesto prejudiciram, ali tako nije bilo ni pred Prvi svetski rat", primetio je Vučić u razgovoru sa novinarima u Bakuu, ali je insistirao na proceni da su okolnosti u Evropi i svetu mnogo komplikovane i složene, te da je mnogo opasnosti koje nas okruzuju. 

Nama je u toj situaciji, poručio, bolje da gledamo da sačuvamo mir i stabilnosti i radimo na razvoju ekonomije. 

U tom smislu su, dodaje, u dosta nezavidnoj poziciji Makedonija i Albanija, kojima će, kako pretpostavlja, u junu biti izrečene neke pohvale, "da se ne kaže baš da je katastrofa i da nisu nista dobili", ali smatra da im neće dozvoliti da otvore poglavlja. 

Kad je reč o Srbiji, a na pitanje ostaje li nama taj datum 2025. za ulazak u punopravno članstvo, Vučić kaže da to niko u ovom trenutku ne može da kaže. 

"Mislite da oni to znaju, bilo ko u Evropskoj uniji. Ali, prvo mi da uradimo svoj posao, vladavinu prava, razne slobode, da to završimo, a onda ostaje još najteža prepreka, normalizacija odnosa s Pristinom...tako da - da li iko zna da li će do toga doći i kako - samo može da se nagađa", rekao je i dodao da niko ne zna pod kakvim uslovima će sve da se zbiva, biće novog talasa izbeglica, iz Sirije svakako, možda i dvostruko, trostruko većeg od prethodnog...

Pomenuo i pritiske na Tursku i najavio promenu stava, možda i pozicije Italije u evropskoj zajednici.

Kako je naveo, veliki je pritisak na Tursku, zato je, kaže, Erdogan i zakazao izbore ranije, jer je pritisak ocekivao, ali se, dodao je, nada da će Turska umeti da se odbrani.

"Uveren sam da će Turska i turski narod umeti da se odbrane", poručio je.

Kad je reč o otvaranju novih poglavlja za zemlje kandidate za EU, Vučić je naveo da treba sačekati i videti sta će biti u junu, ali je primetio da je već u Sofiji bilo jasno da to neće "ići lako".

Prosto, kaže, drugačija je atmosfera u Evropi, i Francuska i Holandija tu imaju nešto rigidniji stav u vezi s poglavljima i novim članicama, druge zemlje liberalniji...

"Videli ste uostalom Salvinijevu (Mateo, lider Lige za sever) izjavu, a oni će sad da predstavljaju italijansku vladu. To je bila i jedna od glavnih tema na zasedanju Evrospke narodne partije u Sofiji nedavno, a to sada predstavlja najveći problem u Evropi...Oni, naime, najavljuju da će raditi sve suprotno dosadašnjoj vladi, da će možda čak izaći iz evrozone, videćemo", rekao je Vučić. 

Mi, dodao je, da u svemu tome sačuvamo mir i stabilnost i da razvijamo ekonomiju. 

"Da nastavimo ovako, sada nas u svetu uvažavaju, bićemo u mnogo boljnoj poziciji nego što smo bili, ali i u boljoj nego zemlje koje su bile ispred nas. Da mi malo sukobe preskočimo, i da imamo rast veći od četiri odsto ove godine, pa 4,5 iduće i polako da omogućimo sigurnu i bolju budućnost za naše građane", zaključio je.

(Tanjug) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Aco

22.05.2018 07:08

Što ne kažeš javno da će do normalizacije odnosa sa Prištinom doći onog momenta kada priznaš da je Kosovo otišlo u nepovrat. Kupuješ vrijeme da te narod ne linčuje odmah. Dosta više laganja sopstvenog naroda.

ODGOVORITE
Name

AR

22.05.2018 07:40

Me brinem se ja za njeg on ce na prvo brdo u prve redove Nadam se da nije zaboravio VUCKO.

ODGOVORITE
Name

NEPRIJATELJI SA SVIH STRANA

22.05.2018 08:17

Stotine godina borbe za uvazavanje u svijetu je raselilo srbe po cijelom svijetu,Nema politicara u srpskoj istoriji, koji je radio za dobrobit naroda silni kraljevi knezovi princevi svi kad zagusti bjezanija.Danas imamo Vucica koji vlada jednom od najsiromasnijih zemalja EU. A u BIH Dodika koji ako dobije izbore svesti srbe na nacionalnu manjinu.I to sve zaradi kleptomanije pljacke mrznje prema svemu sto nije srpsko.vrijeme je da narod olabavi i kaze zivot je jedan daj mi da ga zivim dostojanstveno.

ODGOVORITE
Name

LAZOV

22.05.2018 09:20

Pa nemogu da vjerujem da vise ovakve price prolaze kod naroda. A isto tako nemogu da vjerujem da on misli da je narod toliko glup. Ili je narod stvarno stoka glupa.

ODGOVORITE
Name

Nece Nas I To Je Jasno

22.05.2018 11:40

Dok su Karadzic i Mladic bili na slobodi samo to je bio uslov,nista drugo.Sad kad su ih utamnicili niko ih vise ne pominje al sada je Kosovo koje tada niko nije pominjao.Nakon Kosova kada bi ga Srbija priznala pitam se sta bi bilo sledece.

ODGOVORITE