Liga nacija: Srbija jača za Terzića i Rašićevu!

Oprez protiv Tajlanđanki, azijska selekcija umela da iznenadi olimpijske vicešampionke i vladarke Evrope.

Ostali sportovi 22.05.2018 | 08:30
Liga nacija: Srbija jača za Terzića i Rašićevu!
Reprezentativna sezona u ženskoj odbojci počela je prošle nedelje prvim vikendom premijernog izdanja Lige nacija. Srbija je u dalekom Brazilu ostvarila dve maksimalne pobede, protiv Japana i Nemačke i poraz od domaćina na turniru u Barueriju. Nije loše za početak, ali nema odmora za evropske šampionke i olimpijske vicešampionke. Na redu je drugi vikend u Makau, od utorka do četvrtka. Rivali su Tajland, Poljska i Kina.

U odnosu na mečeve u Brazilu, jedina izmena u sastavu naše reprezentacije biće povratak kapitena, sjajne Milene Rašić, koja je prethodne sezone osvojila sve moguće trofeje sa turskim "drim timom" Vakifbankom. Ona je dobila nekoliko dana pauze zbog naporne sezone, a na mestu srednjeg blokera zameniće Stefanu Veljković. Jedino je još van tima Tijana Malešević. Promena u odnosu na prva tri meča je i što će na klupu naše reprezentacije da sedi selektor Zoran Terzić, koga je na prva tri meča Lige nacije menjao Branko Kovačević.

Prvi rival u utotak Tajland trebalo bi da bude samo zagrevanje za ono što sledi u sredu i četvrtak, a to su dueli sa Poljakinjama i olimpijskim šampionkama iz Rija Kineskinjama, koje predvodi najbolja odbojkašica sveta Ting Žu.

Iako je Srbija apsolutni favorit protiv Tajlanđanki, koje imaju pobedu i dva poraza prvog vikenda, oprez nije na odmet. Tradicija nije na strani naše selekcije. Naime, izabranice Zorana Terzića u prethodnih sedam godina igrale su sedam puta sa azijskom selekcijom, a Tajland vodi u međusobnim duelima - 4:3. Međutim, poslednja dva meča je dobila naša selekcija na turnirima Gran prija. Prošle godine je bilo 3:1, a 2016. godine 3:0.

U drugom meču prvog kola u Makau, Kina ne bi trebalo da ima težak zadatak protiv Poljakinja, koje imaju samo jednu pobedu posle tri meča prvog vikenda. Na poslednjih šest mečeva, Kina je slavila, a Poljska je osvojila samo set.

Italijanke su najveće razočaranje prvog vikenda. Ostvarile su sva tri poraza prvog vikenda u Južnoj Koreji. Sada protiv Ruskinja moraju da slave ako žele da zadrže šanse za završni turnir. U selekciju se vraća Lusija Boseti, koja nije igrala na startu Lige nacija.

Podsetimo, svaka reprezentacija igraće po 15 mečeva, odnosno pet vikenda po tri meča. Plasman na F6 izboriće pet najboljih selekcija, dok je domaćin Kina već obezbedila učešće na završnom tuniru u Nankingu od 27. juna do 1. jula.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar