Vučić: Cijenimo vašu politiku

- Predsjednik Srbije kaže da Srbija i Azerbejdžan nemaju otvorenih pitanja i da se međusobno podržavaju po pitanju očuvanja teritorijalne celovitosti i integriteta.

Srbija 21.05.2018 | 14:36
Vučić: Cijenimo vašu politiku
Obraćajući se novinarima poslije sastanka sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, kojeg je pozvao da posjeti Beograd, predsjednik Ačeksandar Vučić se zahvalio Alijevu na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i dodao da i Srbija takođe na tom planu pruža podršku Azerbejdžanu.

"Međusobna podrška postoji i te pozicije se neće mijenjati u budućnosti", naglašava Vučić. 

Cijenimo vašu politiku zahvaljujući kojoj ste sačuvali zemlju, njeno jedinstvo , rekao je Vučić Alijevu istakavši da je to posebno važno s obzirom da se Azerbejdžan nalazi u regionu na vjetrometini i pod pritiskom raznih sila. 

"A, vi ste uspeli da sačuvate zemlju i upodobite druge interese interesima Azerbejdžana", kaže Vučić.

Vučić se zahvalio Alijevu na dobrodošlici, ali i na dosadašnjem angažovanju i svemu što čini da odnosi dvije zemlje budu na što višem nivou. Dodao je da će uskoro biti održana i sednica Mešovitog komiteta posle duže vremena

Kako je dodao, došao je u Baku sa "pola resora" vlade, jer Srbija želi što bolje odnose u što više oblasti. "Izgradnja saobraćajnica, saradnja u oblastima zdravstva, sporta, kulture...u svim tim oblastima možemo da dosegnemo daleko više nivoe", smatra predsednik Srbije i navodi da je moguća i vojno-tehnička i vojno-obrazovna saradnja.

Čestitao je Alijevu na tome što je Azerbejdžan ostvario rast od 3 odsto u nenaftnom sektoru i podsjetio da Srbija već treću godinu za redom ima suficit u budžetu što joj otvara prostor za što veću saradnju sa Azerbejdžanom i investiranje u budućnosti.

Napomenuo je da je vjerovatno prvi predsjednik koji je posetio Baku nakon ubedljive pobjede Alijeva na predsejdničkim izborima. "Zahvalan sam na toj časti", poručio je Vučić.

Alijev: Podrška smo jedni drugima

Srbija ima veliki značaj za Azerbejdžan, visoko cijenimo politiku Aleksandra Vučića, rekao je, s druge strane, predsjednik Azerbejdžana, sumirajući sadržaj razgovora sa šefom srpske države, u kojem je konstatovano da postoji veliki prostor za razvoj saradnje dvije zemlje, bez otvorenih pitanja. 

Azerbejdžan, rekao je Alijev, pridaje veliki značaj posjeti predsjednika Srbije i veruje da će ona dati dobre rezultate. "Poslije ove posjete dinamika odnosa biće jača", ističe Alijev. 

Upravo potpisani Zajednički akcioni plan, prema njegovim riječima, je opširan dokument, veoma važan i sadrži sva značjana pitanja odnosa dvije zemlje. "U međunarodnim organizacijama smo podrška jedni drugima. Po pitanju teritorijalnog integriteta i jcelovitosti se uvjek podržavamo i smatramo da se konflikti moraju rješavati u skladu sa medjunarodnim pravom i Rezolucijama SB UN", rekao je Alijev u obraćanju novinarima poslije susreta sa Vučićem. 

On je takođe rekao da visoko cijeni to što Vučić brani nezavisnu politiku svoje zemlje. "Vaš narod vas podržava i mi možemo samo tome da se radujemo. Za Azerbejdžan Srbija ima veliki značaj. Važna je obostrana volja a ona postoji", zaključio je Alijev.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Draganče

21.05.2018 14:53

Firma Azvirt, pa Sokar...pa kojekakvi projekti...opralo se par miliona iz budžeta...eto razloga za veliko prijateljstvo!

ODGOVORITE
Name

re

21.05.2018 16:29

Glavna poveznica Srbije i Azerbajdžana je Novomatic Admiral iz Austrije i pranje novca. I nije u pitanju par milona nego stotine miliona iz Južne Amerike od tamošnjih narko kartela.