Osveštan spomenik u Kozjoj Luci

Boži Todoroviću iz Kozje Luke kod Foče pripadnici takozvane Armije BiH su u aprilu 1992. godine ubili jednog, a kasnije još dva brata.

Republika Srpska 20.05.2018 | 21:20
Osveštan spomenik u Kozjoj Luci
"Pala je neprijateljska granata koja je pogodila mene i mog brata koji je do ujutro preminuo. Gledali smo neprijatelje kao su nam palili kuće ali ništa nismo mogli učiniti. Pokušli smo da spasimo naše rođake Todoroviće, ali ali ni to nismo mogli", rekao je Todorović.

Starica Cvija Rebić je u ratu izgubula sina i dva rođaka.

"Tri mladića kao tri rumene jabuke stradali su u napadu na naše selo. Tuga nikd neće prestati", govori Rebićeva.

Iz ovog i susjednih sela poginula su 54 srpska vojnika i sedam civila, od toga sedam Vukovića i devet Todorovića.

Njihov imena uklesana su na spomenik koji je danas osvještan i otkriven.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić kaže da je ovo sedmo spomen- obilježje koje je opština podigla na svom području borcima odbrambeno otadžbinskog rata .

"To je u znak sjećanja na one borce koji su život dali za stvaranje Republike Srpske . To je naša trajna obaveza jer sve žrtve koje su date za Srpsku zaslužuju vječni pomen", dodao je Mašić.

I ovoj opštini demobilisani borci nisu zadovoljni svojim položajem u društvu.

"To je opšta patnja, peživljavanje, izgleda da je svako digao ruke od boraca i te kategorije ljudi. Ljudi umiru jer nemaju novca za liječenje", rekao je demobilisani pripadnik VRS Branislav Vuković.

Podizanje spomenika pomoglo je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, opština Foča i brojnii dobročinitelji među kojima je i humanitarac i predsjednik Srpskog spasislačkog centra iz Beograda Vojkan Krstić.

(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar