Akcija srbačkih ribolovaca

Ribočuvarska služba i članovi Sportsko-ribolovnog društva „Bistro“ Srbac već nekoliko dana  spašavaju  riblju mladj od uginuća  koja je zaostala  u  takozvanim „grabama“  sa malo vode nakon povlačenja rijeke Save u svoje korito. Za proteklih nekoliko dana  spašeno je više hiljada jedinki  štuke, šarana, amura i druge bijele ribe i prebačeno u Savu, Vrbas, Brzaju i druge vodotoke na području ove opštine.

Republika Srpska 19.05.2018 | 16:15
Akcija srbačkih ribolovaca
Ribočuvar  udruženja „Bistro“ Dragiša Trebovac kaže  da se akcija  odvija brzo, kako bi se izbjeglo veće uginuće zbog toplog vremena i poziva sportske ribolovce da se u ovu svojevrsnu ekološku akciju  uključe u što većem broju.



„Na priobalnom području rijeka Save i Vrbasa, koja su bila poplavljena, potoji dosta  kanala i „graba“  u kojima  su  „zarobljene“  velike količine, ne samo ličinki nakon mrijesta ribe, već  i  većih primjeraka, jednogodišnja i dvogodišnja  mladj, koja je najpogodnija za poribljavanje rijeka“, kaže Trebovac . Ribočuvarska služba je stalno  na  ribolovnom području  i predvodi akciju, ali i sprečava  zloupotrebe nesavjesnih ribolovaca, odnosno krivolovaca.



„Programom rada  predvidjeno je da  Sportsko-ribolovno društvo  obavezno izvrši poribljavanje  rijeka  koje smo dobili na upravljanje odredjenim  količinama konzumne ribe i ribljom mladji, što redovno činimo, a ovo je samo  pogodna prilika da te obaveze višestruko povećamo i time obogatimo  riblji fond“, naglašava predsjednik srbačkih ribolovaca Goran Gavranović.

Za ove namjene  ovo udruženje na raspolaganju ima i čamac, kao i drugu opremu  za zaštitu ribljeg fonda i njegovo unapredjenje.

(BN/S. K.)

(
  

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Slobodan

19.05.2018 21:35

pa taj trebovac je krivolovac. a ne ribo cuvar.

ODGOVORITE