Čuvajmo tradiciju Spasovdana

Manifestaciju`Sačuvajmo tradiciju Spasovdana` u Čajniču, koja je juče održana u ovom gradu pod Ciceljom, karakterisao je rekordan broj učesnica, aktiva žena, koje su se takmičile u pravljenju pita, peciva i kolača.

Republika Srpska 18.05.2018 | 10:31
Čuvajmo tradiciju Spasovdana
U kategoriji pravljenja spasovdanske pite prvo mjesto pripalo je takmičarskoj ekipi iz grada domaćina Čajniču, drugo je osvojio aktiv žena iz Rogatice a treće iz Gacka.

Prema izvještaju predsjednika žirija Igora Đurđevića sa Poljoprivrednog fakluteta iz Istočnog Sarajeva, u kategoriji peciva najviše znanja su pokazale žene iz Kosovske Mitrovice, za njima su kuvarice iz Novog Goražda i na kraju iz Višegrada.



Najvještije u spremanju slatkog kolača na takmičenju su bile žene iz Rudog, drugo mjesto pripalo je ekipi Bileće a treće Foči.

"Premam ocjeni žirija pobijedila sam u kategoriji kolača. Nije nikakva tajna, malo više znanja, truda i upornosti i primjene iskustva starijih domaćica pa kolač mora biti ukusan", objasnila je Angelina Pjevčević iz Rudog.

Tadić Verica iz Čajniča dobila je nagradu za najbolje pripremljenu pitu na manifestaciji.

"Ništa posebno, pravila sam klasičnu pitu kakvu su decenijama spremale naše bake. Od njih sam još u osnovnoj školi naučila da razvlačim tijesto za pitu i kažu da mi to ide od ruke", rekla je Tadićeva.

Načelnik opštine Čajniče Goran Karadžić podsjeća da su se spasovdanske svečanosti nekad održavale na Zaborku i njih su organizovali čobani. Jedan od običaja bio je i prskanje kiselim mlijekom.



"Manifestaciju smo premjestili u grad, oplemenili je i obogatili raznim sadržajima kao što je i ovo takmičenje ili Pitijada na kome je učestvovalo 12 ekipa iz isto toliko gradova", rekao je Karadžić.

U takmičarskom dijelu programa učestvovale su ekipe iz Banja Luke, Trebinja, Gacka, Bileće, Rogatice, pa Novog Goražda, Foče , Ljubinja, Kosovske Mitrovice i Višegrada.

On je dodao da posebno zahvalnost duguje ekipi i gostima iz Kosovske Mitrovice koji su svojim numerama obogatili kulturno-umjetnički program.
Pored umjetnika iz Kosovske Mitrovice u programu u Domu kulture su učestvovali i članovi KUD "Izvor" a publiku u prepunoj sali oduševili su veterani ovog društva.

Učestvovali su i crkveni hor i solisti narodnih pjesama.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Leposavić

18.05.2018 11:19

Učesnike iz Leposavića niste pomenuli....

ODGOVORITE
Name

Љ.П.

19.05.2018 09:50

Све похвале и честитке организаторима, захвалност учесницима и поздрав свима.

ODGOVORITE