Za poplave kriv EFT Stanari?

Opštinu Stanare prije nekoliko dana zahvatile su obilne padavine, koje su izazvale velike probleme za pojedine mještane. Zbog promjene toka rijeke Ostružnje i potoka Raškovac nekoliko kuća i dvorišta je još uvijek pod vodom . Mještani pogođeni poplavama za ovaj problem optužuju EFT Stanari i opštinsku vlast, javlja dopisnik BN TV.

Republika Srpska 17.05.2018 | 20:20
Za poplave kriv EFT Stanari?
Kuća Dušanke Jerinić koja je najviše stradala u ovoj poplavi još uvijek je pod vodom. Voda je, kako kaže, puna mulja izbila ulazna vrata na kući i poplavila prvi sprat. Dušanka tvrdi da ovo nije prvi put da bude poplavljena i dodaje da svaka jača kiša stvara joj problem ali nikada nije bilo kao ove godine, za šta optužuje EFT i lokalnu vlast.

Stanarčani pogođeni poplavom tvrde da je EFT prije četiri godine svoje odvodne kanale sa kopova rude sproveo u lokalnu rijeku Ostružnju i potok Raškovac koje zbog toga usljed većih padavina mijenjaju svoj tok i plave domaćinstva i njive.

S druge strane, iz EFT-a  u saopštenju za javnost tvrde da se krivica za poplave ne može pripisati rudniku.

"Eksploatacija uglja na površinskim kopovima Rudnika Stanari se odvija u skladu sa projektnom dokumentacijom koja je odobrena od strane nadležnih organa. Svi objekti namijenjeni zaštiti od voda su izgrađeni u skladu sa zakonom i strukom", tvrdi se u saopštenju.

Međutim, kako i sami navode, realizacija projekta regulacije korita rijeke Ostružnje, nije još ni počela, a za to EFT odgovornost pripisuje manjem broju vlasnika parcela smještenih na koridoru regulacije riječnog korita bez čije saglasnosti se ne može legalno ući u njihov posed. 

Ako regulacija korita još nije ni počela, nejasno je, međutim, kako je moguće da je EFT svoje odvodne kanale sa kopova rude sproveo u rijeku Ostružnju, odnosno, koji su im to nadležni organi odobrili, a da korito Ostružnje nije regulisano, pa sada štetu trpe vlasnici kuća i poljoprivrednog zemljišta.

Taj odgovor danas nismo dobili, a, slučajno ili ne, baš dok je ekipa BN TV boravila u Stanarima, pojavile su se mašine koje su radile na čišćenju korita Ostružnje. To će, ipak, samo trenutno ublažiti problem mještana. A kada će problem biti trajno riješen – pitanje je na koji odgovor treba da daju EFT i nadležni organi.



BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Rade

17.05.2018 19:08

Prvi je krivac opstina Stanari ,oni ne sluzi narodu sto je njena obaveza vec pojedincima.Do danas jos nisu poslali komisiju za procjenustete na lice mjesta zato sto prikrivaju neciju odgovornost.Kao i sama drzava tako se i opstina ponasa .Poplavljena kuca je kuca palog borca koji je dao zivot za ovu drzavu a niko se jos nije oglasio,nisu dosli da pitaju treba li pomoc.Oni nemaju ni dusu ni malo ljudskosti.Imala bi i policija sta raditi ali kao i opstina stite samo kriminace.

ODGOVORITE
Name

Iggy

17.05.2018 19:29

Ma drzava kriva,ko im je dao uopste dozvolu da se prikljuce u korito rijeke koje nije u mogucnosti da prihvati tu kolicinu "mulja" da se ovo desilo u Austriji,fabrika bi bila zatvorena,kuce ljudima renovirane i dobili bi oogromnu odstetu,ali kod nas naravno sve po propisu ide tako da ko jebe ljude,umrite u mulju,jer ljudi imaju DOKUMENTACIJU...

ODGOVORITE
Name

Gk

17.05.2018 22:21

OVAJ.SLUCAJ.U.SVIJETU.ODMA.BILA.RIJESENA.ZATVORENA.KOMPANIJA..PROVJERA.LAJSNESA.ZA.RAD.I.ODOBRENJE.ZA.RAD.NAKNADA.OSTECENI.LJUDIMA..U.RS.JE.KRIMINAL

ODGOVORITE