''Slučaj Grizman'': Šta nudi Atletiko? Koliko daje Barsa?

Ko je spreman više da rizikuje? Kreće igra živaca, ključni datum 30. jun!

Fudbal 22.05.2018 | 23:45
''Slučaj Grizman'': Šta nudi Atletiko? Koliko daje Barsa?
O njemu pišu svi. I u Madridu i u Barseloni. I jedni i drugi imaju povoda. U glavnom gradu veličaju doprinos osvajanju Atletikovog trećeg pehara Lige Evrope i nadaju se da će ostati, a u Kataloniji ga najavljuju kao moćno oružje novog trozupca aktuelnog prvaka.

Grizman je ovog četvrtka toliko medijski izraubovan da se u moru kontradiktornih informacija koje svaki čas izleću po portalima može kostatovati samo da se - ništa ne zna. Niti u Atletiku mogu da garantuju da će ostati, niti je Blaugrana tako sigurna da će ga dobiti.

O čemu je reč?

Osvajanje trofeja Lige Evrope podiglo je lestvicu očekivanja meču Kolčonjerosima. Sledeća meta je Liga šampiona. Posebno što je finale 2019. zakazano na novom stadionu „Vanda Metropolitano“ i što bi u tom slučaju Atletiko imao prednost domaćeg terena kakvu nije uživao protiv Reala ni u Lisabonu (2014), ni u Milanu (2016), kad mu je malo nedostajalo da se popne na krov. Grizmanu je predočeno da ovog leta niko od prvotimaca neće napustiti crveno-bele, a da će novac zarađen od osvajanja Lige Evrope i nagomilan transferima minulih sezona biti dodatno uložen u jačanje tima na pozicijama koje se smatraju kritičnim.

Paralelno s tim, Atletikovi rukovodioci saopštili su Grizmanu da uskoro kreće izgradnja trening centra u okviru „Vande“, sa pratećim sadržajima na nivou najopoznatijih svetskih klubova, što bi za cilj imalo da na tom mestu rastu talenti i jednog dana se samo prebace iz mlađih kategorija u prvi tim. Kao što, na primer, radi Barselona.

Najznačajniji predlog koji je uprava Atletika dala francuskom napadaču tiče se finansija. Želi s njim da produži saradnju i poveća mu primanja na 20.000.000 evra. Neki pominju i 22.000.000 evra. U tom slučaju nekadašnji špic Real Sosijedada bi ušao u red najplaćenijih fudbalera sveta, iza Lionela Mesija (50.000.000 evra godišnje), Nejmara (37.000.000) i Kristijana Ronalda(23.000.000). Svesne su Jorgandžije kakvog igrača imaju i žele da grade tim oko njega. S idejom da osvoje Ligu šampiona i tako pokažu da su i takmičarski, a ne samo platežno, sposobni da se trkaju sa Realom i Barselonom.

„Sve zavisi od toga kakvim se osećanjima vodi Grizman. Da li želi da pravi istoriju Atletika, gde bi se sve vrtelo oko njega ili želi da ode u klubu kome nikad neće postati istorijska ličnost. Poštovaćemo i ukoliko planira da nas napusti“, rekao je Hil Marin, izvršni direktor Madriđana.

A Barselona ga čeka raširenih ruku. Nudi mu da igra u istom timu sa Lionelom Mesijem, Luisom Suarezom i Felipeom Kutinjom... Reklo bi se, automatski više šansi za osvajanje trofeja. Što je Grizmanova prva želja, s obzirom da je tek u sredu veče u Lionu podigao tek drugi pehar u karijeri (ima Superkup Španije iz 2014). A već mu je 27 godina. Katalonci su mu spremili „sedmicu“ na poleđini dresa, međutim...

Ne mogu da mu ponude platu kao Atletiko. Prošlogodišnjim kupovinama, te produžetkom ugovora sa Mesijem, probijeni su limiti kad su izdaci za igrače u pitanju, te je Barselona u prilici da Grizmana počasti sa maksimalno 15.000.000 evra. Ugovor bi glasio na pet godina. Ako ga odradi do kraja to je 75.000.000 evra. Ukoliko bi ostao u Madridu u istom periodu bi izašao na ravno 100.000.000. Oseti se...

U Barseloni tvrde da imaju načelan dogovor sa Antoanom Grizmanom i da će ga objaviti 1. jula. Bez mešanja Atletika. Iz prostog razloga što tog dana otkupna klauzula „pada“ sa 200.000.000 evra na 100.000.000 evra. Podignuta je minulog leta u trenutku kad je FIFA zabranila Madriđanima da dovode igrače, pa je prvi napadač u znak zahvalnosti ostao, a za uzvrat tražio da u ovog prelaznom roku cena bude prepolovljena. Što sugeriše kakve su mu namere. Barselona mora da uđe u trku sa vremenom, a možda i dodatno zavuče ruke u kasu, jer je sam Grizman - u nedelju igra poslednji meč ove sezone za klub - nagovestio da želi „mirne glave“ na Mundijal u Rusiju. A SP kreće 15. juna. Sledećeg dana Francuska igra sa Australijom. Teško je poverovati da će Barsa dotad iskeširati 200.000.000 evra, pa je počela zaobilaznim putem da ispituje teren i pokušava da nagovori čelnike Atletika da pusti fudbalera pre roka koji podrazumeva smanjenje otkupne klauzule.

Madriđani ni da čuju. S tim da i oni rizikuju. Ukoliko se ne dogovore sa Barsom do 30. juna već narednog jutra se ne pitaju ništa i biće dovoljna uplata od 100.000.000 evra da „oslobodi“ Grizmana. Plus, u tom slučaju 20 odsto transfera ide Antoanovom pređašnjem klubu, Sosijedadu, što je jedna od kaluzula ubačenih u ugovor kad je dolazio sa „Anoete“.

Jedno je sigurno: Atletiko na tržištu može da nađe jeftinijeg. Boljeg - teško.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar