Pobuna veterinara iz Bijeljine

Veterinarska stanica“ Bijeljina pokrenula je upravni spor za poništenje rješenja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kojim su im, kako tvrde, oduzeti najznačajniji tereni na kojima su do sada radili i dodijeljeni povlaštenim pojedincima, saznaje poslovni portal Capital.

Republika Srpska 17.05.2018 | 16:35
Pobuna veterinara iz Bijeljine
U „Veterinarskoj stanici“ Bijeljina tvrde da su im najnovijom podjelom oduzeti najznačajniji epizootiološki tereni i veliki broj grla i dodijeljeni drugim organizacijama, iako njihova stanica ima najviše bodova po kojima bi trebalo da se rangiraju i dobijaju oblasti i grla.

Spornim rješenjem ovoj veterinarskoj stanici su, kako tvrde, dodijeljena četiri nova, uglavnom nenaseljena mjesta, dok su im oduzeta ona najbitnija. Zbog toga su pokrenuli upravni spor pred Okružnim sudom u Banjaluci kako bi ga poništili.

„Iako imamo zvaničan dopis koji je potpisala pomoćnica ministra poljoprivrede Radmila Čojo, u kojem nam je rečeno da ćemo raditi na mjestima na kojima smo i do sada radili, prije dva mjeseca je održana podjela epizootiološkog terena grada Bijeljina na kojoj smo ostali bez najboljeg terena. Novom raspodjelom smo izgubili 850 grla goveda, a dobili 50 grla“, tvrdi direktor „Veterinarske stanice“ Bijeljina Sandro Mađarac.

Dovedeni smo na ivicu egzistencije

Mađarac ističe da su im oduzeta sela u kojima imaju ambulante, a data sela udaljenija od njihovih ambulanti, koja nemaju ni žitelja ni stoke.

„Oduzeli su nam sela od kojih su naše ambulante udaljene svega dva kilometra i dali onima koji su udaljeni 11 kilometara“, kaže Mađarac u izjavi Capitalu.

Navodi da je ovakvom podjelom njegova stanica dovedena na ivicu opstanka i da su posljedice vidljive već nakon dva mjeseca primjene spornog rješenja.



„Osjetno lošije poslujemo, već smo morali da smanjimo plate i odmah nakon mjesec dana se vidjelo da ćemo veoma teško da radimo bez tih mjesta“, kazao je Mađarac i dodao da su mještani iz sela koja su im oduzeta čak pisali i peticiju da žele da rade sa ovom stanicom.

Kaže da je o ovom problemu razgovarao sa resornim ministrom, ali da konretnog odgovora nije bilo. Pisao je i predsjednici Vlade RS Željki Cvijanović, ali  i minstru poljoprivrede Stevi Mirjaniću.

“Da li ste svjesni da pomoćnica ministra gasi „Veterinarsku stanicu“ Bijeljina koja postoji 70 godina, koja ima svoje objekte, da bi  radile ambulante u iznajmljenim prostorima i koje su otvorene neposredno pred samu podjelu?”, navedeno je dopisu upućenom ministru.

Ministarstvo: Dali smo prioritet „Veterinarskoj stanici“ Bijeljina
Ministarstvo je u odgovoru na dopis „Veterinarske stanice“ navelo da  je vodilo računa o ravnomjernoj zastupljenosti razvijenih i manje razvijenih sela u skladu sa bodovima te da nisu tačni njihovi navodi da su dobili samo četiri naseljena mjesta.

Naveli su da su bodovali veterinarske organizacije u skladu sa Pravilnikom o uslovima i postupku dodjele ovlašćenja za sprovođenje programa mjera i upisa u registar ovlašćenih veterinarskih organizacija.

U Ministarstvu tvrde da su se prije donošenja konačnog rješenja, detaljno upoznali sa zahtjevima ove stanice te da su u skladu sa brojem ostvarenih bodova i procentima dali prioritet ovoj organizaciji u odabiru naseljenih mjesta.

„Rješenjem o ovlašćenju za sprovođenje Programa mjera zdravstvene zaštite životinja na epizootiološkom području grada Bijeljina „Veterinarska stanica“ Bijeljina dobila je ovlašćenje nad 11 naseljenih mjesta, što je u skladu sa osvojenim procentima i bodovima“, navedeno je u odgovoru resornog ministarstva.

U ministarstvu su rekli i da je od ukupno 20 veterinarskih organizacija koje su podnijele zahtjev za dobijanje poslova iz programa mjera na epizootiološkom području grada Bijeljina, niti jedna veterinarska organizacija nije uputila prigovor na podjelu terena, osim „Veterinarske stanice“ Bijeljina.

(Capital)
 

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Pa sta je ovo vise?

17.05.2018 14:46

Dokle? Dokle narode mozes trpiti? Moze jos a?

ODGOVORITE
Name

Gasi sve

17.05.2018 15:31

Sve gasi, svakako smo propali.

Name

SPAS

17.05.2018 14:50

Neka im se dodijeli ciijeli SNSD. To bi bilo pošteno.

ODGOVORITE
Name

Deba

17.05.2018 15:04

Pa to Misko zvani divlji vepar, namjesta! Javna tajna, i krmad uvukli u politiku

ODGOVORITE
Name

Re

17.05.2018 16:07

Org metafora, ahahhaha.

Name

Veterinar

17.05.2018 16:01

Pola veterinarsih organizacija je osteceno,nagradjeni su oni koji su Radmili Cojo odneli gomilu para. pravilnik se nije postovao ni najmanje....brzo ce reagovati sindikat po mojim saznanjima.

ODGOVORITE
Name

Veterinar 2

17.05.2018 18:05

Koji sindikat? Nepostojeci, ciji je "predsjednik" kosati preletac iz stranke u stranku Cacanovic , ujedno i uzasno los covjek, koji se lazno predstavlja kao predsednik necega sto ne postoji?

Name

Sta pijes

17.05.2018 16:08

Stizzzeee ladna pivaaaa.

ODGOVORITE
Name

Milan

17.05.2018 16:27

Pomocnica Cojo je najkorumpiraniji pomocnik u Vladi RS. Treba je hitno smeniti i provesti protiv nje krivicni postupak.

ODGOVORITE
Name

lakrdija

17.05.2018 16:55

Udri Mile buzdovanom ko ne slusa vidis da se lijepim rijecima nista postic ne moze.

ODGOVORITE
Name

Istina

17.05.2018 17:02

Afere Radmile Cojo. Bruceloza,polaganje strucnih ispita i nezakonita naplata za iste,veza sa klaonicarima i mlekarima,afera mesna industrija Pekabesko,nezakonite podele terena,davanje terena mimo podele,izdavanje resenja za rad protiv misljenja institucija,retroaktivna resenja itd.

ODGOVORITE
Name

Roki

17.05.2018 17:37

Kod Radmile se zna koliko para toliko muzike pa ta ne radi nista bez para,kriminalac u drzavnoj sluzbi tu im je najbolje kradu a niko ih ne dira!

ODGOVORITE
Name

Закон

17.05.2018 17:41

Е мој Мађарац, како измишљаш. Ово је први пут да су испоштовали закон и подзаконске акте, а теби није по вољи јер си већ дуго повлаштен. Заборавили су многи да то није твоја ветеринарска станица, већ акционарско друштво. Стоп извртању чињеница!

ODGOVORITE
Name

Д

17.05.2018 20:59

Шта власт неће у радити само да направи хаос у Бнељини јестим гу... зинула на Бјељину

ODGOVORITE
Name

Bato

18.05.2018 03:33

Mađarac ističe da su im oduzeta sela u kojima imaju ambulante.... Koje ambulante, kad je dotični toliko pametan trebao bi znati de te iste trebaju biti kao poslovne jedinice registrovane..... a nisu znači da rade na crno, to naravno zna i dotična gdja svi su isti, povlašteni bahati i gladni do bola.