Odbili ponude za naplatne kućice

“Autoputevi Republike Srpske” poništili su tender za izgradnju naplatnih kućica na autoputu Banjaluka-Gradiška, težak više od 3,5 miliona KM, jer su pristigle ponude bile preskupe za ovo preduzeće.

Republika Srpska 17.05.2018 | 09:39
Odbili ponude za naplatne kućice
U ovom javnom preduzeću potvrdili su za CAPITAL da su za ovaj posao bila obezbijeđena sredstva, ali da su vrijednosti svih šest pristiglih ponuda značajno premašile iznos koji je planiran za ovaj posao.

„Postupak javne nabavke za izgradnju naplatnih stanica u mjestima Čatrnja, Nova Topola i Aleksandrovac poništen je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, jer su cijene svih dostavljenih ponuda znatno veće od obezbjeđenih sredstava za ovu nabavku“, stoji u odgovoru „Autoputeva“ dostavljenom CAPITAL-u.

Za milionski posao prijavili su se „Niskogradnja“ iz Laktaša, „Integra inženjering“ Banjaluka, „MG Mind“ iz Mrkonjić Grada te firma iz Zenice „ITC Zenica“.

Pored njih, ponude na milionski tender „Autoputeva“ dostavile su i dvije grupe ponuđača i to jedna koju čine „Prijedorputevi“ iz Prijedora, „Kozaraputevi“ i „Dos Elektro“ Banjaluka, dok drugu grupu ponuđača čine firme „Geokop“ iz Dervente i „Ferrostil-MONT“ iz Prnjavora.



Među uslovima koji su navedeni u tenderu, između ostalog, navedeno je da ponuđači moraju imati pozitivno poslovanje u posljednje tri godine te da im je ukupan promet u tom periodu iznosio šest miliona KM. Takođe, izabrani ponuđač bi iza sebe trebalo da ima uspješno sprovedene slične poslove u vrijednosti od oko tri miliona KM bez uračunatog poreza na dodatu vrijednost.

Za savjetovanje 9,4 miliona KM

Za razliku od izgradnje naplatnih kućica, “Autoputevi RS ” su imali više sreće u traženju usluga savjetovanja, pa će u naredne četiri godine isplatiti društvu za reviziju i konsalting „Deloitte“ 9,4 miliona KM. Ponudu „Deloitta“ nije bilo teško ocijeniti jer je bila i jedina pristigla na milionski vrijedan tender. Ova firma za samo šest godina od „Autoputeva RS“ za poslove savjetovanja naplatiće ukupno 14 miliona KM.



Troškovi za konsultantske usluge ponovo su podigli prašinu u februaru ove godine, kada milionski teška javna nabavka i raspisana, jer je stvarne efekte skupog savjetovanja, koje godišnje košta 2,34 miliona KM, teško izmjeriti. U tenderskoj dokumentaciji tražene su pravne, finansijske i tehničke konsultacije tokom pripreme i provođenja strategije u vezi sa koncesijama i javno-privatnim partnerstvima u okviru izgradnje mreže.

Isti ovakvim tenderom preduzeće je bilo okupirano i prije dvije godine. Tada se za ovaj period tražila firma koja će nuditi savjete po cijeni od 4,6 miliona KM. Najsrećniji u odabiru i tada je bio “Deloitte”.

Tačnije, i tada je ponuda grupe “Ces COWI” iz Beograda, “Deloitte Central Europe Limited” Nikozija Kipar i Deloitte Beograd bila zapravo i jedina pristigla, a godišnje je na njihovim računima završavalo oko 2,3 miliona KM. Ovaj ugovor istekao je 1. aprila ove godine.

U „Autoputevima“ nikada nisu opravdali ranije date milione za konsultacije. Na pitanja CAPITAL-a o konkretnim rezultatima savjetovanja, ali i planovima za naredne četiri godine u kojima će dati 9,36 miliona KM odgovori nikada nisu stigli.

Međutim, kod ranije raspisanog tendera istakli su da su ugovorom o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) obavezani da angažuju konsultante.

Izvor: Capital.ba

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Sejo

17.05.2018 08:14

Savjet zlata vrijedan.

ODGOVORITE
Name

Draganče

17.05.2018 08:17

Zato služe porezi, doprinosi i akcize...ne za narod, već za “elitu”.

ODGOVORITE
Name

Ddd

17.05.2018 08:20

Ja bi stvarno volio znati sta ovi savjetuju i kakve konsultantske usluge pruzaju? Samo izvlace pare...

ODGOVORITE
Name

pa

17.05.2018 09:09

TO I JEST JEDINI SMISAO - NOVAC ZA NISTA ; A pogledaj ko stoji iza i koje su veze ,mafijaske , korupterske ,pljackaske , kumovske, rodbinske,,PARTIJSKE itd....

Name

@pa

17.05.2018 10:11

Djeluje da ti znaš "ko stoji iza". Dakle - ko? Ali nećemo ti vjerovati na riječ već da nas lijepo uputtiš na sajt, dokument i tsl. gdje sve to možemo provjeriti i pročitati. Ko?

Name

RE @pa

17.05.2018 11:03

Pa "kumovski" dogovori i lopovsko-korupterske nagodbe se nikad ne objavljuju i potpisuju javno i to nije za "NORMALNI SVIJET" ????

Name

@pa

17.05.2018 13:03

Tako sam i mislio - lupetaš dok sa društvom cjevčiš pivušu ispred prodavnice..

Name

Virus

17.05.2018 13:54

@pa pa ti si i glup ilud i budalast itd. covek ti rece da stoje prijatelji,kumovi,sinovi iiiittttdddd il treba mozda da se naslika da ti nesto prokuzis.

Name

@pa

17.05.2018 19:50

A šta je mene briga što je "čovjek rekao", ili šta si ti (isto si "čovjek"?) rekao? Mogli ste obojica reći i da iza svega stoje Marsovci i šta - trebalo bi da vam vjerujem zato što ste to rekli. Mislim, "Dilojt" je svjetski revizorski i savjetodavni brend, niko se ne prijavi na tender osim njih, i sad tvoj "čovjek" i ti se nađete da vi kao "znate" nešto o tome. Znate moj q, samo lupate gluposti.

Name

WSR

17.05.2018 09:42

Savjetnik iz Nikozije? Kipar je inače svjetski poznat po savjetnicima za autoputeve, pored proizvodnje kozijeg sira. VelikoSrbende je lakše zajebati nego novorođenče u pelenama, narod za cirkusijadu!

ODGOVORITE
Name

meh@WSR

17.05.2018 10:09

Ti se slabo služiš engleskim, jel' da: "Deloitte Central Europe Limited". Inače, Deloitte je vjerovatno jedna od najjačih svejtskih revizionih i savjetodavnih kompanija. Uostalom, što ne ponudi bilo ko od vas savjetodavne usluge makar za upola para, tender je bio javan? Biće da je problem u tome što ne znate šta podrazumijeva posao savjetovanja za ovakve projekte.

Name

RE

17.05.2018 10:12

Sta ocekujes od mutavih potomaka kmetova,....

Name

Sinj

18.05.2018 06:06

Sad će oktobar samo sprečiti kradju glasova

ODGOVORITE