Zašto je Balkan bure baruta ?

U Bosni i Hercegovini je prisutna besramna korupcija i ako se ne ožive institucije, šansa za ulazak u Evropsku uniju je minimalna, ocjena je sagovornika u emisiji "Globalno" BN TV.

Republika Srpska 16.05.2018 | 23:19
Zašto je Balkan bure baruta ?
Pokušaj centralizacije Bosne i Hercegovine, na kojem insistira međunarodna zajednica s ciljem brže evrointegracije, za sada je bez rezultata. I dalje bh.scenom vladaju nacionalne stranke i taj koncept će najvjerovatnije biti nastavljen i nakon izbora.

Istovremeno, u Bosni i Hercegovini je prisutna besramna korupcija i ako se ne ožive institucije, šansa za ulazak u Evropsku uniju je minimalna, ocjena je sagovornika u emisiji "Globalno".



Samo dogovor sva tri konstitutivna naroda, može sačuvati dejtonsku BiH, smatra karijerni diplomata dr Zoran Milivojević i ukazuje da je taj nacionalni prefiks mnogo više izražen sada nego prije deset godina.

"Nije se potvrdilo ono što je bio pokušaj da se nekako država centralizuje na nekim demokratskim osnovama, da bude funkcionalnija i da stvori uslove za njenu evroatlantsku integraciju na jedan dinamičniji način, taj je pokušaj Zapada i dalje aktuelan, ali ja mislim da za to nema uslova", rekao je Milivojević.



Pozicija BiH zavisi od pozicije Srbije i Hrvatske, ali ne može se riješiti niti jedan problem u regionu ako se ne dobije vjetar u leđa iz Vašingtona, što se više puta i potvrdilo, tvrdi prof.dr Darko Trifunović, stručnjak za bezbjednost.

"Zbog toga što smo to shvatili 2005. godine kada je Pedi Eštaun htio da ugasi Policiju Republike Srpske, Darko Matijašević, bivši ministar policije i diplomata, vojni izaslanik u BiH, i mi smo uspjeli da 43 kongresmena ubijedimo da je Policija RS jako bitna u borbi protiv terorizma", podsjetio je Trifunović.

Trifunović ukazuje da niko ne brani ni Bosni i Hercegovini, ni Srbiji, niti regionu da ima dobre odnose sa Rusijom i Kinom, ali vojna neutralnost o kojoj sadašnja vlast Republike Srpske insistira je samo dnevnopolička retorika.

"Ne zaboravite da je Nebojša Radmanović (visoki funkcioner SNSD-a) kao aktuelni član Predsjedništva BiH potpisao MAP i BiH je jednim velikim korakom u NATO".

Istovremeno, Trifunović ukazuje da ne treba nasjedati da prorusku priču aktuelne vlasti, jer su upravo oni došli na vlast na NATO tenkovima.

"Ne zaboravite da je upravo ministar Dragan Lukač na NATO tenku izbacio iz Banskih dvora legitimno izabranog predsjednika RS Nikolu Poplašena".

Govoreći o aktuelnim previranjima oko statusa Kosova i Metohije, Milivojević ukazuje:

"Srbija neće odustati od svojih principa niti će dozvoliti da se status Kosova i Metohije riješi bez Savjeta bezbjednosti UN-a".

Međutim, Trufinović tvrdi da velike sile ne prihvataju međunarodno pravo kada su njihovi interesi u pitanju, pa i u slučaju Kosmeta.



BN TV 

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Ista prica

16.05.2018 21:28

Odgovorno tvrdim razgovarajuci ponekad sa kolegama Poljacima ovde u Austriji da nam je bolje jesti obudjani hamburger star tri dana nego svjezu rusku salatu,pa vi kako hocete,ovi pljuju kad im spomenem Ruje.. Tesko onom tko dopusti da ga Ruska čizma gazi...

ODGOVORITE
Name

@ ista prica

17.05.2018 04:38

E pa u vezi Rusa vi i mi ne mislimo isto - mi volimo Ruse, a vi vjerovatno smatrate da je pod Austro-Ugarskom cizmom bilo super?! Cim kaces "TKO" - jasno je ko si i kakve su ti namjere! Živjela nasa braca Rusi!

Name

Za ista prica

17.05.2018 05:05

A pricaju li ti isti ti Poljaci kako im je pod "cizmom" Evropske unije - ne vidim da su nesto napredovali, osim sto su se mladi rastrkali od Norveške do Irske, pa eto i do Austrije?! Al bitno da su se oni rijesili Pravoslavnih Rusa!

Name

re

17.05.2018 05:09

Kojesta! Kada Hrvati budu lijepo govorili o Srbima u Austriji,tada ce isto Poljaci u Austriji lijepo govoriti o Rusima.

Name

Re ista priča

17.05.2018 05:25

Poljaci su bili načepljeni od strane SSSR-a i tada je bilo drugo vrijeme i drugi su bili predsjednici. Ne kažem da nas danas Rusi neizmjerno vole ali je potpuno drugo stanje u Svijetu i različiti su globalni interesi i zato mislim da nas oni nikada ne bi zasuli granatama kao što su to uradili Ameri. Isparčali su Jugu na sitne djeliće u bijedu uveli sve narode i još nam kroje kapu i pričaju o potrebi uzajamne ljubavi nakon ogromne prolivene krvi. Ti si u Austriji u povoljnijem ambijentu, razgovaraj sa svima a ne samo sa Poljacima a ćeš imati pogled i na drugu stranu medalje.

Name

Ista prica

17.05.2018 06:21

Decki nagrnite onda tamo u Rusiju hehe. Manite se Amerike,Njemacke,Slovenije,Austrije,Holandije..trazite posla kod Ruja.. Koji ste vi hipokriti jbt. U Čikagu zivi vise Srba nego u cijeloj vam majcici Rusiji. Prijatan dan

Name

pp

17.05.2018 06:36

Ovo se zove ŠUPLJA PRIČA

Name

barut

16.05.2018 22:09

Samo da znamo da smo svi u tom buretu znaci svi idemo u zrak

ODGOVORITE
Name

Kumic

16.05.2018 22:27

Zasto smo bure baruta zato stosmo glupi pa sluasamo i Rusiju i SAD i bicemo uvijek topovsko meso zaradi tudji interesa i kojekakvi lopova koji radi svoji interesa zavadjaju ova tri naroda moral i licnost politicara ravna NULI

ODGOVORITE
Name

damjan

17.05.2018 06:10

Jeste li se ikada zapitali:zasto se tri naroda na Balkanu stalno ubijaju?Da li je to od prevelike ljubavi ili od prevelike mrznje?Pustite demagogiju .Ne podnosimo se.Znas sta mi je jedna Sajda rekla za vrijeme rata:radje cu sa hrvatom jesti sa poda nego sa tobom sa stola.Eto vam ih bez mene.U pamet se moj ludi narode.Ne budimo ludare ovoga vijeka.Molim vas da budemo svoji na svome.

Name

za daj dam

17.05.2018 06:24

Sajdini su bili skupa sa hrvatima u ustaškim formacija za vrijeme drugog svjetskog rata. Ostali su u "ljubavi" do dan danas. Uvijek su željeli ostati sa raznim osvajačima a Srbi to nisu znali pa su ih uvijek oslobodili od takvih. To je greška nas Srba.

Name

re

17.05.2018 06:41

Trenutno je situacija takva da Balkan može zapaliti samo RS pokušajem secesije, pošto to nije realno Balkan je miran do daljnjeg.

Name

Putin

17.05.2018 06:52

Zivio PUTIN URAAAA

ODGOVORITE
Name

za ista priča

17.05.2018 08:57

Tvoj komentar ne iznenađuje jer se po pisanju pojedinih riječi vidi da pripadaš onoj grupaciji živih bića koji se nazivaju poltroni zapadnjačke agresivne politike. Na zdravlje ti čaša sopstvenog ludila.

ODGOVORITE