Sautgejt odredio tim za Rusiju, Englezi opet ljuti!

Kakav god izbor selektor-debitant da je saopštio, bio bi meta kritika i uvreda, što se dogodilo i prilikom čitanja spiska putnika na Mundijal.  SPISAK ENGLESKE: Formula 23+5! Nagrada za Aleksander Arnolda, preživeli Velbek i Kejhil, otpali Lalana, Sesenjon, Vilšer, Smoling. . .  

Fudbal 16.05.2018 | 20:40
Sautgejt odredio tim za Rusiju, Englezi opet ljuti!
Selektor i bivši reprezentativac Engleske, Garet Sautgejt, uzburkao je inače nemirnu ostrvsku javnost konačnim izborom 23 fudbalera koji će na predstojećem Mundijalu pokušati da opravdaju uobičajeno velika očekivanja nacije koja se nada prvom polufinalu od 1990. godine.

Kakav god da je bio izbor čoveka koji će u Rusiji debitovati na velikim takmičenjima, a koji je u septembru 2016. kao selektor mlade reprezentacije neplanirano nasledio oteranog Sema Alardajsa, bilo bi previše nezadovoljnih i među navijačima i među novinarima koji nisu propustili priliku da se načude i ovog puta.

Ukratko, najviše je šokiranih zbog izostavljanja Džeka Vilšera iz Arsenala, fudbalera čija je karijera sve samo ne za primer i poštovanje, kao i štopera Mančester junajteda, Krisa Smolinga, koji je tokom sezone na izmaku pružao i odlične i zabrinjavajuće partije pritom čineći greške koje su direktno uticale na ishod nekih od najvažnijih mečeva na tom putu.

Priličan je broj i onih koji se pitaju kako je 19-godišnji Trent Aleksander-Arnold uvršten među putnike na Svetskog prvenstvo i to kao jedan od trojice desnih bekova, a nije dve godine mlađi Fulamov "vunderkind" Rajan Sesenjon, najbolji fudbaler Čempionšipa ove sezone pod vođstvom srpskog trenera Slaviše Jokanovića.

"Poziv upućen Trentu Aleksander-Arnoldu je i te kako zaslužen. Kada zovemo mlade igrače, to nije zato što su mladi, već zato što su igrama to zaslužili", rekao je Sautgejt.

Golman Barnlija, Nik Poup, zauzeo je mesto pomalo već zaboravljenog Džoa Harta, štoper Gari Kejhil povratio je status reprezentativca nakon što ga je Sautgejt povremeno "hladio" zbog loših igara u Čelsiju, mada bi najveće iznenađenje mogao da bude poziv njegovom saigraču Rubenu Loftus-Čiku koji je sezonu proveo na pozajmici u Kristal Palasu i, očigledno, igrama kod bivšeg selektora Engleske, Roja Hodžsona, zaslužio odlazak na najveći planetarni fudbalski događaj.

Treba reći i da je Sautgejt kao selektor mlade reprezentacije sarađivao sa Loftus-Čikom i još nekolicinom pripadnika "novog talasa", igrača koji će prvi put u svojim karijerama preuzeti odgovornost kada je nacionalni tim u pitanju usled neminovne smene generacija sprovođene nekoliko godina u kojoj su se jedan za drugim opraštali Džon Teri, Frank Lampard, Stiven Džerard, Vejn Runi…

Engleska, koja je od četvrtog mesta na Mundijalu u Italiji pre 28 godina samo dva puta stizala do četvrtfinala (2002, 2006), dva puta ispadala u osmini finala (1998, 2010), jednom u grupnoj fazi (2014), a jednom ostala i bez plasmana na završni turnir (1994), prvu utakmicu u okviru Grupe G odigraće 18. juna sa Tunisom, pet dana kasnije sa Panamom i potom u derbiju odmeriti snage sa Belgijom.

"Verujem da je ovo sastav zbog kog bi svi trebalo da budu uzbuđeni. Ovo je mlada grupa, ali sa nekoliko veoma važnih starijih igrača, zbog čega verujem da je ostvaren dobar balans i kada je u pitanju iskustvo i karakter, ali i u pokrivenosti svih linija tima", rekao je Sautgejt, koji je odredio i grupu od petorice igrača koji će biti "u pripravnosti" za slučaj da se od danas do polaska na Mundijal neko od izabranih povredi.

To su Adam Lalana iz Liverpula, Tom Hitom i Džejms Tarkovski iz Barnlija, Luis Kuk iz Bornmuta i Džejk Livermor iz Vest Bromvič Albiona.

Nešto su mediji iskopali i pre objavljivanja spiska, ali kao i svaki put - iznenađenja je moralo da bude. Posebno imajući u vidu da je Geret Sautgejt odavno nagovestio da je spreman da napravi radikalni rez u gordom Albionu. Tako je bili prilikom saopštavanja spiska od 23 igrača za Svetsko prvenstvo u Rusiji, uz napomenu da su još petorica igrača na pomoćnoj listi rezervnih fudbalera.

Dakle, kao i što su novinari najavili na spisaku nema iskusnog golmana Džoa Harta, a u vezi ni Arsenalovog Džeka Vilšera čije nepozivanje je verovatno najveće iznenađenje . Bilo barem do juče.

Poslednji filter nije prošao ni Adam Lalana čije šanse da se nađe u 23 su upropastile konstantni problemi sa povredama ove sezone.

Nema dalje ni povređenih Alfija Mosona ni Džoa Gomeza, ali ni igrača koji su poslednjih sezona i te kako forsirani, a sada su prekobrojni iako su sasvim zdravi. Takvi su štoper Mančester junajteda Kris Smolinga, pa ni Evrrtonovog Majkl Kin o kome su se prošlog leta ispredale bajke. Nema ni Luka Šoa, Džondža Šelvija, iskusnog Tea Volkota, mladog Tamija Abrahama, ni Fulamove senzacije Rajana Sesenjona za koga je Sautgejt procenio da je još rano.

Ali zato je tu iskusni Geri Kejhil, iako je u poslednjih pet utakmica reprezentacije Sautgejt probavao sve i svakoga kao centralnog beka i verovatno na kraju uvideo da je Čelsijev as, iako je premašio zenit, i dalje najbolja opcija. Kratkih rukava ostali su Džejms Tarkovski i Majkl Kin.

Vilšera je zamenio Fabijen Delf, na levom beku su Ešli Jang i Dani Rouz dobili prednost u odnosu naRajana Bertranda. Donekle neočekivan je i poziv za Čelsijevog Rubena Loftus Čika, mada je on imao dobru sezonu u Kristal Palasu.

Evo i kompletnog tima Engleske:

Golmani: Džek Batlend (Stouk), Džordan Pikford (Everton), Nik Poup (Barnli).

Odbrana: Trend Aleksander-Arnold (Liverpul), Gari Kejhil (Čelsi), Kajl Voker, Džon Stons (Mančester siti), Hari Megvajer (Lester), Kjeran Tripijer, Deni Rouz (Totenhem), Fil Džons, Ešli Jang (Mančester junajted).

Sredina: Erik Dajer, Dele Ali (Totenhem), Džes Lingard (Mančester junajted), Džordan Henderson (Liverpul), Fabijan Delf (Mančester siti), Ruben Loftus-Čik (Čelsi).

Napad: Džejmi Vardi (Lester), Markus Rašford (Mančester junajted), Rahim Sterling (Mančester siti), Dani Velbek (Arsenal), Hari Kejn (Totenhem).

Kada je sa svega 18 godina i 229 dana zabeležio nastup za seniorsku reprezentaciju Engleske na EURO 2016 u Francuskoj, mladi as "đavola" Markus Rašford obezbedio je mesto u timu i za prvi Mundijal u karjeri zbog čega je bio posebno emotivan.

Nigerija (2. jun) i prvi rival reprezentacije Srbije na Mundijalu, Kostarika (7. jun), biće sparing partneri Englezima tokom finalnih priprema.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar