Tripl-dabl Lebrona nedovoljan - Boston poveo sa 2-0!

Košarkaši Boston Seltiksa poveli su sa 2-0 u seriji finala Istoka, pošto su u drugom meču slavili protiv Klivlenda sa 107:94.  Boston ne da tvrđavu, malo je i Lebronovih 42! Seltiksi stekli maksimalnu prednost na svom terenu na startu finala Istoka (2:0). Klivlendu nije bio dovoljan ni "tripl-dabl" učinak najboljeg igrača.  Seltikovih devet veličanstvenih u Bostonu! Kavsima malo i 42 od Lebrona, 95 odsto šanse da Klivlend ispada! Prednost domaćeg terena sačuvana. Serija se seli u Ohajo.

Košarka 16.05.2018 | 11:45
Tripl-dabl Lebrona nedovoljan - Boston poveo sa 2-0!
Kavalirsima na ovoj utakmici nije bila dovoljna fenomenalna partija Lebrona Džejmsa – 42 poena (16/29), 12 astencija i deset skokova.

Boston je ponovo timskom igrom uspeo da pobedi Klivlend i u prva dva meča uspešno su odbranili domaći teren.

Ekipa Breda Stivensa utakmicu je rešila u drugom poluvremenu koje su dobili sa 59:39, a posebno je bila važna treća deonice i početak četvrte, kada su Seltiksi uspeli da preokrenu i potom dođe do nedostižne prednosti. 

Kod Bostona odlično su bili raspoređeni poeni, Džejlen Braun ubacio je 23, uz sedam skokova, Rozir je postigao 18, Horford je ostvario učinak od 15 poena i 10 skokova, dok su dvocifreni još bili Moris (12p), Tejtum (11p) i Smart (11p, 9as, 5sk). 

U poraženom sastavu jedino je Kevin Lav ispratio "Kralja" Džejmsa, pošto je postigao 22 poena i uhvatio 15 lopti. Podbacio je ostatak ekipe, pogotovo startni bek Džej Ar Smit koji za 27 minuta nije ubacio poena, 0/7 iz igre. 

Serija se sada seli u Ohajo gde će se odigrati naredna dva meča – sledeći je na programu noći između subote i nedelje.



Spekulisalo se u finišu regularnog dela sezone da je Milvoki namerno štelovao rezulate ne bi li na početku plej-ofa za rivala dobio povredama hendikepirani Boston. Sa ove distance gledano – jako glupa ideja, pošto Seltiksi igraju kao navijeni, pa su u prve dve utakmice sa Kavalirsima u finalnoj seriji Istočne konferencije NBA lige sačuvali prednost domaćeg terena i u Klivlend idu sa vođstvom od 2:0. Ovaj drugi “bod” donela im je pobeda od 107:94 u noći između srede i četvrtka.

Deveta u devet utakmica u Ti-Di Gardenu u plej-ofu! Mnogi su ih potcenjivali. Mnogo su ih potcenjivali.

Lebron Džejms nije. Pitanje je međutim koliko on može sam uz relativnu slabu podršku saigrača. Kraljevih 42 poena protiv Bostona samo donekle su ispratili Kevin Lav (22p, 15sk) i Kajl Korver (11).

Na drugoj strani šestorica Bostonovih košarkaša sa dvocifrenim košgeterskim učinkom. Džejlin Braun se izdvojio sa 23 koša, Teri Rozije je dodao 18,  Al Horford 15 uz 10 skokova, prebacili su i Markus Moris (12), te Džejson Tejtum i Markus Smart (po 11).

Nisu padali u depreciju kada je Lebron nemilice trpao u prvoj četvrtini u kojoj mu je trebalo samo sedam minuta i 43 sekunde da prebaci učinak od 15 poena iz prvog meča sa Seltiksima. Uzalud. Hladnokrvno su domaćini topili dvocifren zaostatak i u trećoj deonici preokrenuli rezultat u svoju korist i pritom mirno priveli utakmicu kraju.

A valja podsetiti na jedan statistički podatak koji mnogo govori: timovi koji su u serijama na četiri pobede dobili prve dve utakmice prolazili su dalje u 95 odsto slučajeva!

Naravno, protiv Lebrona nikakve statistike ne obećavaju. On je u karijeri šest puta jurio takav zaostatak i dva puta je uspeo: u finalu protiv Golden Stejta 2006. i u finalu konferencije 2007. protiv Detroit Pistonsa. Uostalom, on nije problem. I sada je bio maestralan. Uz tih 42 poena (šut iz igre 16/29) imao je i 10 skokova i 12 asistencija.

Šta vredi kad je on samo jedan, a Boston je – tim. Moris, Smarta, pa Rozije (14 poena u možd i odlučujućoj trećoj četvrtini) bili su ti koji su pogađali kad se utakmica lomila. Tribine su bile egzaltirane. Kako i ne bi kad se čini da Seltiksi ne mogu da izgube u Bostonu? Protiv Filadelfije su u drugoj utakmici polufinala Istoka nadoknadili 22 poena razlike. Tresao se tada TD Garden. Sada još jednom iako je zaostatak bio upola manji.

Dovoljno to govori o energiji u Bostonu.



Boston je iskoristio prednost domaćeg terena i slavio u drugom meču finala Istočne konferencije protiv Klivlenda.

Seltiksi su pobedili rezultatom 107:94 (23:27, 25:28, 36:22, 22:17) i pred dva meča na gostujućem terenu stekli maksimalnu prednost 2:0.

Iako meč u Gardenu nije počeo dobro za domaćina, u nastavku duela uspeli su da preokrenu rezultat.

Lebron Džejms je u prvoj četvrtini pravio "čarlame" na terenu, i odmah pokazao da je daleko raspoloženiji nego u prvom meču serije, kada je upisao samo 15 poena.

On je u prvom kvartalu ubacio 21 od ukupno 27 poena Kavsa, zabeleživši od toga četiri trojke, ali se ispostavilo da nije mogao sve vreme da nosi svoj tim.

Seltiksi su na poluvreme otišli sa sedam poena zaostatka u odnosu na Kavse, ali su u nastavku odmah preuzeli kontrolu na parketu. Najzaslužniji bio je Teri Rozir, koji je sa 14 pogodaka držao palicu. Uprkos tome što je Lebron bio na visini zadatka, Klivlend do kraja meča nije uspeo ozbiljnije da pripreti. Domaćini su stekli dvocifrenu prednost, koju su uspešno i očuvali.

Oni su tako produžili uspešnu seriju u svojoj dvorani u doigravanju na 8-0.

Na drugoj strani, u redovima gostiju bila je prisutna nervoza kada su shvatili da kola odlaze nizbrdo, što je rezultiralo nesportskim potezom Džej Ar Smita u finišu meča.

On je snažno gurnuo Ala Horforda pod košem, što je izazvalo negodovanje u redovima domaćina. Igrači Bostona odmah su reagovali, ali na sreću strasti su se brzo smirile.

Sudija je igraču Klivlenda dosudio nesportski faul, iako su mnogi smatrali da je trebalo da dobije isključenje.



U ekipi Bostona čak šestorica igrača upisala su više od po 10 poena, a predvodili su ih Džejlen Braun sa 23 poena i sedam skokova, Rozir je postigao 18, uz pet uhvaćenih lopti, a Al Horford zabeležio je "dabl-dabl" učinak - 15 poena, 10 skokova, uz četiri asistencije i dve blokade.

Odličnu rolu sa klupe odigrao je Markus Smart, koji je postigao 11 poena, devet asistencija, pet skokova i imao četiri ukradene lopte.

Na drugoj strani sjajna partija Lebrona Džejmsa nije donela trijumf Klivlendu. On je završio meč sa 42 poena, 10 skokova, 12 asistencija, uz  blokadu.Odličan je bio i Kevin Lav sa 22 poena i 15 uhvaćenih lopti, dok je još jedino Kajli Korver sa 11 pogodaka ostvario dvocifren učinak u ekipi gostiju.

Seltiksi posle besprekorno  odrađenog posla na startu finalne serije putuju na noge Klivlendu sa prednošću od 2:0, koju nikada ranije nisu prokockali. Naime, u istoriji franšize dobili su svih 37 serija u plej-ofu kada su imali vođstvo od 2:0 na startu.

Na Klivlendu je sada ozbiljan ispit, odnosno na vođi Lebronu, budući da prvi put u poslednjih 10 godina gubi u seriji 0:2.

Kavsi će priliku da uhvate priključak imati u prvom duelu na svom terenu, trećem u seriji, u noći između subote i nedelje.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar