Kim prijeti: I sastanak upitan

Severna Koreja otkazala je samit sa Južnom Korejom i zapretila da će otkazati sastanak Kim Džong Una sa američkim predsednikom Donaldom Trampom zbog američkih vojnih vežbi sa Južnom Korejom.

Svijet 16.05.2018 | 07:31
Kim prijeti: I sastanak upitan
Prvobitno je Pjongjang otkazao razgovore na najvišem nivou sa Seulom zbog kontinuranih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD, a kasnije je doveo u pitanje da li će samit sa SAD moći da se održi po planu.

Dvonedeljne vojne vežbe počele su u petak, javio je Jonhap.

Vežbe su u Severnoj Koreji okarakterisane kao priprema za invaziju i provokacija usred otopljavanja odnosa na korejskom poluostrvu, prenosi Raša tudej.

"Ova vežba, koja nas ima na meti, sprovodi se širom Južne Koreje, nesumnjivo dovodi u pitanje deklaraciju iz Panmundžoma i jasna je vojna provokacija koja se protivi pozitivnim političkim pomacima na Korejskom poluostrvu", saopštila je Severna Koreja, a preneo KCNA.

AFP javlja da vlast Severne Koreje preti da će otkazati i samit sa SAD, tokom kojeg je trebalo da se sretnu severnokorejski lider Kim Džong Un i američki predsednik Donald Tramp, koji je zakazan za 12. jun u Singapuru.

Međutim, Stejt department je saopštio da nema nikakvih informacija o tome da Pjongjang želi da otkaže planirani samit.

Ovakva reakcija dolazi samo nekoliko sati nakon što su se Seul i Pjongjang dogovorili da 16. maja održe razgovore na viskom nivou. Planirano je da lideri dve Koreje razgovaraju o koracima neophodnim za praćenje plana demilitarizacije korejskog poluostrva.

AP navodi da je cilj sastanka u demilitarizovanoj zoni bio da se smanje tenzije i započnu razgovori o ujedinjenju porodica koje su razdvojene tokom Korejskog rata.

(Agencije)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

BANJALUČANIN

16.05.2018 06:18

Samo me interesuje šta će na ovo reći gospodin Ćeranić.

ODGOVORITE
Name

Desimir

16.05.2018 06:35

Ha...haaaaa...sta mu dodik kaze....

Name

repa

16.05.2018 06:35

Ovi luđaci se igraju visoke politike kao djeca u obdaništu.

ODGOVORITE
Name

Sj

16.05.2018 08:24

Kad Kim nesto kaze odma se tumaci da prijeti,a zapad kad napada onda nista....

ODGOVORITE
Name

Samo ja

16.05.2018 09:37

Kime naredi tog dana da se ne smije kihat ma gdje bio sastanak.

ODGOVORITE
Name

Arm

16.05.2018 11:06

Trampu je bitno da ovaj uništi nuklearno oružje,pa da ga onda sravni sa zemljom.