Blokirani milioni KM od akciza

Na posebnom podračunu jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH blokirano je 97 miliona KM prikupljenih od početka primjene izmjena i dopuna Zakona o akcizama kada je povećana posebna putarina za izgradnju auto-puteva i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH.

Bosna i Hercegovina 15.05.2018 | 12:30
Blokirani milioni KM od akciza
Portparol UIO Ratko Kovačević izjavio je Srni da je taj novac prikupljen od 1. februara do kraja aprila. 

"Tih 97 miliona KM su sredstva posebne putarine koja se naplaćuje u iznosu od 0,25 KM po litru derivata koji se proda na tržištu BiH. Taj novac će biti na tom posebnom podračunu sve dok Upravni odbor UIO ne donese posebnu odluku o koeficijentima za raspodjelu tih sredstava korisnicima, a to su Republika Srpska, Federacija BiH i Brčko distrikt. Onda kada UO UIO usvoji tu odluku i dostavi je UIO na izvršenje UIO će taj novac rasporediti korisnicima", rekao je Kovačević. 

Prema dosadašnjoj raspodjeli, 90 odsto novca od putarina je do usvajanja Zakona o akcizama u decembru prošle godine dijeljeno na sljedeći način: 59 odsto FBiH, 39 odsto Republici Srpskoj i dva odsto Brčko distriktu. 

Problem je nastao kada su iz FBiH počeli da tvrde da im umjesto dosadašnjih 59 pripada čak 64 odsto. 

Iz kabineta ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande, koji je i predsjedavajući UO UIO, saopšteno je da će milioni biti zamrznuti sve dok entitetski ministri finansija ne postignu saglasnost o raspodjeli tog novca. 

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija ranije je izjavio da novac može dijeljen samo prema već utvrđenim pravilima. 

"Ne postoji nikakva osnova za mijenjanje. Mi ni tada nismo imali saglasnost o tome. Smatramo da treba da im pripadne manje. Izgradnja auto-puta je jedinstven sistem u BiH, a nikako entitetski, jer onda bi gradili samo entitetske auto-puteve. Ali, naravno, o tome je postignut nivo konsenzusa koji je postignut i treba ga se pridržavati dok se ne postigne neki novi", rekao je Tegeltija. 

Vlada FBiH traži povećanje njihovog procenta od raspodjele sredstava jer smatraju da su veći potrošač goriva od Republike Srpske. 

U preduzećima "Auto-putevi Republike Srpske" i "Autoceste FBiH" rekli su da FBiH ucjenama u vezi sa raspodjelom tih sredstava pravi štetu tim preduzećima, odnosno i jednom i drugom entitetu. 

Sjednica UO UIO zakazana je za 21. maj.

(Srna) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Logicno

15.05.2018 10:35

I trebaju da budu blokirani, ako im se odblokiraju sve ce opet pokrasti. To su narodske pare koje je BiH dobila otimacinom od svog naroda, uzimanjem od i onako gladnog i siromasnog naroda. Ljudi, zahvalite se akciznoj koaliciji, SNSD - HDZ - SDA - SBB, sto ste iz dana u dan sve siromasniji.

ODGOVORITE
Name

niko

15.05.2018 11:19

Sakupljajte novac svako na svoj racun racun federacije uzima akcizni novac od goriva prodatog u federaciji a Republika Srpska na svoj racun od prodatog goriva sa teritorije Republike Srpske.

Name

Re niko

15.05.2018 15:17

E nece ti to SNSD oce da od Federacije u raspodeli uzme 30 do 40 miliona akciza. Do ove godine su uzmali a to preko procenta zato sto Federacija mnogo vise uplati PDVa. Vise nedaju jbga

Name

Nema para "nako"

15.05.2018 11:13

Autoputevi su drzavni kad trebate dobiti pare koje vam ne pripadaju,u svim drugim slucajevima su entitetski.Ako se vec ovaj harac zove "putarine" zasto se ne dijeli prema broju registrovanih korisnika tih putarina i mirna Bosna.

ODGOVORITE
Name

blbl

15.05.2018 11:48

Ne moze se dijeliti tako jer pare nisu od putarine vec od prodatog goriva. Zato Federacija sa pravom trazi vise jer oni i prodaju vise goriva. problem je sto se RS naucio na gratis pare do sada a na stetu Federacije.

Name

Re bibi

15.05.2018 15:20

Sta radis ti ovde,,razguli.

Name

pare

15.05.2018 11:53

Te su pare vec potrosene ,a blokada ce trajati sve dok ne sakupe toliki iznos ,da bi prikrili svoj lopovluk.

ODGOVORITE
Name

Prenos nadležnosti?hahaha

15.05.2018 13:00

Izgradnja auto-puta je jedinstven sistem u BiH, a nikako entitetski, jer onda bi gradili samo entitetske auto-puteve. Ali, naravno, o tome je postignut nivo konsenzusa koji je postignut i treba ga se pridržavati dok se ne postigne neki novi", rekao je Tegeltija.

ODGOVORITE