Mržnja i napadi na Srbe, Rome...

U hrvatskoj javnosti eskaliraju rasistički govor i mržnja protiv Srba, Roma i LGBT osoba, upozorava se u izvještaju Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije Savjeta Evrope.

Region 15.05.2018 | 11:18
Mržnja i napadi na Srbe, Rome...
U izvještaju koji analizira zakonski okvir, rasistički i homofobni ili transfobni govor mržnje, nasilje i politiku integracije, upozoreno je na jačanje nacionalizma, posebno među mladima, i to često u obliku veličanja bivšeg fašističkog ustaškog režima. 

U regionalnim medijima i na internetu uobičajeni su rasistički i ksenofobični izrazi protiv Srba, LGBT osoba i izbjeglica, kao i uvredljiv jezik o Romima. 

Događaju se i fizički napadi na te grupe i njihovu imovinu. 

Savjet Evrope kritikuje neadekvatan odgovor hrvatskih vlasti na takvo jačanje netolerancije jer se sve to često ne smatra krivičnim djelom, a većina slučajeva govora mržnje i nasilja motivisanog mržnjom tretira se kao - prekršaj. 

U izvještaju se napominje da se hrvatski propisi protiv mržnje rijetko primjenjuju, a kao razlog za to navedeno je neznanje i nestručnost tijela za sprovođenje zakona i pravosuđa. 

Odgovori hrvatskih vlasti na te incidente ne mogu se smatrati u potpunosti primjerenim, naprotiv, vlasti rijetko upućuju bilo kakve poruke protiv govora mržnje. 

Odredbe o rasističkoj motivaciji kao otežavajućoj okolnosti takođe se rijetko primjenjuju zbog manjka znanja i stručnosti u pravosuđu u prepoznavanju govora mržnje, piše u izvještaju. 

Romi su i dalje suočeni sa visokim nivoom društvene isključenosti, a podaci sugerišu da su njihove stope zaposlenosti alarmantno niske, a stope preranog napuštanja škole i dalje visoke. 

Izvještaj sugeriše da bi hrvatske vlasti trebale da uvedu obavezno obrazovanje o ljudskim pravima u sklopu građanskog vaspitanja i obrazovanja u školski sistem, posebno kada je riječ o ravnopravnosti i zabrani diskriminacije. 

Osim toga, hrvatski političari i visoki funkcioneri, kao i političke stranke, trebali bi da osuđuju govor mržnje i promovišu toleranciju.

(Agencije) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Trr

15.05.2018 09:35

Dodik u koaliciji sa Čovićem.

ODGOVORITE
Name

Re

15.05.2018 15:18

Sve ce to Covic da sredi haha.

Name

1991

15.05.2018 15:30

Ksd smk mi 1991godine rekli etvara se nova NDH kazu nama iz Evrope ma ne to je demokracija.Vi ne idite.Ogavna Evropa lazi.

Name

Hare

15.05.2018 09:36

Ujke su nosioci Europskih vrijednosti nemojte tako...

ODGOVORITE
Name

bot SNSD

15.05.2018 10:02

Ma preterujete te !Mi smo u koaliciji sa HDZ !

ODGOVORITE
Name

Mladenko Šepur

15.05.2018 10:27

Vi,iz Evrope ste ih primili u svoju zajednicu,bez obzira na njihovu fašističku prošlost. Bili ste gluvi na sva upozorenja da se oni nisu mnogo promijenili, eto vam prilike da ih pripitomite.Oni su vaše čedo,pa ga VI i ljuljajte.

ODGOVORITE
Name

Europejac Mile

15.05.2018 11:20

Mislim da bi promicatelji europskih vrijednosti iz hercegovackog kamenjara ,a sve u koaliciji sa mesarom iz Laktasa, puno doprinjeli da se i Hrvatska uredi kao moderno,napredno drustvo,samo im treba priuziti priliku.

ODGOVORITE
Name

Neco

15.05.2018 12:10

Živio nam naš predsjednik i koalicija snsd-hdz jer smo to i zaslužili.Birajte ga ponovo jer bi mogao ubrzo preci kod ustaša kao pojačanje.

ODGOVORITE