F1: Nova pobjeda Hamiltona, Fetel četvrti u Španiji!

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je na Velikoj nagradi Španije - petoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.  Hamilton uzvratio Fetelu, Ferari mu pomogao! Svetski šampion bio je besprekoran na pisti Katalunja, na kojoj je "skuderija" ponovo donosila diskutabilne odluke i odmogla svom asu da se bori za prvo mesto.

Ostali sportovi 13.05.2018 | 17:15
F1: Nova pobjeda Hamiltona, Fetel četvrti u Španiji!
Aktuelni svetski šampiona povećao je prednost u odnosu na drugoplasiranog Fetela, koji je završio tek kao četvrti na stazi "Katalunja".

Nemac je dugo držao drugo mesto, međutim pokušao je odlaskom u boks, kada je na stazi bilo virtuelno vozilo, da promeni gume i da se spremi za napad u poslednjih 20 krugova.

Međutim, mehaničari Ferarija zadržali su Fetela u boksu čak šest sekundi i četvorostruki šampiona Formule 1 vratio se na stazu tek kao četvrti - iza Maksa Ferstapena. 

Fetel do kraja nije uspeo da napreduje i na kraju je tek završio četvrti. Da je ovo vikend za zaborav za Ferari, potvrđuje i odustajanje Kimija Raikonena zbog lošeg stanja bolida. 

Iza Fetela na cilj došao je Danijel Rikardo, dok su prvih deset još kompletirali Magnusen, Sainc, Alonso, Peres i Leklerk. 

Hamiltonu je ovo bila druga pobeda zaredom na stazi "Katalunja", pošto je trijumfovao i prošle godine na Velikoj nagradi Španije. 

Svetski šampion Luis Hamilton odgovorio je najvećem rivalu za titulu prvaka, Sebastijanu Fetelu, punom merom.

Posle dve uvodne pobede Nemca iz Ferarija i malog iznenađenja u Kini, gde je trijumfovao Danijel Rikardo iz Red Bula, Britanac je ove nedelje besprekorno upravljao bolidom Mercedesa i zabeležio drugu pobedu u nizu vodeći od prvog do poslednje kruga trke za Veliku nagradu Španije.

Zapravo, Hamilton nije bio na čelu kolone samo u kratkom periodu koji je delio njegov i odlazak Maksa Ferštapena iz Red Bula na zamenu guma, nakon čega se Britanac vratio na prvo, a mladi Holanđanin sa petog probio na treću poziciju na kojoj je ostao do isteka poslednjeg, 66. kruga trke.

Između njih dvojice ugurao se malo primetni Valteri Botas, koji nije nijednog trenutka ugrožavao Hamiltonovo vođstvo, ali čiji je Mercedes bio dovoljno brz da izbegne i uvek neprijatne duele sa vatrenim Feštapenom, koji se popeo na podijum iako je na tom putu učestvovao u nekoliko neprilika na pisti i, u jednom trekutku, čak oštetio prednje krilo.

Gde je u svemu tome bio Fetel?

On je sjajnim startom uspeo da na kratko prestigne Botasa, međutim čudan izbor guma Ferarijevih mehaničara uz drugi odlazak u boks sredinom trke koji nije bio planiran, nije koštao Nemca samo borbe za prvo mesto sa arhi-rivalom iz Britanije već i plasmana na postolje što ga sveukupno posle pet rundi šampionata košta 19 bodova zaostatka za liderom.

Fetel je osvojio Australiju i Bahrein, Hamilton odgovorio u Azerbejdžanu i Španiji, tako da će ljubitelji "najbržeg cirkusa" sa nestrpljenjem čekati 27. maj i kultnu trku ulicama Monte Karla na kojoj bismo ponovo u duelima za vrh mogli da vidimo Kimija Raikonena.

"Ledeni Finac" bio je u vrhu i žustroj borbi sa Ferštapenom, kada mu je u 25. krugu otkazao motor i to potpuno nov, koji je u njegov Ferari ugrađen u subotu ujutru uoči zvaničnog treninga na kom je Hamilton bio dominantan (1:16,173), baš kao i danas na 4.655 metara dugoj pisti kraj Barselone.

Trku iz raznih razloga nisu završili Štofel Vandorn iz Meklarena, Sebastijan Okon iz Fors indije i Kimi Raikonen iz Ferarija, dok Romen Grožan iz Hasa, Pjer Gasli iz Toro Rosa i Niko Hulkenberg iz Renoa "stradali" u haotičnom ulazu u prvu desnu krivinu odmah nakon starta trke.

Naredna trka na programu je u Monaku 27. maja.

Formula 1, generalni plasman:

1. Luis Hamilton 95
2. Sebastijan Fetel 78
3. Valteri Botas 58
4. Kimi Raikonen 48
5. Danijel Rikardo 47
6. Maks Ferstapen 33

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar