Kazna za sunčanje na balkonu?

Jednog je Osječanina uznemirio prizor komšinice koja je odlučila iskoristiti visoke temperature i osunčati se gola na svom balkonu. Djevojka je toliko uznemirila komšiju da je poslao pitanje redakciji Glasa Slavonije nije li takav čin zakonom zabranjen.

Zabava 08.05.2018 | 14:11
Kazna za sunčanje na balkonu?
"Gotovo svaki dan može se vidjeti kako se u susjednoj zgradi na balkonu gola sunča jedna djevojka. To nije prikladno, s obzirom na to da preko puta žive porodice s malom djecom. Kad god djeca iziđu na balkon, moraju gledati golotinju pa me zanima je li to prema našem zakonu zabranjeno“, napisao je sugrađanin kojeg je komšinica očigledno toliko razljutila svojim ponašanjem da bi joj on predvidio kažnjavanje.

Učinila bi to i policija, tačnije, kažnjavaju zbog prekršaja vrijeđanja ili omalovažavanja moralnih osjećaja građana, a prema članu 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u Hrvatskoj. Kako su saznali iz PU osječko-baranjske, za takav čin predviđena je novčana kazna okvirno od 185 do 750 kuna.

Iako su balkoni i terase stanova privatna mjesta, policija ih može smatrati „fiktivnim javnim mjestima“ ako su izloženi pogledima javnosti, kao što se često zove policija zbog preglasne muzike u stanu koja se čuje na ulici. Glas Slavonije piše da se ipak svi prekršaji ne odnose isključivo na golotinju.

Sudeći prema visini kazne, djevojka će ubuduće dobro razmisliti hoće li se sunčati bez ijednog komada odjeće!

(Radio Sarajevo)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Marko

08.05.2018 12:19

Ja cu joj slobodno dati moj balkon da se sunca.

ODGOVORITE