Akcija “Bljesak“: Amerika protiv?

Hrvatska vojno-policijska akcija “Bljesak”, koja se dogodila 1. i 2. maja 1995, iznenadila je i, inače, dobro obaviještenu američku CIA na šta ukazuju zapisnici sa sastanka održanog 4. maja, samo dva dana nakon ove akcije, piše hrvatski portal Express. hr.

Region 02.05.2018 | 07:30
Akcija “Bljesak“: Amerika protiv?
Možda i važnije od toga, navodi portal, zapisnici pokazuju koliko su se SAD protivile oružanom oslobođenju, kako se navodi, okupiranih područja zapadne Slavonije.

"Prisutni su izrazili zabrinutost zbog vojne situacije u Hrvatskoj. Zamjenik šefa CIA jasno je savjetovao prisutne da je situacija zapaljiva i da postoji mogućnost ozbiljne eskalacije sukoba u Hrvatskoj i Bosni, uključujući i srpsku intervenciju, uz minimalno prethodno upozorenje”, navodi se u zapisniku i dodaje:

“Prisutni se slažu da hrvatskom predsjedniku Tuđmanu nije bilo jasno da američka vlada ne odobrava hrvatske poteze. Odlučeno je da su potrebni određeni koraci kako bi se jasnije iskomunicirala američka zabrinutost".

Kao važno portal navodi da je sastanku prisustvovao i Ričard Holbruk.

Upravo na njega i njegove saradnike iz američkog ministarstva spoljnih poslova pala je odluka da izvrše pritisak na Franju Tuđmana.

Jedan od predloga bio je, dodaje se, i sastanak sa zamjenikom američkog predsjednika Al Gorom i to u Londonu.

"Prisutni se slažu da treba izvršiti pritisak na sve nivoe hrvatske vlasti kako bi prihvatili blaže stavove: demilitarizacija oslobođenih područja, povratak srpskih civila i ponovna uspostava UNCRO-a u Sektoru Zapad. Prihvati li Hrvatska ove prijedloge, SAD bi podržale raspoređivanje hrvatske civilne policije u Sektoru Zapad i uklanjanje vojne sile RSK", stoji u zapisniku uz napomenu da taj zadatak pripada ministarstvu spoljnih poslova.

A to, navodi se, znači Holbruku i njegovim saradnicima.

U zapisniku stoji i da su prisutni raspravljali o potrebnim koracima kako bi se osiguralo da Hrvati jasno vide američke stavove o njihovim vojnim operacijama.

“Prisutni nalažu da se odmah obavijesti hrvatska strana o našoj dubokoj zabrinutosti te da predložimo sastanak zamjenika predsjednika s predsjednikom Tuđmanom u Londonu kao jedan od načina prenošenja informacija Hrvatima o brizi zbog Tuđmanove vojne operacije", piše u dokumentima CIA, prema hrvatskom portalu.

Express piše i da je “apsolutni uspjeh” Bljeska razbjesneo i rukovodstvo, kako se navodi, pobunjenih Srba, pa je Milan Martić naredio granatiranje Zagreba kasetnim bombama.

Poginulo je sedmoro ljudi, povređena je 181 osoba, a oštećeno je i 277 automobila.

Martić je kasnije u Hagu osuđen na 35 godina zbog ratnog zločina, a jedan od najvažnijih dokaza bila je snimak gdje on otvoreno priznaje da je naredio granatiranje Zagreba kao odmazdu za Bljesak.

Izvor: Tanjug

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

AR

02.05.2018 06:10

Dobro smo prosli

ODGOVORITE
Name

AMERIKA PROTV

02.05.2018 07:34

Ajde ne budalite vise kad su va oni organizovali i pomogli proterivanje , i nikad nece biti kraja ,,katolici i pravoslavci ,,uvek rat u bilo kom smislu.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

02.05.2018 08:27

Ma da, Ameri nisu znali... Hajde da se lažemo... Oni su im sve isplanirali i organizovali.

ODGOVORITE
Name

Radomir Popović

02.05.2018 16:01

Zna se šta je Amerika i zapad uradili srpskom narodu našem samo slijepci nevide i izdajnici treba suditi vuku za 9mat čedi Čanku Jeremić Živkoviću i ostalim žutim patkama greška je naša što smo htjeli da sačuvamo Jugoslaviju to nas je koštal