Zemlje regiona odgovorno ka EU

Na zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima leži odgovornost za put ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, na kome treba da i dalje budu posvećene reformama, koje se od njih traže, ističe se zajedničkoj deklaraciji učesnika samita Procesa Brdo-Brioni, održanog danas u Skoplju.

Region 27.04.2018 | 23:04
Zemlje regiona odgovorno ka EU
Lideri Zapadnog Balkana, predsjednik Evropske komisije i bugarski premijer su u zajedničkom zaključku sa sastanka naglasili da će nastaviti da podržavaju objektivne kriterijume za proširenje EU da bi se uključile zemlje učesnice Procesa Brdo-Brioni, u kojima se naglašava pojedinačna procjena, zasnovana na zaslugama.

"Svjesni smo da su vladavina prava, osnovna prava čovjeka, efikasno sudstvo i dobra uprava, kao i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ključni za napredak, razvoj i stabilnost", navodi se u zaključcima samita.

Učesnici skupa su pozdravili poruke i konkretne prijedloge proistekle iz Strategije EU za Zapadni Balkan, kao i sve veći angažman Unije u regionu.

Oni su posebno pozdravili predstojeći samit EU-Zapadni Balkan, koji treba da se održi u Sofiji, a koji se smatra konkretnim izrazom obnovljenog pristupa EU tom regionu.

Kako su istakli, regionalne inicijative i mehanizmi u vezi sa izgradnjom jednog inkluzivnog regiona zahtjevaju veću sinergiju.

"Ohrabrujemo rješavanje otvorenih pitanja i sporova u duhu dobrosusjedstva i u skladu sa međunarodnim pravom, oslanjajući se na sredstva miroljubivog rješavanja, prije svega, na postojeće međunarodne sudove i tribunale i arbitražu", ističe se u deklaraciji.

Lideri Zapadnog Balkana očekuju da EU i dalje pruža pomoć za poboljšanje saobraćajne, energetske i digitalne povezanosti zemalja učesnica Procesa Brdo-Brioni.

Učesnici samita su predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Filip Vujanović, Albanije Iljir Meta, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, kao i predsjednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači.

Specijalni gosti samita bili su predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i premijer Bugarske Bojko Borisov.

Sljedeći samit Procesa Brdo-Brioni održaće se iduće godine u Albaniji.

(Tanjug) 

Komentari / 0

Ostavite komentar