Teme za ''svađu'' Trampa i Merkel

Angela Merkel od četvrtka uveče je u posjeti Vašingtonu gdje će se zadržati 24 sata. Njen doček neće biti pompezan kao doček Emanuela Makrona ranije ove sedmice. A razgovori sa Donaldom Trampom biće još teži.

Svijet 26.04.2018 | 22:22
Teme za ''svađu'' Trampa i Merkel
Nakon Emanuela Makrona sada na noge Donaldu Trampu stiže i Angela Merkel. No dok su njemački komentatori naglašavali koliko su se puta Tramp i Makron rukovali, ljubili i tapšali po ramenu, posjeta Angele Merkel biće radna i sa manje pompe.

"Odjednom je ona druga evropska violina", jedan je od komentara. Makron je u tom čitanju novi Trampov best buddy u Evropi.

"Potpuno je jasno da je Francuska trenutno dominantna nacija u pitanjima bezbjednosne i spoljne politike Evrope", kaže političar njemačkih opozicionih Liberala Aleksander Graf Lambsdorf dodajući: "Njemačka je tu na ubjedljivo drugom mjestu. Pozicije su se promijenile."

Dok ovaj liberal žali za vodećom pozicijom Njemačke, političar Zelenih Jirgen Tritin traži od Merkelove da govori jasno i glasno u Vašingtonu. Makronova "ofanziva šarma" nije donijela baš ništa, kaže on.

"Ulagivanje neće donijeti američke ustupke. Merkel sa Trampom mora da govori jezikom koji ovaj razumije: računicom troškova i dobiti", rekao je Tritin.

Od Irana do gasa

Agencija DPA izdvaja četiri teme o kojima će njemačka kancelarka morati da popriča sa američkim predsjednikomm, a to su pitanje Irana, slobodne trgovine, NATO i energetike.

U maju bi Tramp mogao da donese odluku o raskidanju teškom mukom sklopljenog atomskog sporazuma sa Iranom to jest da na snagu počne da vraća određene sankcije protiv Islamske Republike.

Tome se jednako protive i Merkel i Makron, no ovaj potonji nije tokom vašingtonske posete uspio da pomjeri Trampov stav ni za jotu. Za američkog predsednika je to „najgori mogući sporazum“ za koji krivi bivšu administraciju Baraka Obame.

Prvog dana maja će takođe isteći „pošteda“ koju je Bijela kuća odredila za EU na uvoz čelika i aluminijuma. Nakon toga bi na snagu mogle da stupe kaznene carine, slične kakve se primjenjuju prema Kini.

 "Time bi trgovačka svađa mogla ponovo da se rasplamsa. Merkel će morati da postupa sa krajnjom opreznošću. Ona doduše kao šefica njemačke Vlade ima veliku političku težinu, ali nema mandat da o ovome pregovara. Taj mandat je u rukama EU", piše agencija DPA.

Kada se radi o NATO, Njemačka i dalje ne ispunjava obavezu na koju Tramp podsjeća svakom prilikom - da ulaže dva odsto bruto-domaćeg proizvoda u budžet odbrane. Njemačka je daleko od te kvote dok SAD ulažu 4,2 odsto.

"To nije fer", rekao je Tramp i natuknuo da bi one zemlje koje daju više novca u prilog odbrani (NATO) mogle bolje da prođu što se tiče carina.

Četvrto pitanje je posebno škakljivo - Njemačka je odobrila gradnju Sjevernog toka 2 koji bi trebalo da udvostruči postojeći kapacitet gasovoda koji je direktna veza ruskog snabdjevača i njemačkih potrošača. Tramp je otvoreno rekao da je protiv toga jer Njemačka tako "upumpava milijarde u Rusiju". Naravno, nije riječ ni o kakvom altruizmu - SAD imaju ogromne zalihe gasa koje žele da u tečnom stanju izvoze u Evropu.

Izvor: DW

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ovo

27.04.2018 05:45

...se vraca Njemackoj, Tramp nezaboravlja kako su ga njemacke medije ismisavali klevecali itd. Prije no sto je postao presjednij SAD. E gospodo na pogresnu ste kartu stavili. Sve sada zaobilazi Njemacku. Koja polako ostaje bez uticaja u EU . Ne kontrolisu vise igru. Nijenci su imali sansu da skinu Merkel i promijene vlast. " Sad je kasno". jg

ODGOVORITE
Name

Ma Da

27.04.2018 07:52

Makron je maneken sarlatan.Francuska je nula naspram Njemacke.Vazna je ekonomija a Njemacka jeste sila.

ODGOVORITE