Srbija spremila kontramjeru

Vlada Srbije će na današnjoj sednici doneti odluku o zabrani ulaska u našu zemlju ministru odbrane Hrvatske Damiru Krstičeviću, saznaje nezvanično "Blic".

Srbija 26.04.2018 | 13:58
Srbija spremila kontramjeru
To će biti recipročna mera o kojoj se danima unazad spekuliše, a koja je posledica odluke hrvatskih vlasti da najpre zabrane ulazak ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu u Hrvatsku, a zatim i da ostanu gluvi na ustaške parole "Za dom spremni", usred Jasenovca, u danu komemoracije žrtvama tog logora.

Danima unazad srpski državni vrh razmatrao je novonastale prilike na relaciji dve države i šta bi bio pravi način da odgovorimo na pregrub i nezaslužen postupak Hrvatske. Kako saznaje "Blic", razmišljalo se o tome da se mere zabrane ulaska u našu zemlju primene u odnosu na ministarku spoljnih i evropskih poslova Mariju Pejčinović Burić, koja se prva oglasila nakon što je Aleksandar Vulin dao izjavu. Postojala je mogućnost da to bude i Tomo Medved, hrvatski ministar branitelja, ali je na kraju odlučeno da reciprocitet upravo to i bude - vi nama, mi vama.

- Oni su uveli meru zabrane našem ministu odbrane, mi ćemo njihovom. Reciprocitet do kraja. Krstičević je pre posete predsednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj izjavio da Vučić najpre mora da se izvini zbog "velikosrpske agresije", pa da dođe u posetu. Konačno, on je jedan od dva ministra u Vladi Hrvatske koji je bio na komemoraciji osuđenom ratnom zločincu Praljku - navodi razloge za ovakvu odluku izvor "Blica" iz vrha vlasti.

Aleksandar Vulin je najavljivao da će u prošlu nedelju posetiti područje Jasenovca i da o njegovom dolasku u Hrvatsku "može da odluči vrhovni zapovednik Vojske Srbije, Aleksandar Vučić, a da nikako o tome ne mogu odlučivati hrvatski ministri". Ovakva izjava izazvala je burnu reakciju u komšiluku. Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uputilo je notu srpskom ambasadoru u Zagrebu u kojoj je osudilo tu izjavu i navelo da Vulin do daljeg nije dobrodošao.

Damir Krstičević komentarisao je pre nekoliko dana zabranu Vulinu. On je rekao kako i to spada u sistem domovinske sigurnosti.

- Ne može, prijatelju. Ne možeš doći! Prijatelju, ne možeš onako govoriti o Stepincu i Gotovini pa onda doći - kazao je Krstičević.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da najava recipročnih mera prema Hrvatskoj zbog zabrane ulaska ministru Aleksandru Vulinu u tu zemlju znači baš to - da će Srbija uzvratiti istom merom, ali nije mogao da precizira na koga će se to odnositi.

- Znači upravo to što znači, recipročno znači da uzvraćamo istom merom. Danas će Vlada o tome raspravljati na sednici - ne znam na koga će se to odnositi - rekao je Dačić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Vulinu mera zabrane uvedena zbog nečega što je izgovorio i da se nada da Evropska unija neće uvoditi verbalni delikt.

Tuđmanovo "stop" za Bilta

Osim Aleksandra Vulina i Vojislava Šešelja, samo još jednom stranom državljaninu bio je zabranjen ulazak u Hrvatsku. Reč je o švedskom diplomati Karlu Biltu, ali to je bilo u vreme Franje Tuđmana.

Bilt je bio prva osoba koja nije bila akreditovani diplomata u Hrvatskoj, a vlasti su je proglasile personom non grata. U trenutku kad je proglašen nepoželjnim u Hrvatskoj, Bilt je bio na visokoj međunarodnoj poziciji - mirovnog posrednika EU za područje bivše Jugoslavije. Tu najoštriju diplomatsku meru službenog Zagreba isprovocirao je Biltov javni komentar izrečen neposredno nakon akcije"Oluja", kada je rekao da je hrvatski predsednik Franjo Tuđman odgovoran za ratne zločine nad srpskim stanovništvom u Oluji, na isti način na koji je šef nekadašnje SAO Krajine Mile Martić odgovoran za ratne zločine počinjene nad Hrvatima.

(Blic)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

blbl

26.04.2018 12:02

Nema dana da nesto ne komlikuju . Misle da se celi svet vrti oko njih.

ODGOVORITE
Name

Fuline fuline

26.04.2018 12:23

Ovaj Fulin nije ni vojsku služio a ministar odbrane Srbije

ODGOVORITE
Name

Igor

26.04.2018 12:39

Ma jebeni ste igraci i Vi i Hrvati . Ko vas pita sta , nema vas na karti svijeta ni vas ni vasih naroda . Postojite samo za sebe i mali broj vasih poslusnika i tajkuna. Imamo sam srecu pa pobjeze , eto srece da sam ranije . Ostati i zivjeti u zemljama gdje je Vulin Ministar ili gdje je Tomson slusan i voljen, ili jos gore preko Drine kod one trojice majmuna moze samo onaj ko nema kud ili budala.

ODGOVORITE
Name

Д

26.04.2018 13:09

Без обзира на ваше коментаре он је способан човјек а да није способан неби га Вучић држао на тој функциjи

ODGOVORITE
Name

Igor

26.04.2018 14:08

Hahahahhahaha Sposoban za sta ? Za vojsku nije, nikad nije ni bio . I Miri Markovic je bio "sposoban". Cuj ne bi ga drzao ?! pa kad je na izbore izaslo 50% biraca ,14% je glasalo za SPS koji je poslije dao Dacica kao premijera. Znaci premijer sa 7% podrske biraca . O kakvom ti izboru po sposonosti i kvalitetima pricas?! Nema u politici kvaliteta samo poslusnost i podobnost.

Name

RE

26.04.2018 14:12

Hahahaha...baš di D

Name

RE OVOM d

26.04.2018 14:15

Dobro si rekao sposoban jeste ali za svoj DŽep, stan od pola miliona markica CAP, i pitaj boga sta još, a provuovao vam floskulu tetka dala iz Canade, hahaha...