Šta se skriva iza smjena direktora?

Nakon smjena u „Elektroprivredi Republike Srpske“ na red su stigle i u „Poštama Srpske“. I u ovom Javnom preduzeću desili su se potresi.

Republika Srpska 25.04.2018 | 20:14
Šta se skriva iza smjena direktora?
U “Poštama Srpske“ su smjenjeni izvršni direktori. Nadzorni odbor razrješio je dužnosti Božanu Trninić, koja je bila na čelu za ekonomske i računovodstvene poslove. Božana Trninić ide na mjesto zamjenika glavnog revizora Srpske.

Bez direktorske fotelje ostao je i Igor Baroš, kadar Ujedinjene Srpske. Bio je direktor za pravne, opšte poslove, ljudske resurse i investicije. Nezvanično, na njegovoj smjeni insistirala je stranka. Baroš danas nije bio raspoložen da odgovori na pitanje koji je glavni razlog za njegovu smjenu.

Na pitanja o smjeni nije stigao odgovor ni iz „Pošta Srpske“. Na mjesto Igora Baroša došla je SnjeŽana Martić koja je, takođe, član Ujedinjene Srpske. Ona je bila na poziciji izvršnog direktora za poštanski saobraćaj. Samo je promjenila fotelju, kao i stranku. Nedavno je napustila stranku Marka Pavića i prišla je Nenadu Stevandiću.

„Balkanokratija je nešto što krasi ovaj prostor, a takav način upravljanja Javnim preduzećima i takvo ponašanje u javnom sektoru se podrazumijeva. Budući da nas je malo u Republici Srpskoj uglavnom se radi o osobama koje su promjenile nekoliko partija“, izjavio je ekonomista Goran Radivojac.

Nadzorni odbor je na sjednici održanoj prije pet dana donio i odluku o raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje izvršnih direktora čije su fotelje ostale upražnjene.

Vlast smatra da su svi direktori smjenom ustvari kažnjeni. Mada, ispostavlja se da ta kazna vrlo često podrazumjeva sklanjanje sa jedne i postavljanje na drugu još bolju poziciju. Sve dok oni koji rukovode preduzećima vodeći ih u minus ne budu i krivično odgovarali za svoje postupke, teško da će njihove smjene imati efekta.

Najbolji primjer je „Elektroprivreda Republike Srpske“. Ostavke, smjene, nova imenovanja. Po svemu sudeći, radi se o kozmetičkim promjenama. Dosadašnji bivši direktor Željko Kovačević, kadar Nebojše Radmanovića prema tvrdnjama naših izvora biće zamjenik Radmile Čičković. Za Maksima Skoka čija je leđa čuvao Petar Đokić obezbijeđena je još bolja pozicija i to u Elektroprenosu BiH.

„U ovom predizbornom periodu vladajući su odlučili da izvrše te smjene na vladajućim pozicijama, ali u želji da amortizuju bilo kakve negativne efekte, ove već smjenjene su postavili na bolje pozicije“, dodaje Radivojac.

Sve ovo upućuje na zaključak da se ne radi o mjerama za efikasnije poslovanje, već o kombinacijama između SNSD-a i koalicionih partnera DNS-a i SP-a. Promjene bez promjena, jer se u izbornoj godini malo ko usuđuje da talasa.



BN televizija

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Srb

25.04.2018 18:20

Snježana Martić sa završenim ptt fakultetom postaje izvršni direktor pravnih i opštih poslova...kad je predsjednik mesar onda može sve...

ODGOVORITE
Name

LOLA

25.04.2018 19:19

OČEKUJTE SAMO POSKUPLJENJA NEKO MORA NAMIRITI TOLIKE PRONEVJERE .

Name

Re Srb

25.04.2018 19:27

Je nasa drzava.Onaj smolavac Zeljko dosao iz Bihaca na biciklu a sad ima 4 kuce u Banjaluci.Pa kakva je to drzava.Nebojsa Radmanovic da je gradi.Boze sacuvaj.

Name

Miladin

25.04.2018 18:32

Pa kako to inženjer saobraćaja vodi pravni sektor.

ODGOVORITE
Name

???

25.04.2018 19:14

Nova radna mjesta, naravno bolja...

ODGOVORITE
Name

Čolić

25.04.2018 20:44

Igor Baroš je čestit momak. Otjeran je jer nije htio izvršavati naloge lopova iz Ujedinjene Srpske. Dečko je radio u okviru zakona i ovlaštenja, a kada su tražili da za njih radi kriminalne rabote, odbio je.

ODGOVORITE
Name

blbl

25.04.2018 21:23

Jel otisla ona Ruskinja kuci da mogu otvoriti prozor?

ODGOVORITE
Name

Bijeljinac

25.04.2018 21:44

Marka Mihajlovica za direktora poste , Bijeljinsku postu podigao . podici ce i citavu republicku postu, ako mu date priliku!!!

ODGOVORITE
Name

SNSD

26.04.2018 08:49

Oče, oče, za par godina od bicikla dogura do opel astre od 35000 KM. Spasi nas bože našminkai menadžera.

Name

Ilija Ljubinković

26.04.2018 08:50

I tata je podizo svasta, mali je klasicni šminker.

Name

Alfa

26.04.2018 08:57

Dovoljno je da udjete u Dvorovima u postu, i ako to smatrate nivou dostojanstva, vi ste psihijatrijski slučaj.

Name

Valerija

26.04.2018 07:56

Teško je stanje u RS a i u javnom sektoru. Sve ide u propast pa onda samo smjena direktora a ništa konkretno poduzeti da stignemo iz pepela. Do kad?

ODGOVORITE