I stopalo strada zbog kičme

Bolovi u nogama često su uzrokovani problemima u drugom delu tela. Ukoliko se ne leči osnovna bolest, nervi u nozi mogu trajno da se oštete

Zdravlje 25.04.2018 | 13:53
I stopalo strada zbog kičme
BOL unutrašnjeg ili spoljašnjeg dela stopala često ukazuje da postoji ozbiljan problem sa kičmom. Tokom hodanja, neprijatan osećaj polazi od lumbalnog dela kičme i završava se u nogama. Ukoliko se ovaj problem ne leči, jedna od posledica jeste i opterećenje nerava u stopalu, zbog čega oni mogu trajno da se oštete.

Najčešća oboljenja kičme koja se povezuju sa bolom u stopalu jesu diskus hernija, deformitet kostiju, prelom, išijas i tumori.

- Kod diskus hernije između četvrtog i petog lumbalnog pršljena (L4/L5), najčešće je pritisnut koren L5, tako da se tegobe javljaju u unutrašnjem delu stopala i palcu - kaže za "Novosti" doktor Budimir Ješić, iz Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica". - Kod diskus hernije između petog lumbalnog i prvog sakralnog pršljena (L5/S1), pritisnut je koren S1, tako da se bol javlja u spoljašnjoj strani stopala i malom prstu.

Opterećenje polazi iz kičmene moždine i pritiska nervne korenove, što uzrokuje bol i trnjenje koji se spuštaju od lumbalnog dela kičme, zadnjice, nogu pa sve do stopala. Tokom mirovanja bol najčešće nije prisutan, ali sa aktivnošću i hodanjem uvek se iznova pojavljuje.

- Tokom fizičke aktivnosti bolovi u predelu stopala se povećavaju, dok pri mirovanju najčešće potpuno nestaju. Kada se izleči problem sa kičmom, tegobe u stopalu će takođe nestati - kaže ortoped Budimir Ješić.

U nekim slučajevima ipak, kada se oboljenje kičme dugotrajno ne leči, može da dođe do prevelikog opterećenja nerava u stopalu. Upravo zbog toga, dolazi i do njihovog trajnog oštećenja, ukoliko su se tegobe predugo trpele. Ukoliko se to desi, ovaj problem se mora posebno tretirati i lečiti kod specijaliste.

VASKULARNI UZROK

OSIM što oboljenja kičme uzrokuju bolove u stopalu, problem može da bude sasvim druge prirode.

- To mogu da budu reuma, dijabetes, vaskularni problemi ili deformiteti kostiju stopala... To najpre treba proveriti, kako bi se odredila prava terapija - kaže ortoped Budimir Ješić.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar