Prodaja muzike zabilježila rekordan rast

Svetska prodaja muzike zabeležila je rekordni rast 2017. godine od 8,1 odsto. Prvi put digitalna prodaja predstavlja najveći deo od ukupnih prihoda, zahvaljujući velikom rastu striminga, saopštila je Međunarodna federacija fonografske industrije (IFPI).

Zanimljivosti 25.04.2018 | 13:32
Prodaja muzike zabilježila rekordan rast
Prodaja snimljene muzike donela je oko 17,3 milijarde dolara prošle godine. Prodaja muzike preko striminga koja je do sada bila otprilike ista kao i fizička prodaja muzičkog materijala na svetskom nivou, predstavljala je 54 odsto od ukupne prodaje, navela je Federacija u svom godišnjem izveštaju.

To je treća uzastopna godina rasta, i najveći rast od kada je IFPI počeo da objavljuje svetske podatke o prodaji 1997. godine.

Muzička industrija međutim još nije dostigla nivo od pre nastanka interneta i muzičke piraterije, zbog kojih je prodaja pala od devedesetih godina, rekao je Francis Mur, predsednik IFPI-ja na telefonskoj konferenciji za medije.

Trenutni oporavak ostvaren je zahvaljujući razvoju striming servisa Spotifaj (Spotify) koji je nedavno izašao na berzu, Dizer (Deezer) ili Epl mjuzik (Apple Music).

Oko 176 miliona ljudi na svetu platilo je pretplatu za te servise 2017. godine, odnosno 64 miliona novih pretplatnika.

Fizička prodaja snimljene muzike je nastavila da pada se izuzetkom vinil ploča, iako ostaju na margini za ljubitelje muzike, zabeležila je rast od 22,3 odsto.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar